Asociacija na čelu konzorcija vsebinskih mrež

Asociacija, 5. februar 2019 ― Z začetkom leta je Asociacija iz rok Umanotere za eno leto prevzela koordiniranje Konzorcija vsebinskih mrež nevladnih organizacij. V središču naših prizadevanj bo letos nadaljnje financiranje vsebinskih mrež, prepoznavanje njihovega pomena v javnosti ter organizacija osrednje letne konference, ki bo potekala v pomladanskih mesecih. Na njej bomo pred evropskimi volitvami osvetlili pomen in financiranje vsebinskih … Preberi več o Asociacija na čelu konzorcija vsebinskih mrež
Odmik nas pripelje do bistva

Odmik nas pripelje do bistva

SIGIC - Novice, 5. februar 2019 ― Igorja Matkovića, trobentača, komponista in profesorja, opredeljujejo iskanja izraznih poti. Tovrstno filozofsko-eksistenčno zaokroženost avtorskih projektov ohranja na četrtem, akustičnem albumu Ephemeral Lake.

Razstava o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, rojenega v Braslovčah

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 5. februar 2019 ― V Občinski knjižnici Braslovče je bilo v torek odprtje razstave o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, literarnega zgodovinarja, bibliotekarja, pesnika, prevajalca, germanista. Rojen je bil 13.12.1914 v Braslovčah, umrl je 12.6.2001 v Ljubljani Osnovno šolo je obiskoval v Braslovčah, na Dunaju pa je končal češko gimnazijo. V Pragi je diplomiral iz bibliotekarstva, v Ljubljani pa iz slovenskega  in nemškega jezika s književnostjo ter iz primerjalne književnosti. Doktoriral je z disertacijo Nemško gledališče v Ljubljani do leta 1970. Od leta 1945 do 1954 je služboval kot bibliotekar v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kasneje je ...
Zelena knjiga

Zelena knjiga

MMC Film, 5. februar 2019 ― Zelena knjiga, eden od letošnjih oskarjevskih favoritov, ne skuša izumiti tople vode. Film ceste križa s priliko o odbitem paru, ki mora uvideti, da smo si ljudje bolj podobni kot različni. Pa ne, da je Peter Farrelly "rešil" vprašanje rasizma v Ameriki?
Ljubljanski zapiski

Ljubljanski zapiski

LUD Literatura, 5. februar 2019 ― Ko avtobus, ki je svojo pot začel v kakšnem večjem mestu, kakšni tuji prestolnici, sredi noči po Dolenjski cesti pripelje v Ljubljano, potniki komaj prepoznajo obrise mesta. Redko posejane stare hiše, mali bloki delavskih naselij se zlivajo z nočjo. Luči so ugasnjene, ceste so prazne.

Naši računalniki od Karavank do Kitajske

Računalniški Muzej, 5. februar 2019 ― Na slovenski kulturni praznik Računalniški muzej v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše otvarja razstavo, ki sicer posega slabih 40 let v zgodovino digitalizacije družbe, a nagovarja marsikatero vprašanje, ki je še kako aktualno prav v tem času.  Z razstavo in spremljevalnimi dogodki skupaj stopimo nazaj v pol-pozabljen čas zanesenjaškega adrenalina in upanja polnega preseganja postavljenih … Continue reading Naši računalniki od Karavank do Kitajske
Dan slovenske kulture v Čedadu

Dan slovenske kulture v Čedadu

Slovenci.si, 5. februar 2019 ― Letošnja osrednja Prešernova proslava Slovencev v Italiji nosi naslov Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora in bo v nekdanji cerkvi sv. Frančiška v Čedadu v nedeljo, 10. februarja, ob 17.uri. Kulturni del večera bodo izvajali učenci, bivši učenci in profesorji Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel in Glasbene matice v […] The post Dan slovenske kulture v Čedadu appeared first on Slovenci.

Servis: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija, 5. februar 2019 ― Mnogi ustvarjalci na področju kulture se pogosto sprašujejo, kakšne kriterije morajo izpolnjevati, da postanejo samozaposleni v kulturi, in ali je ta možnost primerna za njihovo vizijo lastne karierne prihodnosti. V tokratnem Servisu za ustvarjalce, ki je nastal kot poročilo iz delavnice Društva Asociacija »Kako do statusa samozaposlenega v kulturi« konec januarja 2019, skušamo predstaviti nekatere … Preberi več o Servis: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?
Cikel Kromatika in Skupni pomeni

Cikel Kromatika in Skupni pomeni

ARS Svet kulture, 5. februar 2019 ― V ljubljanskem Cankarjevem domu bo nocoj koncert iz cikla Kromatika. V ljubljanskem Cankarjevem domu bo nocoj koncert iz cikla Kromatika. Simfonični orkester RTV SLO s  solistom violinistom Robertom Lakatošem bo nastopil pod taktirko Jamesa Tuggla, izvedel pa bo dela Žebreta, Šostakoviča in Beethovna. V oddaji predstavljamo tudi razstavo o umetniški samoorganizaciji in sodelovanju Skupni pomeni, ki jo bodo odprli v ljubljanskem Škucu.
Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa

Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa

Slovenci.si, 5. februar 2019 ― Leto 2018 je bilo Cankarjevo leto: z njim so v Sloveniji – in v celotnem slovenskem kulturnem prostoru nasploh, tudi pri nas v Italiji – obeležili stoto obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja z izjemno bogatim ustvarjalnim opusom. Osrednja razstavna projekta jubileja sta sočasni razstavi v slovenski prestolnici , in sicer v Mestnem muzeju Ljubljana ‘Ivan […] The post Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa appeared first on Slovenci.
Marija Škotska (Mary Queen of Scots)

Marija Škotska (Mary Queen of Scots)

Koridor, 5. februar 2019 ― Sedaj lahko govorimo o dveh tematsko podobnih, izvedbeno pa povsem različnih filmih, ki se oba osredotočata na zgodovino ženske monarhije in kako so odnosi z drugimi ženskami vodili k velikim družbenim spremembam. Grški režiser Yorgos Lanthimos je navdušil z brutalno odkrito dvorno komedijo Najljubša (The Favourite, 2018) Britanka Josie Rourke pa je ubrala veliko bolj konvencionalno […] The post Marija Škotska (Mary Queen of Scots) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Razstava Mihe Eriča: »Tam kjer sem bil in tam kjer še nisem bil«.

Kamra.si, 5. februar 2019 ― Vse ljubitelje likovne umetnosti vabimo na odprtje razstave del Mihe Eriča, v sredo, 6. februarja 2019, ob 18. uri v preddverje MKL - Slovanske knjižnice (Einspielerjeva 1, Ljubljana). Na odprtju bo mogoče prisluhniti tudi krajšemu glasbenemu programu, za katerega bosta poskrbela mag. Natalija Šepul Erič (citre) in Miha Erič (ustna harmonika). V času digitalizacije in novih medijev je Miha Erič našel svojo inspiracijo v tradicionalnih grafičnih tehnikah in obrtništvu, kjer prevladujejo koncentracija, umirjenost in meditacija. Erič je izjemno aktiven na likovnem področju. Letno ima več samostojnih razstav in sodeluje pri številnih državnih in mednarodnih projektih tako na likovnem kot tudi na glasbenem področju.

Novo! Cikel češkega filma v Slovanski knjižnici

Kamra.si, 5. februar 2019 ― Slovanska knjižnica v okviru Mestne knjižnice Ljubljana vse filmoljubce in filmoljubke letos vabi na ogled cikla češkega filma. Slovanska knjižnica cikel pripravlja v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove in Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje češkega jezika in književnosti na Oddelku za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen. Prvi film je na sporedu v torek, 5. 2. 2019, ob 19.00. 

Apalaška pot Jakoba J. Kende

Kamra.si, 5. februar 2019 ― Knjižnica Ivana Potra Ptuj vabi na predstavitev ameriške divjinske poti in istoimenskega romama Apalaška pot Jakoba J. Kende, ki bo v četrtek, 14. februarja 2019, ob 19. uri v razstavišču knjižnice. Apalaška pot je svetinja Američanov, stara 80 let. Jakob J. Kenda, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar in popotnik, je prvi Slovenec, ki jo je uspel prehoditi. Doživetja, spoznanja in razmišljanja je strnil v potopisu, priročniku Apalaška pot: 3.500 kilometrov hribov in Amerike. Del tega bo delil tudi z nami. Vljudno vabljeni!
Rasizem ali ljubezen? … Vse je v načinu, kako to upoveš …

Rasizem ali ljubezen? … Vse je v načinu, kako to upoveš …

Airbeletrina, 5. februar 2019 ― Lahko bi napaberkovala o tem, kako me je nekoč nek starejši moški v Argentinskem parku vprašal, od kod sta moji deklici, in kako je, ko sem mu odgovorila, da prihajata s Tavčarjeve ulice, uperil prst vame in mi zagrozil, da ju bom s takšnim odnosom skvarila, ali pa, kako sta ljubljanska reditelja potrkala na vrata našega avtomobila, ki ga je vozil moj soprog, ter nas skušala prepričati, da nam ni dovoljeno parkirati na notranjem dvorišču iste Tavčarjeve ulice, vendar bi s tem zgolj širila že tako razpahljano fresko rasizma v tukajšnjem prostoru ter morebiti skušala pokazati na odpornost rasizma, medtem ko me bolj zanima, kako se obnavlja in presnavlja osnovna premisa v razumevanju Drugega, posebej če je ta Drugi temnopolt.
še novic