100: FilmFlow100 x O.B.O.D: Oskarji 2019

100: FilmFlow100 x O.B.O.D: Oskarji 2019

FilmFlow, 11. februar 2019 ― Stota epizoda FilmFlowa prinaša nekoliko več pompa in blišča, saj jo posvečamo letošnjim nominirancem za oskarje. In ker je okrogle obletnice fajn praznovat v dobri družbi ljudi, ki imajo film radi skoraj tako kot ti, smo za današnjo specialno (in ekstremno dolgo) epizodo združile moči z agenti podkasta O.B.O.D. Vabljeni torej k poslušanju ultimativnega doublebill […]
Zapuščanje cone udobja

Zapuščanje cone udobja

Airbeletrina, 11. februar 2019 ― Malo je pesniških zbirk, ki uspejo že z naslovom nagovoriti tako močno, kot to počne Negotovosti navkljub, pesniški prvenec uršljanke leta 2017 Katarine Gomboc. Hkrati s priznavanjem strahu in dvomov namreč izkazuje velik pogum, saj se bo subjekt očitno boril s svojimi demoni in poskušal izstopiti iz cone udobja. In res že v prvi pesmi, naslovljeni Bati se, najdemo verz: »Ne morem verjeti, / da bom to res storila.« Zbirka je zelo razmišljujoča in tenkočutna, in čeprav se na prvi pogled lahkotno spoprijema z izzivi (potovanja v neznane kraje, preizkušanje tujih jezikov, spopadanje z bolečino ob izgubi), se vseeno zaveda pomembnosti preseganja lastnih okvirjev.

Richard Goode @Cankarjev dom, 29. 1. 2019

Koridor, 11. februar 2019 ― Koncertu srebrnega abonmaja smo lahko prisluhnili tretjič v tej sezoni in drugič s pianistom v glavni vlogi. Cankarjev dom ponuja dva prestižna abonmaja: srebrnega in zlatega. Značilnost obeh je, da gostita mednarodno priznane glasbenike in tudi najboljše domače poustvarjalce. Tako bomo v letošnji sezoni srebrnega abonmaja imeli priložnost slišati tudi še dva domača ustvarjalca, flavtistko […] The post Richard Goode @Cankarjev dom, 29. 1. 2019 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

11. februarja 1838 se je v Šmarju pri Jelšah rodil Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. februarja 1838 se je v Šmarju pri Jelšah rodil Franc Skaza, tiskar in gospodarstvenik. Umrl je 21. julija 1892 v Šmarju pri Jelšah.  Franc Skaza se je rodil kot tretji otrok Franca Jakoba Skaze in Johanne, rojene Vodopivec, ki sta bila gostilničarja in veleposestnika v Šmarju pri Jelšah. Že v mlajših letih je Francu oče vcepil izjemen odnos do slovenstva, saj je bil tudi sam politično aktiven. Po očetovi smrti je Franc podedoval posest in gostilno ter se leta 1863 poročil s premožno Ano Ratej, ki je v zakon prinesla bogato doto. S prostranim zemljiščem in veliko nepremičninami je nastala močna veleposestniška družina Skaza. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana, Franc, Sofija, Götfrid in Aleksander. 
ADAM X

ADAM X

Radio Študent, 11. februar 2019 ― Ta petek bo klub Božidar gostil enega izmed pionirjev ameriške techno scene, producenta Adama Mitchella, bolj znanega kot Adam X.

Popolna kopija

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Znani nevroznanstvenik William Foster, ki je v prometni nesreči izgubil svojo ženo in njuje tri otroke, se s pomočjo najboljšega prijatelja i znanstvenika Eda Whittleja odloči za riskanten eksperiment – kopiranje njihovih pokojnih teles. Odločen je, da ga pri tem ne bo ustavilo nič, tudi če se mora po robu postaviti celemu vladnemu laboratoriju, policije […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Léon (1994)  The Hate U Give (2018)  Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  Poldi - pustolovščina pogumnega ptička  Suicide Squad (2016) Copyright © Deseta umetnost [Popolna kopija], All Right Reserved. 2019.

Mia in beli lev

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Desetletna Mia živi z družino v Afriki, kjer upravljajo kmetijo z levi. Ko pride na svet mali beli lev Charlie, Mia z njim vzpostavi posebno vez. Čez nekaj let, ko je lev v nevarnosti, se Mia odloči, da z njim pobegne. Odpravita se na nepozabno popotovanje po južnoafriški savani iskat kraj, kjer bi Charlie znova […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jaws (1975)  First Man (2018)  Moj kuža Patrick  [Pozor, hud prizor] - There Will Be Blood (2007)  Ljubiti Pabla Copyright © Deseta umetnost [Mia in beli lev], All Right Reserved. 2019.

Instant družina

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Družinska komedija, ki razkriva tegobe in radosti staršev, ki posvojita tri otroke. V glavni vlogi očeta se bo predstavil Mark Wahlberg, v vlogi matere pa Rose Byrne, ki jima družinska komična dinamika ni tuja, saj sta že zaigrala v družinskih komedijah – Wahlberg v dveh delih komedije Očka proti fotru, Byrnova pa v obeh delih […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Godfather Part II (1974)  Der Samurai (2014)  Macbeth (2015)  The Departed (2006)  Metafilmska igra Davida Fincherja  Copyright © Deseta umetnost [Instant družina], All Right Reserved. 2019.

Bog, le kaj smo zagrešili?

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Zakonca Claude in Marie Verneuil se spopadata z novo krizo. Kot pripadnika katoliškega meščanstva, ki gojita vrednote stare tradicionalne Francije, težko sprejmeta najnovejšo novico. Zakonci štirih hčera (David, Rachid, Chao in Charles) so se odločili zapustiti Francijo zaradi različnih razlogov. Različne komične življenjske situacije ves čas zahtevajo, da sta oče in mama odprtega duha. Naslov […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Rocky (1976)  Mowgli: Legend of the Jungle (2018)  Silent House (2011)  Neverjetni 2  Submarine (2010) Copyright © Deseta umetnost [Bog, le kaj smo zagrešili?], All Right Reserved. 2019.

Soba pobega

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Kaj se zgodi, ko družabna igra, vsem znana kot Soba pobega, kjer skupina igralcev v tematsko urejenem prostoru združi moči pri reševanju ugank, postane resničen boj za preživetje? Prav to se zgodi šestim igralcem v filmu Soba pobega, kjer se bodo proti vsem pričakovanjem znašli v nevarni igri za življenje ali smrt. Naslov v izvirniku: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    True Detective - 1. sezona (2014)  Love, Simon (2018)  Hardcore Henry (2015)  Rakka (2017)  The Darjeeling Limited (2007) Copyright © Deseta umetnost [Soba pobega], All Right Reserved. 2019.

Srečen smrtni dan 2

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Študentka Tree Gelbman (Jessica Roth) je v prvem delu umrla kar enajstkrat, da je uspela ugotoviti, kdo je njen morilec, ki jo je preganjal na njen rojstni dan. In ko je že mislila, da ni več ujeta v časovni zanki in da je zaživela boljše življenje, znova začne podoživljati grozeč dan, ki ga je že […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Cold War (2018)  Evil Dead (2013)  Metafilmska igra Davida Fincherja   Glass (2019)  Star Wars: The Force Awakens (2015) Copyright © Deseta umetnost [Srečen smrtni dan 2], All Right Reserved. 2019.

Ledeno maščevanje

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Dobrodošli v Kehoe. Tukaj je minus 10 stopinj in vedno hladneje je, v tem smučarskem središču v Skalnem gorovju. Lokalna policija tu ni vajena akcije, dokler ni ubit sin skromnega voznika pluga, Nelsa Coxmana (Liam Neeson) s strani mamilarskega veljaka Vikinga. Poln besa in oborožen s težko mašinerijo se Nels odloči, da bo razbil kartel z […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Črni Kkklanovec  Adrift (2018)  Sicario 2: Vojna brez pravil  Wonder (2017)  Dan za dnem Copyright © Deseta umetnost [Ledeno maščevanje], All Right Reserved. 2019.

Maistrov večer: Pomembna ženska Marija Maister

Kamra.si, 11. februar 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 13. februarja 2019, ob 18. uri na Maistrov večer v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23. Dr. Vlasta Stavbar in mag. Majda Potrata bosta predstavili premalo znano vlogo Maistrove žene, Marije Maister, roj. Sterger, ki je bila prava narodna dama, izobraženka s pomembno vlogo v mariborskem javnem in kulturnem življenju. Delovala je v številnih kulturnih, humanitarnih in izobraževalnih društvih ter društvih, ki so se ukvarjala z aktualnimi družbenimi vprašanji in utrjevanjem narodne zavesti ob severni meji. Vabljeni. Vir: https://www.facebook.com/events/343418809591038/

Konferenca kultnega filma 2019

Kurja polt, 11. februar 2019 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA  ŽANRSKI OBSTRANCI? FRIKI, FEMINISTKE IN MORILSKI ZOBARJI 12. 4. 2019 / 14:00 – 17:30 / Kinodvor Film se od nekdaj spogleduje z obstranci, s tistimi, ki odstopajo od norme (ne glede na to, kako je norma skonstruirana). Letošnja predavanja bodo osvetlila zelo različne vidike te dinamike [...] The post Konferenca kultnega filma 2019 appeared first on Kurja polt.
Delavnice za pridobitev P2 subvencije

Delavnice za pridobitev P2 subvencije

CZK, 11. februar 2019 ― Slovenski podjetniški sklad s produktom P2 omogoča mladim visokotehnološkim podjetjem s potencialom hitre rasti in kreiranja novih delovnih mest pridobitev zagonskega kapitala v višini do 54.000 EUR v obliki subvencije. Tehnološki park Ljubljana vam v obliki serije delavnic in individualnega mentorstva nudi vso potrebno pomoč za uspešno prijavo. 
Ob prazniku kulture s priznanjema nagradili knjižničarja Maksa Valiča in KUD Planina

Ob prazniku kulture s priznanjema nagradili knjižničarja Maksa Valiča in KUD Planina

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. februar 2019 ― Postojna – Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, so na osrednji prireditvi v občini Postojna v kulturnem domu podelili občinski priznanji. Srebrno priznanje je župan Igor Marentič izročil Maksimiljanu Valiču, ki se ga generacije Postojnčanov spominjajo kot prijaznega in predanega knjižničarja, ki je skoraj 40 let vozil potujočo knjižnico, priznanje Miroslava Vilharja pa je prejelo Kulturno-umetniškega društvo Planina za dolgoletno delo na področju kulture in promocije občine. Proslava ob 8.februarju, Postojna, Kulturni dom, foto Valter Leban O pomenu kulture za slovenski narod sta spregovorila župan Igor Marentič in slavnostna govornica na prireditvi Lara Jankovič.« Osmi februar je med vsemi prazniki najbolj iskreno občuten dan, je praznik domoljubja in države«,  je uvodoma naglasil župan Igor Marentič, ki kulturi pripisuje velik pomen, saj »smo zaradi kulture obstali kot narod in ohranili svoj jezik in identiteto«. Jankovičeva je v svojem nagovoru s citati slovenskih  pesnikov in pisateljev podkrepila osnovno misel, da sta » v zdravi družbi kultura in umetnost cenjeni in na visokem nivoju«, spomnila pa tudi na to, da je kultura identiteta naroda, njena osebna izkaznica, ki je v težkih trenutkih vlivala upanje. Srebrno priznanje Maksu Valiču »Nič ne more nadomestiti pristne bližine in trdne povezanosti človeka s knjigo in prav Maks je bil nepogrešljiv člen v verigi povezovanja, svetovanja in vzajemnega zaupanja,« so o prejemniku srebrnega občinskega priznanja zapisali v obrazložitvi. »S svojim predanim in strokovnim delom je prispeval k rasti, razvoju in razmahu delovanja naše in vseh ostalih slovenskih potujočih knjižnic ter celotne Knjižnice Bena Zupančiča Postojna.« V skoraj 40 letih je izoblikoval in zaznamoval potujočo knjižnico in s tem širjenje vsebin bralne kulture v postojnski in pivški občini. Maksimiljan – Maks Valič je za volan potujoče knjižnice sedel le leto potem, ko je ta pred 40 leti prvič zakrožila po postojnski

Gledališka karavana

TV Kočevje, 11. februar 2019 ― Udejstvovanje pri tovrstnih dejavnostih je za otroke zelo pomembno, saj krepi njihovo samozavest, bogati besedni zaklad in omogoča osebnostno rast na vseh področjih.
"Gre za stanje duha"

"Gre za stanje duha"

MMC Drugo, 11. februar 2019 ― Ne gre za denar, gre za stanje duha, je stavek slavnostnega govornika na Prešernovi proslavi, ki je ostal spregledan. Drugače se tudi ni moglo zgoditi.
Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction (1994)

Deseta umetnost, 11. februar 2019 ― Življenja dveh mafijskih morilcev, boksarja, gangsterjeve žene in para banditov se prepletejo v štiri zgodbe nasilja in odrešitve. Quentin Tarantino na vrhuncu ustvarjalnosti s svojim črnim humorjem in premetenimi dialogi, ki jih nameni vrhunski igralski zasedbi (Bruce Willis, Samuel L. Jackson, John Travolta in Uma Thurman). Nerodna tišina, vljudni pogovori in slabo plesanje, dokler se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Side Effects (2013)  The Good, The Bad And The Ugly (1966)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Titanic (1997)  Interstellar (2014) Copyright © Deseta umetnost [Pulp Fiction (1994)], All Right Reserved. 2019.
še novic