Nagrada AMATEO 2019

Naši zbori, 14. februar 2019 ― Nagrada AMATEO 2019 Za vse ustvarjalne projekte, ki imajo pozitiven vpliv na družbo, je letos ponovno odprt razpis za nagrado Amateo… The post Nagrada AMATEO 2019 appeared first on Naši zbori.
69. Berlinale: Zlata medvedka obstaja, ime ji je Petrunija!

69. Berlinale: Zlata medvedka obstaja, ime ji je Petrunija!

Natalija Pihler, 14. februar 2019 ― Resda je letošnja tema Berlinala – osebno je politično, a nikakor ne moremo mimo številne prisotnosti žensk v letošnjih filmih in tem, ki vodijo do razprav o neenakopravnosti žensk, njihovem izkoriščanju ter zlorabljanju…. Navsezadnje je beseda Berlinale v nemščini z določnim členom ženskega spola – die Berlinale ! Od sedemnajstih filmov tekmovalnega programa se je […]
Snow White v Hiši kulture Pivka: »Popolna čistost prvega snega je le iluzija«

Snow White v Hiši kulture Pivka: »Popolna čistost prvega snega je le iluzija«

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. februar 2019 ― Pivka – V Hiši kulture v Pivki je do 22. februarja na ogled zanimiva postavitev Leona Zuodarja in Mihe Perneta, ustvarjalnega dvojca, ki sliši na ime Beli sladoled. Umetnika, ki se rada posvečata iskanju, razvijanju in preizkušanju novih idej, sta za izhodišče tokratnega projekta, ki sta ga poimenovala Snow White, izbrala izjavo ruskega slikarja Vasilija Kandinskega, ki je dejal, da je prazno platno pravi čudež in precej bolj očarljivo kot nekatere slike. V sobi hiše kulture sta tako poustvarila belino in popolnost praznega platna. Skupina Beli sladoled (Leon Zuodar, Miha Perne), postavitev Snow White, Hiša kulture Pivka, 1. februar 2019 Foto: Valter Leban Postavitev oziroma projekt Snow White je pravzaprav veliko več kot v belo barvo preoblečena soba z nekaj detajli. Je večplasten, postavitev pa je odprta interpretaciji obiskovalca. Umetnika, ki sta izhajala iz citata Kandinskega, sta logiko praznega platna povezala s formalizacijo galerijskega prostora kot bele kocke, je pojasnil Leon Zuodar. »To sva povezala s svojim znanjem, s humornim pristopom do risbe in slike pa tudi z mesecem, v katerem razstavljava in ki je običajno zasnežen in bel.« Postavitev je imela največjo umetniško moč prav ob odprtju, ko ni šlo le za prostorsko instalacijo, pač pa za pravi performans. Gledalce sva presenetila; sezuli so se in stopili v belo kocko, ki žari zaradi čistoče, popolnosti in praznine.« Zuodar in Perne sta prostor oblekla v bel filc in dodala nekaj detajlov. Na vhoda sta obesila beli zastavi, na vsaki je podoba enega od njiju v beli obleki. »Sva kot čuvaja posvečenega galerijskega prostora,« pravi Zuodar, ki razkriva, da je v postavitvi nekaj detajlov, ki dajejo gledalcu misliti. Med drugim sta v prostoru para umazanih nogavic, v katerih sta umetnika stala v belem snegu. »Popolna čistost prvega snega je zgolj iluzija, dokler sneži je kakšno urico še pravljično, v trenutku, ko s parkirišč speljejo avti, pa nastane čista packarija,« je o postavitvi Snow W
Igram, sem (2018)

Igram, sem (2018)

Deseta umetnost, 14. februar 2019 ― Eden od najpogostejših tveganj igralskega poklica je možnost, da boš v določenem trenutku s svojo vlogo šel predaleč, se z njo združil v eno ter s tem ogrozil ne zgolj lastne eksistence, ampak tudi ljudi okoli sebe. Ta konflikt predstavlja osrednjo temo najnovejšega slovenskega filma Igram, sem v režiji Miroslava Mandića. Gre za kolaž treh […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Podedovano zlo  Aquaman  Ognjeni obroč: Vstaja  The Post (2017)  Citizen Kane (1941) Copyright © Deseta umetnost [Igram, sem (2018)], All Right Reserved. 2019.
Climax (2019)

Climax (2019)

Deseta umetnost, 14. februar 2019 ― Gaspar Noe v mnogih intervjujih odkrito priznava, da je že kot deček užival v pripovedovanju temačnih zgodb, ki so do kosti prestrašile njegove vrstnike. Takšen pristop pogosto ubere tudi pri svojih filmih; kot da bi potihem užival, da gledalca zaspihira, mu vzame voljo do življenja, ga na simbolni brutalno oklofuta in pusti čepeti v popolni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Graduate (1967)  The Maze Runner (2014)  One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)  Halloween (2018)  The Naked Prey (1965) Copyright © Deseta umetnost [Climax (2019)], All Right Reserved. 2019.

ŽENSKA RUTA – študijsko bralno druženje v februarju – v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. februar 2019 ― Na februarsko druženje bralnega kluba, ki nosi to sezono naslov Ženska ruta, smo ženske prišle raznovrstno napravljene v rute, moška pa v klobuka. Pred nami naj bi bili nastopi v počastitev praznika kulture, a je druženje izzvenelo v ganljivo pripovedovanje zgodb, ki so simbolno povezane z ruto. Jože je prinesel fotografije libojskih knapovk, na katerih imajo različno zavezane rute. Pripovedoval je o njih. Danila in Stanka sta zapisali zgodbi spomina na mamo, povezani z rutami; vsaka ruta nosi svojo zgodbo. Fani je pripovedovala o otrocih, pri tem pa imela najbolj ...
Jaz sam in Ljubljanske ulice

Jaz sam in Ljubljanske ulice

ARS Svet kulture, 14. februar 2019 ― Sarival Sosič in Jurij Hudolin se v svojih proznih novostih vračata v čas otroštva »Kako nas določa mamin nasmeh?« se ob koncu romana Jaz sam vprašuje avtor Sarival Sosič. V otroštvo se s svojim novim delom vrača tudi Jurij Hudolin – gre za knjižni novosti, ki sta izšli pri mariborski založbi Litera in ju predstavljamo v današnji oddaji. Digitalizacija in restavracija slovenske filmske dediščine sta zaradi propadanja trakov pomembni nalogi, ki pa potekata prepočasi. Zato je dobrodošla novica, da bodo v Slovenski kinoteki v Ljubljani drevi zavrteli restavriran in digitaliziran film Žarka Lužnika V temi. Predstavljamo tudi prvo razstavo iz cikla razstav Lepota knjige v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in razstavo Maksimiljan Skalar – Človek mnogoterih talentov in vrlin. Napovedali bomo še četrti koncert letošnje sezone cikla komornih koncertov Carpe artem v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.
Roma (rež. Alfonso Cuarón)

Roma (rež. Alfonso Cuarón)

Koridor, 14. februar 2019 ― Pisalo se je leto 1972, ko je nastal Fellinijev delno avtobiografski portret mesta, v katerem je odraščal. Skoraj pol stoletja kasneje je podoben podvig in s tem svoj do sedaj najbolj osebni film posnel Alfonso Cuarón. Oba cineasta sta svoji deli poimenovala Roma, a s tem mislila dvoje različnih geografskih lokacij: Fellini Rim, Cuarón pa […] The post Roma (rež. Alfonso Cuarón) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980)

Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980)

Deseta umetnost, 14. februar 2019 ― Pravijo, da originala ne premaga nič, razen če je to temačnejše nadaljevanje zgodbe Star Wars, ki je v resnici najmočnejše od vseh. Med drugim zaradi ene še posebej znane enovrstičnice, ampak Empire udari tudi kot posamezni del znotraj franšize. Luke Skywalker potuje na planet Dagobah, po tem ko dobi vizijo Obi-Wan Kenobija in pobegne ledenemu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Petdeset odtenkov svobode  Into the Wild (2007)  The Square (2017)  V žarišču najboljši film, DiCaprio do prvega oskarja  Lucy (2014) Copyright © Deseta umetnost [Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980)], All Right Reserved. 2019.

Slovenski umetniki in umetnice v Parizu

Kamra.si, 14. februar 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na odprtje skupinske razstave priznanih slovenskih umetnikov in umetnic, ki so razstavljali na Salonu SNBA v Parizu v letih 2016-2018. Otvoritev bo v četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Mednarodni salon francoskega nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) v Parizu pripravljajo od leta 1861. Na njem je kot prva Slovenka že leta 1891 razstavljala tudi Ivana Kobilca, v letih med 2016-2018 pa je svoja dela na salonu predstavilo kar nekaj slovenskih likovnih umetnikov. Izbor njihovih umetnin, tudi nagrajenih, bomo tokrat razstavili v ptujski Miheličevi galeriji. Dela in umetnike bo predstavil likovni kritik Mario Berdič. Glasbeni gost ob klaviaturi bo arhitekt in akademski glasbenik Igor Orešič.Kustosinja razstave Stanka Gačnik. Razstava bo na ogled do 24. marca 2019.

Muzejski vikend na ptujskem gradu

Kamra.si, 14. februar 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi otroke in njihove starše na februarski Muzejski vikend, ki bo v nedeljo, 24. februarja 2019, od 10. do 13. ure na Ptujskem gradu. Otroci si bodo najprej ogledali muzejsko zbirko tradicionalnih pustnih mask, med katerimi so tudi tudi piceki in kure, otroške maske, ki k hiši prinašajo dobre želje za plodno in bogato letino. Na koncu bodo izdelali še masko po motivih piceka in kure.
Ivo Svetina: V imenu matere

Ivo Svetina: V imenu matere

Koridor, 14. februar 2019 ― “Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.”   – ena najbolj znamenitih izjav svetovne literature je hkrati le eden izmed leitmotivov goste in mnogoplastne uprizoritve SNG Drame V imenu matere. Avtor besedila Ivo Svetina znotraj stotih let z odločno potezo izriše zgodovino svoje družine (besedilo je avtobiografsko), ki […] The post Ivo Svetina: V imenu matere appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Pot knjige ob slovenskem kulturnem prazniku na poti v Banja Luko

Pot knjige ob slovenskem kulturnem prazniku na poti v Banja Luko

Javna agencija za knjigo, 14. februar 2019 ― Na povabilo Društva Slovencev Republike Srbske Triglav Banja Luka in učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine v Banja Luki, ge. Barbare Hanuš so v petek, 8. februarja 2019, ob slovenskem kulturnem prazniku, v Nacionalni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske v Banja Luki odprli razstavo POT KNJIGE in predstavili projekt, ki ga vodi Tjaša Urankar iz Javne agencije za knjigo RS.
še novic