Mad Caddies, 8.3.2019, Cvetličarna, Ljubljana | Novica

13. brat, 20. februar 2019 ― Po razprodanem koncertu leta 2014, lanskih navdušujočih nastopih na Punk In Drublic Fest Europe v Ljubljani in Punk Rock Holiday v Tolminu, se kalifornijski Rocksteady punkerjiMad Caddies vračajo v Ljubljano v sklopu evropske turneje, na kateri promovirajo svežo ploščo "Punk Rocksteady". Navdih za ploščo je 40 let punka, čigar uspešnice so po izboru Fat Mika prepakirali v prefinjene ska melodije. Karte po 17 € so na voljo tukaj.      

20. februarja 1858 se je v Trstu rodil Viktor Parma, slovenski skladatelj in dirigent italijanskega rodu

Kamra.si, 20. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. februarja 1858 se je v Trstu rodil Viktor Parma, slovenski skladatelj in dirigent italijanskega rodu. Umrl je  25. december 1924 v Mariboru. Rodil se je v Trstu slovenskemu očetu in italijanski materi. Leta 1876 se je Viktor Parma, ki ga je dotlej osebnostno oblikovalo večnacionalno okolje habsburške monarhije, v Celovcu dokončno odločil za slovensko narodno pripadnost. Leta 1881 je končal študij prava na Dunaju. Tam se je med obiskovanjem predavanj skladatelja Antona Brucknerja izpopolnjeval tudi v glasbi, zlasti kompoziciji. Kot študent je začel skladati svojo prvo opereto Princ Lizika, katere ni nikoli dokončal, vendar je njeno glasbo kasneje uporabil za opereto Caričine amazonke. Služboval je kot pravnik, najprej v Trstu, nato pa v različnih slovenskih krajih, nazadnje v Litiji in bil tam leta 1915 zaradi slovanofilskih izjav prisilno upokojen kot vladni svetnik. Povsod, kjer je služboval, je sodeloval pri pevskih in glasbenih društvih. V času svojega službovanja na kamniškem okrajnem glavarstvu je v Kamniku ustanovil salonski orkester in bil tudi eden prvih dirigentov Mestne godbe Kamnik. Bil je častni član Prvega slovenskega pevskega društva Lira iz Kamnika.
Poklon ilirskobistriški kulturi

Poklon ilirskobistriški kulturi

Notranjsko primorske novice » Kultura, 20. februar 2019 ― Ilirska Bistrica – Osrednjo občinsko proslavo ob Prešernovemu dnevu je zaznamoval splet glasbe, pete besede, plesa, znakovnega jezika, interpretacije avtorskih skladb in igrane besede. Mladi nastopajoči iz glasbene šole, osnovne šole Podgora Kuteževo in gimnazije so izvabili številne spontane aplavze publike, ki je na predvečer praznika napolnila veliko dvorano Doma na Vidmu. Kulturni praznik, Dom na Vidmu, Ilirska Bistrica, 7. februar 2019 Foto: Tjaša Kaluža Za klasični glasbeni repertoar je poskrbel godalni orkester Glasbene šole Ilirska Bistrica, ki je sestavljen iz dvajsetih učencev violine in violončela, ki pod taktirko učitelja Paola Biancuzzija izvajajo skladbe različnih obdobij in stilov. Učenci, ki so se lani udeležili državne revije godalnih orkestrov Zveze slovenskih glasbenih šol v Lendavi, so občinstvo navdušili z državno himno in izborom tradicionalnega angleškega napeva v kombinaciji z nemškim plesom. Dolgoletni uspešni učenki glasbene šole in dijakinji bistriške gimnazije Tina Šajn ter Lea Celin sta s klavirskim duetom Uspavanke raznežili vse zbrane. Osnovna šola iz Kuteževega se je predstavila s prepletom plesnih korakov, pete besede in avtorskega recitala. Folklorni krožek, ki skuša s plesom, pesmijo, pripovedkami, prigodami, šaljivkami in izštevankami oživeti stare čase ter na tak način ohraniti del ljudske zapuščine v Kočaniji, se je pod mentorstvom Magdalene Logar predstavil s spletom Se gremo jgrat?, ki je zbranim priklical spomin na brezskrbna otroška leta.  Dekleta iz OŠ Podgora Kuteževo so z mentorico Saro Česnik pripravile Kulturni rep, šolski mladinski pa je občinstvo očaral s skladbo slovenske pevke Ditke Haberl Mlade oči, ki jo je predstavil tudi v znakovnem jeziku; za presenečenje večera pa je poskrbela nadarjena petošolka Lana Vrh z izbrano avtorsko poezijo. Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica so odigrali predstavo Za vsako rešitev se najde težava, ki je nastala pod budnim očesom profesorice slovenščine Katje Koren Va
Novice: Ravensk pust na fotografijah Voranca Vogla

Novice: Ravensk pust na fotografijah Voranca Vogla

Tolminski muzej, 20. februar 2019 ― V predpustnem tednu vas prav lepo vabimo na odprtje razstave RAVENSK PUST NA FOTOGRAFIJAH VORANCA VOGLA. Razstavo, na kateri bodo poleg fotografij na ogled tudi starejše in današnje pustne oprave Ravenskega pusta, bo odprl župan občine Kobarid, gospod Marko Matajurc. Na ogled bo do 3. 4. 2019. Tolminski muzej 27. 2. 2019 ob 18. uri
Zoran Poznič kandidat za novega kulturnega ministra

Zoran Poznič kandidat za novega kulturnega ministra

Misli, 20. februar 2019 ― Predsedstvo SD je danes potrdilo predlog stranke, da je njihov kandidat za novega ministra za kulturo direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič, so za STA uradno potrdili v SD. S predlogom so že seznanili premierja Marjana Šarca, kandidata pa bodo predstavili na novinarski konferenci ob 16. uri.
6

6

Koridor, 20. februar 2019 ― ”Tujega nočemo, svojega ne damo.” Stavek, ki odlično opiše situacijo, o kateri govori predstava z naslovom 6. Nastala je v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, na oder pa postavi resnično dogajanje februarja 2016, ko so v dijaškem domu Kranj želeli naseliti šest mladoletnih prosilcev za azil. Ravnateljica dijaškega doma Judita Nahtigal je pripravljena […] The post 6 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Arhitektura - inventura v CD prerez dveletnega snovanja arhitektov

Arhitektura - inventura v CD prerez dveletnega snovanja arhitektov

Misli, 20. februar 2019 ― V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli tradicionalno pregledno razstava Društva arhitektov Ljubljane (DAL) Arhitektura - inventura, ki bo predstavila prerez snovanja članov društva v zadnjih dveh letih. Po besedah urednice kataloga Kristine Dešman je v primerjavi s prejšnjo razstavo letos več obsežnejših projektov.

1933 – Srečanje Hitlerja z nemškimi industrialci

Zgodovina na dlani, 20. februar 2019 20. februarja 1933 sta se vodilna politika nemške nacistične stranke Adolf Hitler in Hermann Göring na skrivaj v Berlinu srečala z več kot dvajsetimi močnimi nemškimi industrialci, s katerimi so se dogovorili za financiranje kampanje za volitve, ki so v Nemčiji nato potekale 5. marca 1933. Organizator srečanja je bil… Preberi The post 1933 – Srečanje Hitlerja z nemškimi industrialci appeared first on Zgodovina na dlani.

TOLKALA V ORKESTRU

Glasbena mladina, 20. februar 2019 ― TOLKALA V ORKESTRU 9. oktober 2018, koncerta ob 9.30 in 11.30  10. oktober 2018, koncerta ob 9.30 in 11.30 spored: Alfred Newman: 20th Century Fox Fanfare Marc Antoine Charpentier: Te Deum H. 146 (Preludij) Wolfgang Amadeus Mozart: Beg iz seraja (odlomek) Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 9 v d-molu, op. 125 (2. stavek) Maurice Ravel: Bolero (odlomek) David Beovič: Coffee to go Ney Rosauro: Koncert za marimbo […]

Studio Abiro: Paviljon na Lokvah

OUTSIDER, 20. februar 2019 ― Razširitev bivalnih prostorov stanovanjske hiše na Lokvah je naročnik zaupal studiu Abiro. Kaj storiti, ko obstoječa stanovanjska gradnja ne zadostuje več potrebam in željam uporabnikov? Dozidati, prezidati, prizidati ali porušiti in začeti znova? Prizidki v arhitekturni stroki niso najbolj cenjeni, saj pogosto nepremišljeno posegajo v obstoječo arhitekturo in kalijo jasnost koncepta, ki ga je v…
Dnevni red (odlomek)

Dnevni red (odlomek)

Airbeletrina, 20. februar 2019 ― Nenadoma zaškripajo vrata, zaječijo parketne deščice v podu; v predsobi je slišati klepet. Štiriindvajset kuščarjev se povzpne na zadnje noge in se togo vzravna. Hjalmar Schacht požre slino, Gustav si popravi monokel. Za vratnimi krili se zaslišijo pridušeni glasovi, nato šelest. Slednjič v sobo stopi nasmejani predsednik Reichstaga: Hermann Göring. Kar nas ne sme presenetiti, gre v bistvu za povsem vsakdanji, rutinski dogodek. V poslovnem svetu so strankarske razprtije mačji kašelj. Politiki in industrialci se radi srečujejo.
še novic