Lepi fant (Beautiful Boy)

Lepi fant (Beautiful Boy)

Koridor, 5. april 2019 ― Lepi fant nudi nekoliko drugačen pristop do že tolikokrat tematizirane odvisnosti od drog, ki je na trenutke bolj, na trenutke manj uspešen. The post Lepi fant (Beautiful Boy) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

heroal ponuja (še več) barv – skupaj z Les Couleurs® Le Corbusier

OUTSIDER, 5. april 2019 ― Zahvaljujoč ekskluzivnemu partnerstvu z Les Couleurs® Le Corbusier ponuja heroal še večjo raznolikost barv za okna, vrata in fasade. Barvni dizajn sistemskih rešitev za zasebne in komercialne objekte omogoča oblikovalcem, investitorjem in arhitektom svobodo oblikovanja, ki je ENOSTAVNO BOLJŠA. Polychromie Architecturale »Barva je v arhitekturi prav tako močno orodje kot tloris in rez.« – Le… The post heroal ponuja (še več) barv – skupaj z Les Couleurs® Le Corbusier appeared first on OUTSIDER.
Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

ARS Kulturna panorama, 5. april 2019 ― V KGLU na ogled radikalne likovne refleksije Borisa Luriea (1924-2008) in gibanja NO!art Spremljali smo mednarodno srečanje pisateljev PEN na Bledu in mednarodno konferenco o “Pisateljicah prve polovice 20. stoletja” v organizaciji Foruma slovanskih kultur v Ljubljani. Imamo nekaj poudarkov z letošnjega že 11. kulturnega bazarja v ljubljanskem Cankarjevem domu in z mednarodnega Sejma otroških knjig v Bologni. Predstavljamo monografijo o mestu neizpolnjenih pričakovanj Mariboru, na začetku 21.stoletja, udeležili pa smo se tudi petkovega simpozija ob otvoritvi razstave del radikalnega umetnika Borisa Luriea, člana umetniškega gibanja NO!art v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu. Za sklep pa razmišljamo ob razstavi z naslovom “Igra prikazni” fotografa Rogerja Ballena v Galeriji Fotografija v glavnem mestu.

Smiljan Trobiš: Plivkanja

Kamra.si, 5. april 2019 ― Kulturno društvo Severina Šalija vabi na predstavitev knjige Smiljana Trobiša z naslovom Plivkanja. Dr. Milček Komelj, avtor spremne besede h knjigi, je zapisal: »Pričujoči stihi Smiljana Trobiša so dnevnik pesnikovih duhovnih utripov, misli, meditacij in prebliskov, porojenih ob pogledu na naravo ali iz zazrtosti umetnika samega vase. V svojem motivnem repertoarju segajo od intimnih opažanj nadrobnosti do vesoljskih daljav, v vsem pa je jasno razvidno avtorjevo pojmovanje sveta. Trivrstični nizi besednih utrinkov, četudi so hipni, s svojo trenutnostjo zajemajo ves pesnikov človeški čas, tako preteklost kot prihodnost. Vljudno vabljeni.
Andrea Chénier in InterKlepec

Andrea Chénier in InterKlepec

ARS Svet kulture, 5. april 2019 ― V mariborski operi nocoj na oder premierno postavljajo delo italijanskega skladatelja Umberta Giordana Uporništvo, pacifizem in ljubezen poeta Chérnierja so gonilo četrte izmed dvanajstih opernih del italijanskega skladatelja Umberta Giordana, ki jo nocoj po treh desetletjih znova postavljajo na oder mariborske opere. Ob slavni veristični operi iz časa francoske revolucije se bomo v oddaji podali tudi v svet izrazito interaktivne predstave InterKlepec, zasnovane na zgodbi o Petru Klepcu, ki bo jutri premierno uprizorjena v Stari mestni elektrarni. Napovedali bomo tudi koncert Skladateljski začetki, strnili utrinke mednarodne konference Mobilnost za ustvarjalnost ter ob 90. rojstnem dnevu voščili dramskemu igralcu Juriju Součku. Vabljeni k poslušanju!

5. april 1798 – najhujši požar v zgodovini Celja

Kamra.si, 5. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. april 1798 – najhujši požar v zgodovini Celja je upepelil vse hiše v mestu, razen trinajstih, kritih z opeko.  Mestne in trške naselbine so bile zaradi značilne strnjene pozidave in lahko gorljivih gradbenih elementov (les, slama) pogosto tarča požarov. Že majhna neprevidnost je bila dovolj, da se je zgodila katastrofa. Tako tudi zgodovina mesta ob Savinji beleži več požarov, ki so poleg velike gmotne škode zahtevali tudi žrtve.  Največji požar, ki so ga doživeli Celjani, se je zgodil na veliki četrtek 5. aprila 1798, ko je ob 9. uri zjutraj zagorelo v minoritskem samostanu. Legenda pravi, da so požar povzročile samostanske dekle, ko so pekle ribe. Te naj bi ribe kar žive metale v vrelo mast in ribe so ob tem premetavanju škropile vse na okoli mast, ki se je vnela.  Ogenj se je skozi dimnik hitro razširil na streho, ki je tudi zagorela. Usodno naključje je hotelo, da se je prav v tem času v stavbi minoritskega samostana zdravilo precej vojakov, ki so se vrnili iz Italije. Ker so njihove tornistre s smodnikom shranili kar pod streho samostana, so se ti ob stiku z ognjem hitro vneli in katastrofa je bila neizbežna. Pokanje in iskrenje je precej močan veter hitro raznesel po mestu, kjer je kot bakla zagorela večina mestnih hiš. Po poročanju kronistov je mesto ob požaru zajela takšna vročina, da so ljudje panično bežali iz mesta.  Ker je bilo takrat za preprečevanje oziroma omejitev požarov še zelo skromno poskrbljeno, so bile posledice ognja hude. V požaru je zgorelo celo mesto (192 hiš), nepoškodovane so ostale le tiste stavbe (13 hiš), ki so jih po požaru 1794 že uspeli pokriti z opeko. Uničeni sta bili tudi župna cerkev in minoritski samostan. Farna cerkev je v požaru izgubila vse štiri zvonove, ki so skupaj tehtali več kot 2.900 funtov (1 dunajski funt je 0,56 kg), v minoritskem samostanu pa so se stopili trije zvonovi, ki so skupaj tehtali 1960 funtov. Požar je uničil tudi večino mestne dokumentacije, nepoškodovana je ost

AKTV – 21.3.2019 – 2.del

AKTV, 5. april 2019 ― Drugi del prvega oddajanja Akademske televizije (AKTV) v študijskem letu 2018/2019: – Televizijski dialoški prizor “Moj fant piše slabo poezijo”, scenarij (po dramski predlogi M.Perhar) Mateja Rokavec, študentka AGRFT, mentor red.prof. Igor Šmid. –...

Folklorna skupina Antona Tanca plesala vam še bo!

Kamra.si, 5. april 2019 ― Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec ob 40. letnici delovanja vabi soboto, 6. aprila ob 18. uri v Kulturni center Laško na jubilejni koncert.  Poleg aktivne folklorne skupine bosta nastopili še skupini bivših članov pod vodstvom Marine Pokleka ter Matjaža Turnška in otroška folklorna skupina pod vodstvom Brigite Kovač.  Vabljeni, vstopnine NI!

Folklorna skupina Antona Tanca plesala vam še bo!

Kamra.si, 5. april 2019 ― Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec ob 40. letnici delovanja vabi v soboto, 6. aprila 2019, ob 18. uri v Kulturni center Laško na jubilejni koncert.  Poleg aktivne folklorne skupine bosta nastopili še skupini bivših članov pod vodstvom Marine Pokleka ter Matjaža Turnška in otroška folklorna skupina pod vodstvom Brigite Kovač.  Vabljeni, vstopnine NI!
še novic