Me First and the Gimme Gimmes, 17.06.2019, Kino Šiška | Kolumna

13. brat, 23. junij 2019 ― Še enkrat je organizator Gala hala poskrbel za obisk skupine Me First and the Gimme Gimmes v Ljubljani. Če se nisem zmotil, so Ljubljano obiskali četrtič. Tokrat so za ogrevanje poskrbeli člani domačih zasedb Odprava zelenega zmaja in Super Action Heroes. Na žalost sem dodobršen del programa obeh skupin zamudil, zato o predskupinah kaj dosti žal ne morem komentirati. Uspel sem ujeti le dve pesmi the Flasha, Batmana, Robina, Spidya in Supermana. Ska punk skupina, ki je prav tako odigrala eno priredbo in kot dodatno zabavo ponudila izstrelitev konfetov nad publiko. Kar se tiče supine Me First and the Gimme Gimmes, sestoji iz samih prekaljenih članov legendarnih punk rock skupin, čeprav je tokratna zasedba bila malo premešana. Namesto Jaya Bentleya na basu, ki je zadnja leta skoraj povsem nadomestil Fat Mika je na tokratni turneji nastopil CJ Ramone, ki si je kruh služil tudi pri The Ramones in kitarista Joeya Capa je tokrat nadomestila Stacey Dee iz skupine Bad Cop Bad Cop. S tema dvema menjavama je skupina zagotovo izgubila na bolj ali manj humorističnih nastopih “originalnih” članov Gimme Gimmes. Pa se lotimo kar nastopa te super skupine. Pri glasbenem nastopu se menjava članov ni poznala in dobro mešanico žanrov, ki se seveda združijo v punk rock je zasedba odigrala nadvse solidno. Ponudili so nam priredbe countrya, popa, r&b, pesmi, ki so jih v orignalu predstavile dive in še kaj se je našlo na meniju ta večer. Kot se za skupino takega kova tudi spodobi, so oblečeni priložnosti primerno, tokrat je to pomenilo brezmadežno belo opravo, z roza dodatkom. Kaj to pomeni? Hlače in sako so bile beli, srajce pa bleščeče roza. Kot je povedal pevec skupine Spike, so Gimme Gimmes edina prava zasedba, ki igra priredbe in kot je napovedal pred skoraj vsakim komadom, da slučajno ne bi koga presenetilo, je vsak sledeči komad bil, kakopak, priredba. Skupina poskrbi za zabavo pri starejših kot tudi mlajših, kar se je odražalo pri obiskovalcih, saj so se koncerta udeležili tudi malo
Anna (2019)

Anna (2019)

Deseta umetnost, 23. junij 2019 ― Čeprav so bili vohunski filmi, navezujoč se na nekdanji dvopolni konflikt med ameriško CIO in njenimi sorojenci ter sovjetskim KGB-jem, zaradi znanih zgodovinskih dejstev tekom let nekoliko potisnjeni v ozadje, žanr ni nikoli povsem zamrl. Kajti vsake toliko se še zmeraj najde izdelek, ki skuša zainteresiranim predstaviti svoj pogled na čase, ko sta si uvodoma […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal  The Countess (2009)  [Pozor, hud prizor] - Venom (2018)  Martyrs (2008)  Oceanovih 8 Copyright © Deseta umetnost [Anna (2019)], All Right Reserved. 2019.
Za roman Belo se pere na devetdeset je kresnika prejela Bronja Žakelj

Za roman Belo se pere na devetdeset je kresnika prejela Bronja Žakelj

Misli, 23. junij 2019 ― Delovo nagrado kresnik za najboljši roman je prejela Bronja Žakelj za delo Belo se pere na devetdeset. Nagrajenka, šele tretja avtorica, ki je prejela to nagrado, je dejala, da je roman pisala z lahkoto: "To je bilo zame prelepo potovanje...kot bi se vračala domov." Dodala je, da je čudež, kako so bralci roman sprejeli in našli v njem podobe sebe.
Chernobyl (2019)

Chernobyl (2019)

Deseta umetnost, 23. junij 2019 ― Jedrska nesreča v Černobilu, ki se je pripetila 26. aprila 1986 v tamkajšnji jedrski elektrarni, velja za eno najhujših katastrof v zgodovini človeštva, njene posledice pa mnogi občutijo še danes. Eksplozija jedrskega reaktorja je namreč povzročila množično širjenje radioaktivnega prahu po skoraj celem svetu, več območij na področju Ukrajine, Rusije in Belorusije pa je bilo kontaminiranih in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Halloween (2018)  The Book Thief (2013)  Good Time (2017)  The Autopsy of Jane Doe (2016)  Vertigo (1958) Copyright © Deseta umetnost [Chernobyl (2019)], All Right Reserved. 2019.

Odkritje obeležja Vladimirja Kavčiča

Kamnik.info, 23. junij 2019 ― Danes se je v Galeriji Repanšek odvila svečanost ob odkritju obeležja v počastitev pisatelja Vladimirja Kavčiča. V slovesnost je zbrane uvedel Mešani pevski zbor Odmev, ki je pod vodstvom Anice Smrtnik zapel pesem Hodim. Na današnji dan vsaki dve leti, se v prelepem okolju Repanškove galerije počasti besednega ustvarjalca, na katerega življenje ali ustvarjanje je ...

Marasovic arhitekti: Stanovanje M8

OUTSIDER, 23. junij 2019 ― Delati od doma ali živeti v studiu? Stanovanje M8, ki so ga Marasovic arhitekti zasnovali v Kopru, je vzorčni primer njihovega načina razmišljanja, ki ga radi pokažejo strankam. Popolnoma funkcionalno stanovanje za par je namreč kar sestavni del njihovega studia. Marasovic arhitekti sta Gaja Brulc in Igor Marasovic, njuno stanovanje/showroom/studio pa se nahaja v stavbi… The post Marasovic arhitekti: Stanovanje M8 appeared first on OUTSIDER.

Ira Zorko: Hiša Lahovna

OUTSIDER, 23. junij 2019 ― Včasih so stvari tako preproste, da ne potrebujejo dodatne razlage. Včasih arhitektura govori sama zase: tako kot hiša Lahovna, ki jo je v skladu z željami naročnikov zasnoval arhitekt Ira Zorko. Lastniki so na hišo izjemno ponosni in v njej radi živijo, zgodbo hiše pa tudi najbolje poznajo. O njej so ljubeznivo zapisali: »Želja in… The post Ira Zorko: Hiša Lahovna appeared first on OUTSIDER.
Čokolada z rozinami!

Čokolada z rozinami!

Festival Lent, 23. junij 2019 ― »Rifle ponavadi ob tej uri že spi.« Haha. Morda, doma gotovo, ampak ne na Festivalu Lent. Ne na navihanih Minoritih. Ne v teh dneh. Ne letos. Prva lentovska sobota? Stoječi, lentovski aplavzi. Še dež je počakal.
SPREMEMBE: nedelja, 23. junij

SPREMEMBE: nedelja, 23. junij

Festival Lent, 23. junij 2019 ― V nedeljo, 23. junija, smo zaradi slabe vremenske napovedi: odpovedali dopoldanske delavnice v Art kampu (med 9.00 in 13.00); odpovedali popoldanske delavnice v Art kampu (med 16.00 in 19.00); odpovedali predstavo Vse to je Maribor na Odru Triglav (ob 10.30); odpovedali koncert Man in black - Johnny Cash na Odru Triglav ob (17.00); odpovedali nastop Irske folklorne skupine v Art kampu (ob 18.00).
DRITON SELMANI: PROSTORI, KI JIH ZAPUŠČAMO

DRITON SELMANI: PROSTORI, KI JIH ZAPUŠČAMO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. junij 2019 ― V ospredju Selmanijeve medijsko raznolike umetniške prakse (ki obsega vse od objektov, videa, instalacije, fotografije in posegov v javni prostor) so vprašanja konstruiranja (nacionalne) identitete, dvojnosti med posameznim in kolektivnim ter med spominom in zgodovino. Prisoten je dvom do vsakršne resničnosti. Njegovo ustvarjanje poganja soočanje z lastno osebno zgodovino, ki je izrazito zaznamovana z zgodovino dežele, v kateri je odrasel. Od zgodnjega dela I, Why, Why? (2012), ki ga je izvezla umetnikova mama (povejmo, da albanska beseda »vaj«, ki zveni podobno angleški »why«, pomeni žalovanje) se tako pomikamo k delu Brez naslova (2018), ročno izdelanemu nožu z radirko, ki ni le upodobitev kontrasta ustvariti – uničiti, ampak nas napeljuje predvsem k misli, ali je mogoče izbrisati in pozabiti? Začeti znova? Osebnega in političnega med sabo ni mogoče razdvojiti in četudi lahko to opredelimo kot eno od značilnosti vitalne kosovske umetniške scene, ki je v zadnjem času deležna širše mednarodne pozornosti, Selmani družbeni in politični pol v svoja dela vpleta subtilno in poetično. Pamfletno neposreden je le takrat, ko to želi biti. V delu Call it fate, call it karma (2015) je en sam veliki čevelj stičišče dveh rumenih hlačnic. Čevelj, po meri izdelan tako, da ne ustreza ne desnemu in ne levemu stopalu, sta si torej primorani deliti obe. Predstavljati si deforminarno stopalo, ki bi ob takšni prilagoditvi obutvi dejansko nastalo, je rahlo boleče; a tudi nesmiselno in povsem nekoristno. Zakaj bi vendar želeli obuti čevelj, ki ni ne lev in ne desen, ampak zgolj in samo – vmesen? Zdi se, da ta sredinski, »postideološki« čevelj kot edini možni način preživetja predpostavlja nenehno iskanje ravnovesja. Slednje se zdi v času politične korektnosti, neopredeljevanja in nezmožnosti poimenovanja stvari s pravimi imeni pošastno aktualno, a hkrati opozarja na zahtevnost pozicije, s katere, z omajanim ravnotežjem, vedno znova iščemo poti do dialoga. Video These stories (2018) prav t
1935 Dobec – Pri Gabrovški kapelici

1935 Dobec – Pri Gabrovški kapelici

Stare slike (Cerknica), 23. junij 2019 ― Pred nami je slika Gabrovške kapelice, kakršne se spominjam iz svojih otroških let, le da je bila takrat okolica že bolj zaraščena. Kapelica naj bi bila služila za zavetje pred slabim vremenom popotnikom, ki so šli iz borovniške strani peš na Menišijo. Bila je v lasti kartuzijanskega samostana Bistra, ki stoji ob robu Ljubljanskega barja. […]

23. junija 1942 je bil v Celju kot talec ustreljen Alojzij Šušmelj, slikar

Kamra.si, 23. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. junija 1942 je bil v Celju kot talec ustreljen Alojzij Šušmelj, slikar. Rojen je bil 8. maja 1913 v Mulhouse (Alzacija). Rodil se je rudarju Francu in Ivani rojeni Hrobah. Ko mu je bilo leto dni, se je z vso družino v začetku 1. svetovne vojne preselil iz Alzacije na Falo (Dravska dolina), leta 1915 je izgubil očeta na fronti, mater pa leta 1919; otroke (4) so si razdelili rejniki, Šušmelja je vzgajal Jožef Gajster na Fali. Osnovno šolo je obiskoval med leti 1921–25 v Selnici ob Dravi, se učil vrvarstva (leta 1927 je bil z mojstrom kratko na Ptuju), uka ni končal; s posredovanjem in podporo ruškega zdravnika A. Zorca je med leti 1929–33 študiral v Ljubljani na TSŠ, kiparstvo (prof. France Kralj, SBL I, 522), se jeseni 1934 vpisal na zagrebško AUU (prof. Mujadžić, Kljaković, Krizman), 1938 diplomira (prof. M. Tartaglia). 

23. junija 1911 se je rodil Jaro Dolar, pesnik, pisatelj, bibliotekar ...

Kamra.si, 23. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. junija 1911 se je v Mariboru rodil Jaro (Jaroslav) Dolar, slovenski pesnik, pisatelj, esejist, kritik, prevajalec, novinar, urednik, bibliotekar in profesor. Umrl je 7. aprila 1999. Jaro Dolar se je rodil v Mariboru klasičnemu filologu in publicistu Antonu Dolarju in češki materi Marini Hora. Osnovno šolo (1917-1921) in gimnazijo (1921-1929) je obiskoval v Mariboru. Že takrat je prvič izpričal svoja literarna nagnjenja, ko je v četrtem in petem razredu gimnazije urejal dijaški list Gaudeamus (1925-1927) ter vanj pisal svoje prve pesmi in prozo. Sodelovanje v raznih aktivnostih zoper mariborske in štajerske nemčurje in nemškuterje ter navdušeno spremljanje starejših dijaških vzornikov, ki so s svojim javnim nastopom propagirali ideje vseslovenstva in ruske oktobrske revolucije, pa je oblikovalo mladeničevo idejno usmerjenost. Oboje se je v večjem obsegu začelo izražati v ljubljanskih visokošolskih letih, ko je študiral slavistiko in umetnostno zgodovino in leta 1935 diplomiral iz jugoslovanske književnosti.

23. junija 1938 je umrl Andrej Gabršček, publicist, založnik ...

Kamra.si, 23. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. junija 1938 je v Ljubljani umrl Andrej Gabršček, slovenski publicist, založnik, urednik, politik in časnikar. Rodil se je 26. novembra 1864 v Kobaridu. Andrej Gabršček se je rodil očetu Jožefu in materi Jožefi. Najprej se je šolal v Kobaridu, potem pa nadaljeval v Kopru na učiteljišču. Poklicno pot je začel kot učitelj v domačih krajih. Leta 1889 se je poročil z Rozino; istega leta  se je preselil v Gorico, kjer je na povabilo dr. Antona Gregorčiča začel urejevati list Soča. Z dvema prekinitvama ga je vodil do leta 1915. Bil je politično aktiven, ukvarjal se je z novinarstvom, prevajanjem, založništvom in ustanovil je Goriško tiskarno. Pred prvo svetovno vojno je bil nekaj mesecev interniran v Gorici in drugje, kasneje pa  konfiniran na Dunaju, kjer potem živel še do leta 1933 in med drugim deloval kot dopisnik in sodeloval pri reševanju begunskih vprašanj. Potem je živel v Ljubljani.

23. junija 1872 je umrl Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik

Kamra.si, 23. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. junija 1872 je umrl Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik. Rodil se je 7. februarja 1800. Blaznik se je tiskarske obrti izučil v Ljubljani in se nato 6 let izpopolnjeval v tujini (v Gradcu in Mainzu), se vrnil septembra 1824 v Ljubljano in se 29. julija 1828 zaposlil kot stavec v Retzerjevi tiskarni, ki jo je od 9. septembra 1829 vodil pod lastnim imenom (25. maja 1829 se je poročil z Retzerjevo hčerjo Frančiško). 

Pred 130 leti se je rodila ruska pesnica Ana Ahmatova

Misli, 23. junij 2019 ― Na današnji dan pred 130 leti se je rodila ena najbolj priznanih ruskih modernističnih pesnic Ana Andrejevna Ahmatova. Sprva je pisala ljubezensko poezijo, pogosto žalostno in zagrenjeno, po oktobrski revoluciji pa je ustvarjala poglobljeno in razmišljujočo liriko, v kateri je tudi veliko religioznih in vizionarskih elementov.

Agnes Momirski: New Moon Cacao Ritual

MAO, 23. junij 2019 ― Ob razstavi Witches Sisterhood je Agnes Momirski oblikovala zdravilni ritualni performans. Na ta magični večer nove lune se skupaj potopimo v ritualno zavest, ritmično gibanje, magično razmišljanje in si zagotovimo alternativno prihodnost, ki jo zaznamujejo čutnost, enotnost, blaginja in sozvočje z luninimi cikli.

Poletna mala šola arhitekture 2019

MAO, 23. junij 2019 ― V MAO zopet prihaja počitniška šola arhitekture. Od ponedeljka do petka od 8.00 ure do 16.00. Makete, načrti in fotografije v muzeju bodo izhodišče za naše arhitekturno raziskovanje. Grajski park v senci stoletnih dreves bo prostor razgibavanja možgančkov in telesa za nadobudneže med 6. in 13. letom starosti!
Na ljubljanskem Rožniku bodo naznanili kresnikovega nagrajenca

Na ljubljanskem Rožniku bodo naznanili kresnikovega nagrajenca

Misli, 23. junij 2019 ― Na Rožniku se bo nocoj ob 20. uri začela prireditev, na kateri bodo naznanili, kdo bo dobitnik Delove nagrade kresnik za najboljši roman minulega leta. V konkurenci so romani Mirta Komela Medsočje, Mojce Širok Pogodba, Vladimirja P. Štefaneca Najlepša neznanka svetloba, Janija Virka Brez imena in Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.
še novic