Primož Čučnik: Piš čez sen

Koridor, 7. julij 2019 ― Primož Čučnik vsakokrat znova dokazuje, da je poezija lahko več kot zgolj neka pusta manifestacija avtorjevega jaza. The post Primož Čučnik: Piš čez sen appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Robert Perišić: »Dobra knjiga vedno nastane iz zelo osebnega vzgiba«

Robert Perišić: »Dobra knjiga vedno nastane iz zelo osebnega vzgiba«

Airbeletrina, 7. julij 2019 ― Roberta Perišića sem spoznal kot nekoliko odmaknjeno, a v oči bijočo prezenco lani v Piranu, na konferenci Poetry at the Croassroads, ki se je odvila v organizaciji Paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. in Babelsprech International. Prizemljen, umirjen in priljuden – izredno kul model, sem si rekel. A še večji vtis je name napravil na literarnem večeru v okviru te iste konference, kjer je slovenski publiki krstno predstavil nekaj izbranih odlomkov iz Območja brez signala – in na njem hkrati potrdil, da si statusa enega najbolj priljubljenih in prevajanih hrvaških avtorjev nikakor ni pridobil po spletu srečnih naključij. Pesnik, prozaist, scenarist, kolumnist, urednik, literarni kritik, dramatik, organizator in še kaj bi se našlo – vse to v eni osebi –, to je Robert Perišić.
Zameri se smiljenje samemu sebi

Zameri se smiljenje samemu sebi

LUD Literatura, 7. julij 2019 ― Na plaži leži mlad par. Fant drema ali bere knjigo. Punca pozorno gleda proti vrhu pečine, da ne bi zamudila kakšnega skoka. Čez čas reče fantu: Želim si, da bi bila tudi jaz tako pogumna. Če bi si upala skočiti s pečine, bi znala rešiti tudi marsikatero težavo v svojem življenju.

Prejemniki nagrade urbANA ljubljANA 2019 so TURAS THEATRE COLLECTIVE!

Ana Monro, 7. julij 2019 ― V okviru programa Ane Desetnice 2019 v Ljubljani je potekal izbor na mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2019, za katero so se potegovale predstave Sobna strežba (O Quel Dommage, BEL), W.C (Fanni Raghman Anni, TUN) in Preostali (Turas Theatre Collective, IRL). Strokovna žirija, ki so jo sestavljali (predsednica te) Alenka Marinič (akademsko izobražena ulična umetnica in pedagoginja, SLO), Goro Osojnik (direktor festivala Ana Desetnica, SLO), Lucy ... The post Prejemniki nagrade urbANA ljubljANA 2019 so TURAS THEATRE COLLECTIVE! appeared first on Ana Monro.

Slovo, kot se za KRALJICO ULIC spodobi!

Ana Monro, 7. julij 2019 ― V soboto, 6.7., se je v Ljubljani odvil še zadnji del programa 22. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2019, ki je pritegnil številne obiskovalce. Proti koncu ga je sicer rahlo ”krojil” dež, a smo kljub temu dočakali spektakularen zaključek z Ikar-jevim poletom proti nebu. Fotografije četrtega festivalskega dne si lahko ogledate TUKAJ. Ana Desetnica 2019 v nedeljo (7.7.) ... The post Slovo, kot se za KRALJICO ULIC spodobi! appeared first on Ana Monro.

Aljaž Jovanović in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 7. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Aljaž Jovanović, ki je na zadnjem Borštnikovem srečanju prejel nagrado za vlogo v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Aljažu Jovanoviću.

1770 – Bitka pri Largi

Zgodovina na dlani, 7. julij 2019 7. julija leta 1770 se je v okviru rusko-osmanske vojne (1768-1774) odvila bitka pri reki Largi v današnji vzhodni Moldaviji. V spopadu je ruska vojska pod poveljstvom maršala Pjotra Rumjantseva izbojevala prepričljivo zmago nad armado osmanskega poveljnika Kaplana Gireya. Rumjanstev, znan kot eden najboljših generalov druge polovice 18. stoletja, je… Preberi The post 1770 – Bitka pri Largi appeared first on Zgodovina na dlani.
Naše nasilje in vaše nasilje na gostovanju v Črni gori

Naše nasilje in vaše nasilje na gostovanju v Črni gori

Misli, 7. julij 2019 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) letošnjo 63. sezono sklepa z gostovanjem mednarodne koprodukcije Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića na dveh festivalih v Črni gori. V soboto je ansambel gledališča gostoval na festivalu v črnogorskem Baru, danes pa se bo ustavil še v Podgorici.
še novic