Vabilo na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«

ZVKDS, 2. december 2019 ― V torek, 17. 12. 2019, vas med 10:00 in 16:30 vabimo v Hišo EU (Dunajska 20) v Ljubljano na mednarodno konferenco »Non plus ultra! Claustra Alpium Iuliarum in drugi rimski obrambni sistemi«, na kateri nam bodo strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske in Anglije predstavili bogato dediščino rimskih obrambnih sistemov. Dogodek organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v okviru projekta CLAUSTRA+. Jezik Slovenščina
Novi prevodi v Litteræ Slovenicæ

Novi prevodi v Litteræ Slovenicæ

Društvo slovenskih pisateljev, 2. december 2019 ― Novi prevodi v Litteræ Slovenicæ    Mednarodna edicija Litteræ Slovenicæ, ki jo izdaja Društvo slovenskih pisateljev, predstavlja nova dva prevoda, ki se bosta pridružila pisani paleti avtorjev in avtoric, žanrov in jezikov, izdanih v revijalni zbirki z več kot petdesetletno tradicijo. V letniku 2019 je izšla pesniška zbirka »Werkstückchen« (»Delci dela«) Jureta Jakoba v nemškem […]

Ptuj : 70 let Filatelističnega društva Ptuj

Štajerski tednik, 2. december 2019 ― Filatelistično društvo Ptuj je ob svoji 70-letnici povabilo na svečano odprtje razstave, ki jo je postavilo v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Jubilej je povezalo z izdajo jubilejne publikacije, v kateri so predstavili delovanje društva v zadnjih desetih letih, izdali pa so tudi priložnostno kuverto, osebno znamko in priložnostni žig.

»Miha spozna Evropsko unijo«

Štajerski tednik, 2. december 2019 ― Mladi gimnazijski maturantki, Tajda Špes in Jana Meško, sta pod mentorstvom Aleša Marđetka pred časom izdali že tretjo poučno in slikovito knjižico v zbirki Miha spoznava slovensko zgodovino. Miha spozna, kako je nastala Slovenija, je sledila Miha spozna, kako je potekala vojna za Slovenijo in nato še slednja Miha spozna Evropsko unijo, ki je izšla tudi v angleškem jeziku. V visoki nakladi jo je izdala in založila Kreativna Pika iz Lenarta, v sodelovanju s Francem Bogovičem, poslancem Evropskega parlamenta.

Literarni večer s Pavlom Medveščkom

Kamra.si, 2. december 2019 ― V četrtek, 5. decembra 2019, ob 18. uri vabimo v Goriško knjižnico Franceta Bevka v Novi Gorici na literarni večer s Pavlom Medveščkom. Poznamo ga kot pisatelja, publicista, grafika, slikarja in zapisovalca ljudske dediščine; tokrat se bomo posvetili zgodbi o pridelavi obrednega vina motnik, ki je z naslovom Motnik – nekovsko posebno in obredno vino izšla leta 2017. Z avtorjem se bo pogovarjala Daša Medvešček, ki je publikacijo uredila. Z dogodkom obeležujemo Ta veseli dan kulture 2019. Prijazno vabljeni!

Podjetje E- NET išče primernega oblikovalca kataloga

Fakulteta za dizajn, 2. december 2019 ― Področje: AVTOMOBILIZEM (izdelki avtomobilske kozmetike, dodatne opreme in žarnic) Blagovne znamke: Carplan, Carpoint, Osram, M-Tech, Shake, Ring,… Z našimi produkti oskrbujemo veleprodajne trgovce, maloprodajne trgovce ter sistemske kupce v Sloveniji. Opis del: Izdelava kataloga, kateri bi vseboval vse naše produkte (slika, naziv in kratek opis izdelka) Potrebna znanja: grafično oblikovanje kataloga, da ga lahko pošljemo […] The post Podjetje E- NET išče primernega oblikovalca kataloga appeared first on Fakulteta za dizajn.

3. festival Kamra 2019

Kamra.si, 2. december 2019 ― V četrtek, 28. novembra 2019 je v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje potekal 3. Festival Kamra. Udeležilo se ga je več kot 60 bibliotekarjev iz vse Slovenije, ki so prisluhnili več predavateljem in se seznanili z uspešnimi projekti in primeri dobrih praks na področju digitalizirane kulturne dediščine. Slovenska turistična organizacija je predstavila pomen povezovanja kulture, turizma in tehnoloških rešitev, ki je eden izmed ključnih izzivov v Družbi 5.0. Prizadeva si, da izjemno bogato slovensko kulturno dediščino na stičišču Alp, Mediterana, Krasa in Panonske nižine približa tudi tujim gostom. Slovenska turistična organizacija se zaveda, da so ravno kulturni gosti tisti, ki so bolj odgovorni do okolja in dediščine, kar predstavlja eno temeljnih usmeritev slovenskega turizma. Kot primer tega izziva je Thermana Laško pričarala VR doživetje "Spremeni tok zgodovine". V zadnjem delu programa smo spoznali Momus, spletni vodič, ki popelje po poteh snovne glasbene dediščine Slovenije in izbrane primere zbiranja starih fotografij na družbenem omrežju Facebook ter možnosti povezovanja s portalom Kamra.

Izgubljena rimska poštna postaja

Kamra.si, 2. december 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v torek, 3. decembra 2019, ob 18. uri na grad Zaprice, Muzejska pot 3, na odprtje arheološke razstave o Izgubljeni rimski poštni postaji. Na razstavi bodo predstavljene arheološke najdbe, ki so bile najdene na parceli št. 138 k. o. Blagovica v letu 2013. Avtorici razstave in spremljajoče publikacije sta dr. Ana Plestenjak (Arhej d. o. o.) in Janja ŽeleznikarOblikovanje je prevzel Vladimir Ristić, lektura je delo Neže Kelc. Risarske rekonstrukcije pa je narisala Andreja Peklar.Terenska fotografa sta bila Maja Koršec in Robert Erjavec, fotografije predmetov pa so delo Tomaža Lauka, Jašarja Skorupana in Janje Železnikar. Zelo redko se zgodi, da mine od arheoloških raziskav do prezentacije in interpretacije ter muzealizacije izkopanega gradiva samo 4 leta. V zimi leta 2013 so arheologi konzorcija, ki je raziskoval t. i. Pskarjevo oz. Jerinovo njivo v Blagovici dela zaključili. Leto dni kasneje, decembra 2014 je bil MMK-ju v trajno hrambo predan celoten arhiv arheološkega najdišča vključno z vsemi najdbami. Dr. Ana Plestenjak je s kolegi oddala strokovno poročilo, strokovni članek, ki bo izšel v monografiji Manjše rimske naselbine na slovenskem prostoru pa je pravkar v tisku. MMK glede na mrežo muzejev pokriva tudi območje občine Lukovica. Ker je teritorialno pristojen za hrambo gradiva s tega območja, je bila odločitev o prezentaciji tega najdišča logična. Prvič, gre za izjemno antično lokacijo in za nova odkitja, ki odstirajo nekaj tančic iz skrivnosti organizacije rimske poštne službe.  

Knjižnica Inštituta za novejšo zgodovino je zaprta!

Biblioblog, 2. december 2019 ― Bralce in druge uporabnike Knjižnice Inštituta za novejšo zgodovino obveščamo, da bo s 1. 12. 2019 naša knjižnica zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in selitve na novo lokacijo zaprla svoja vrata za zunanje uporabnike in ne bo več izposojala knjig, revij in drugega gradiva. Prosimo Vas, da vse izposojeno gradivo čim prej oz. najpozneje do 31. 12. 2019 vrnete v knjižnico na Kongresnem trgu 1 v Ljubljani. Zaprta in nedostopna knjižnica INZ pomeni kršenje načel razvoja odprte znanost, ki jih Slovenija podpira na državnem nivoju. Kot je napisal Miro Pušnik, direktor Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani: "Bogati viri torej poslej zaprti za javnost. Nedopustno, sramotno dejanje, skregano z vsemi načeli odprte znanosti." Ker Biblioblog, nima nobenega posebnega statusa, (niti statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture), ne moremo storiti nič drugega, razen te objave, ki naj bi osvetlila dogajanje in poziva, da podpišete peticijo za ohranitev knjižnice INZ . Knjižnica INZ je specialna knjižnica, ki zbira in hrani gradivo za znanstvene preučevalce in raziskovalce novejše zgodovine. Knjižnica hrani v svojem osnovnem fondu preko 20.000 knjig o novejši zgodovini Slovenije in sveta, na razpolago pa je tudi preko 200 naslovov revij, ki vsebujejo vse najpomembneje časopise od Bleiweisovih Kmetijskih in rokodelskih novic preko kulturnih in strokovnih revij do vseh dnevnikov, ki jih za vsa leta hranijo tudi v vezani obliki. Posebnost knjižnice je t. i. D-fond, dostop do katerega je bil, zaradi protikomunistične narave mnogih knjig, sprva omejen. Knjižnica je gradivo pridobila v prvih letih po drugi svetovni vojni, vsebuje pa več kot 15.000 knjig.  Iz poročila Inštituta za leto 2018: V letu 2018 je bilo v knjižnici vpisanih 396 aktivnih članov, med katerimi jih je bilo na novo vpisanih 71 (od tega 30 študentov, 25 zaposlenih in 9 upokojencev). V letu 2018 je knjižnica zabeležila 2.276 obiskov, v to število niso všteti »domači« ob
še novic