50 let po prvencu Black Sabbath | Novica

13. brat, 3. maj 2020 ― Njujorška založba Sacred Bones se je spomnila še na eno okroglo obletnico. Pred 50imi sta izšla prva dva albuma metal legend Black Sabbath. Začetnikom doom zvoka so se 1. maja MRpoklonili s kompilacijo zanimivih artistov, ki vsak v svojem stilu preigrava klasike. Po prvem poslušanju bi rekel, da bi moralo biti všeč tako fenom Sabatov kot tudi fenom sodelujočih glasbenikov.  
V ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

V ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

Misli, 3. maj 2020 ― V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo v ponedeljek vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Glej

SiGledal Novice, 3. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Glej.
Hamburška Filharmonija na Labi bo vrata odprla septembra

Hamburška Filharmonija na Labi bo vrata odprla septembra

Misli, 3. maj 2020 ― V znameniti Filharmoniji na Labi v Hamburgu pričakujejo, da bo novo sezono začeli septembra. Upajo, da bodo do takrat omejitve, uveljavljene kot posledica nove pandemije koronavirusa, sproščene. V programu bodo posebej izpostavili dva sodobna skladatelja, debitantski nastop pa bo imel tudi izraelski filharmonični orkester.
Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

ARS Kulturna panorama, 3. maj 2020 ― Stoletje organizirane likovne dejavnosti na slovenskem severovzhodu Ob razglasitvi letošnje Nagrade skupine OHO v tem tednu smo se pogovarjali s prejemnico, vizualno umetnico Niko Ham. Ob stoletnici organizirane likovne dejavnosti v severovzhodnem delu države je Društvo likovnih umetnikov Maribor pripravilo vrsto strokovnih gradiv, v Umetnostni galeriji Maribor pa je že par dni na ogled izbor likovnih del iz arhiva Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Zora Stančič nam je povedala, kako se je razveselila vrst pred vhodom na njeno razstavo z motivom lepe Vide v portoroškem razstavišču Monfort. Začel se je teden ljubiteljske kulture in mi povzemamo njihovo dejavnost, pripravili pa smo tudi pogovor z novim vršilcem dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije v Ljubljani,  Matejem Šarcem.
Jože Šubic

Jože Šubic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. maj 2020 ― Letošnji prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo za ustvarjanje na področju kolaža in asemblaža Akademski slikar Jože Šubic je začel aktivno razstavljati v času razcveta t.i. nove podobe, ki jo je zaznamovala vrnitev k figuraliki v ekspresivni stilizaciji. Prav figura oziroma ženska figura je ključen motiv njegovega opusa, ki je iz slikarstva prešel v kiparstvo, predvsem zaradi zanimanja za različne materiale. Šubic v svojem delu pogosto odpira erotične teme, pri čemer razmišlja tudi o tabujih ter te teme vpenja v družbeni kontekst.

Protesti zoper odkrito in še skrito | Kolumna

13. brat, 2. maj 2020 ― Kako nor moraš biti, da sredi epidemije smrtonosnega virusa tvegaš zdravje in protestiraš proti oblasti? Nor ali pokvajen, bi dodali podporniki vlade, ki so prepričani, da je protest možen, le če ga iz ozadja orkestrira veliki hudobec. A ključno je vprašanje, kaj spravi ljudi na ulice v deželi Slovenija, ki nakljub vstajam pred nekaj leti nima tradicije demonstracij in uličnih manifestacij. Kot jih poznamo začuda največ prav v najbolj razvitih državah parlamentarne demokracije. V našem primeru je to vsekakor že sama podoba predsednika vlade Janeza Janše, ki za velik del prebivalstva pooseblja vse slabo, za kar tudi sam poskrbi s svojim načinom komuniciranja. A ime česa je Janez Janša? Kot prvo vladni ukrepi, ki so zelo omejevali gibanje prebivalstva. Tu je večino zmotil predvsem en ukrep in to je omejitev gibanja na ozemlje svoje občine. Drugi, ki pa je v začetni fazi epidemije manj opazen, ker smo se vsi večinoma zadrževali doma, a veliko hujši, pa je prepoved zbiranja na javnih mestih. Vladni odlok govori o tem, da se lahko premikaš zunaj svojega prebivališča le, če imaš jasno določen opravek. Kaj ta omejitev dejansko pomeni se je pokazalo šele ob javnih zbiranjih oz. protestih. Pokazalo se je, da je vsako zadrževanje na javnem mestu lahko prekršek. Z vidika svobode političnega delovanja je to veliko večja omejitev kot pa omejitev prehoda občinskih meja. Prepoved protesta je prepoved kolektivnega delovanja, svoboda gibanja po državi pa je le posameznikova pravica. Če nas je ta pandemija kaj naučila, nas je to, da je kolektivno pomembnejše od individualnega. Drugi veliki spodbujevalec protestov pa so zgodbe žvižgačev, kako je pri nabavi zaščitne opreme prišlo do nepravilnosti, tako da v večini primerov obstaja sum korupcije. Dejstvo je, da je epidemija pripravila državo nepripravljeno. Tudi zdravstvo je namreč prevzelo pravilo iz neoliberalne kapitalistične produkcije, da se ne dela zalog. Bolniških postelj ne sme biti viška, prav tako ne opreme. V vseobčem kaosu,

Matevž Granda: Ravnikar in vila blok

OUTSIDER, 2. maj 2020 ― Pred kratkim smo objavili prispevek o neuresničenem natečajnem projektu Arhitektov Počivašek Petranovič za večstanovanjski objekt na Erjavčevi v Ljubljani. Ta prispevek me je spodbudil, da kljub enoletni distanci, zapišem pomisleke glede urbanističnih podlog natečaja, ki so po mojem mnenju slabe, kvarijo Ravnikarjevo monumentalno os Trga republike in kažejo na sistemsko nedelovanje urbanizma. Skoraj že pozabljeno dejstvo… The post Matevž Granda: Ravnikar in vila blok appeared first on OUTSIDER.

Odzivi iz tujine – CRAIG WESTON!

Ana Monro, 2. maj 2020 ― Objavljamo nov Odziv iz tujine, in sicer dopis Craiga Westona, našega ljubega prijatelja, režiserja nekaterih predstav Gledališča Ane Monro in dolgoletnega mentorja na ŠUGLI. PREBERI     The post Odzivi iz tujine – CRAIG WESTON! appeared first on Ana Monro.
S kolesi pred parlament

S kolesi pred parlament

Vrabec Anarhist, 2. maj 2020 ― Prvomajski protest proti vladnemu mešetarjenju pri dobavi mask in ventilatorjev ter ignoriranju strokovne javnosti in civilne družbe v obdobju epidemije koronavirusa je pred slovenskim parlamentom zaradi večje varnosti vseh potekal na kolesih. The post S kolesi pred parlament appeared first on Vrabec Anarhist.

Slovenska gledališča na spletu: Anton Podbevšek Teater

SiGledal Novice, 2. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Anton Podbevšek Teatra.

Zvočno potovanje v deželo strahu | Novica

13. brat, 2. maj 2020 ― Neo-cymex je velenjski drone ambientalni projekt, za katerim se skriva naš nekdanji sodelavec Dejan Požegar (nekoč vokalist It's Not For Sale, Wasserdicht, Nakajima itd). Na prvi maj je presenetil z novim izdelkom, zvočnim potovanjem v dežele drugih dimenzij, kjer sta tesnoba in strah prisotna pri vsakem popotniku. Za poslušat v nespečnih nočeh.  
še novic