Podaljšanje in zaključek razstave Gorana Bertoka: Lakota

Podaljšanje in zaključek razstave Gorana Bertoka: Lakota

Galerija Photon, 1. maj 2020 ― Ob izteku razstave bo v sredo, 27. maja ob 19. uri, potekal pogovor z avtorjem Goranom Bertokom preko video-konferenčne platforme Zoom. Pogovor bo moderiral Miha Colner, v živo. Udeležbo lahko prijavite s svojim e-mail naslovom na info@photon.si do torka, 26. 5. do 24. ure. Po daljšem zaprtju zaradi izrednih razmer, ki jih je narekovala pandemija koronavirusa, se ...
Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Gornjesavski muzej, 1. maj 2020 ― Živel 1. maj! Živel praznik dela! Parola, ki zagotovo v teh kriznih razmerah dobiva nove pomene. Ali delo še ostaja vrednota v naši družbi? Kako? Vabimo vas, da delite z nami svoja razmišljanja. Vsi tisti, ki vas zanima, kako so 1. maj praznovali rudarji in železarji na Slovenskem, vabljeni k nakupu knjige v naši spletni [...]

Arhitekti Počivašek Petranovič: Erjavčeva

OUTSIDER, 1. maj 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Arhitekti Počivašek Petranovič so izbrali projekt Erjavčeva. Gre za večstanovanjski objekt v središču Ljubljane, ki predstavlja razmislek o načelih kakovostnega bivanja v mestu. Hkrati pa bi objekt na smiseln… The post Arhitekti Počivašek Petranovič: Erjavčeva appeared first on OUTSIDER.
Tudi danes zadonela prvomajska budnica godbenikov

Tudi danes zadonela prvomajska budnica godbenikov

Misli, 1. maj 2020 ― Tudi danes je tradicionalno zadonela prvomajska budnica, le da je zaradi epidemije koronavirusa projekt v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb potekal drugače. Ob 6. uri je na več frekvencah RTV Slovenija zazvenela glasba, ki so jo godbeniki ustvarili doma, organizatorji pa vabijo še druge glasbenike.
Top 5 tega tedna

Top 5 tega tedna

SEM, 1. maj 2020 ― Spoštovane dame in gospodje, dragi vsi, ki nas spremljate, rubriko top 5 smo pričeli v času krize z namenom, da vas preko spleta obveščamo o našem delu od doma in povabimo k sodelovanju. Da nadaljujemo naše stike, kljub temu, da so bila vrata muzejev zaprta. Da z njo predstavljamo pestrost dela v muzeju in spoznate in ne pozabite naših obrazov. Saj že dolgo velja, da smo muzej ljudje. Predstavili smo vam različne odmevne, aktualne in družbeno odgovorne projekte in rezultate dela. Ob preletu narejenega, je izbira petih naj vsebin zato težka naloga.  Tudi mi sami se sprašujemo, tako kot zastavljena vprašanja v našem povabilu k sodelovanju – Kako nas je zaznamovala kriza, Kaj smo pridobili in Kaj novega smo se naučili?  Zato top 5 posvečam našemu kolektivu in njegovi visoki etični in profesionalni drži v času izrednih razmer. TOP 5 PRETEKLEGA TEDNA: 1. Projekt SEM od doma. Na enem mestu smo uredili in klasificirali različne muzejske vsebine, ki so dostopne preko spleta. Ob tem smo strnili znanja posameznih strokovnjakov zaposlenih v muzeju, kustosov, dokumentalistov, strokovnjakov z znanji informacijskih tehnologij in komuniciranj z javnostmi, restavratorjev, obnovili smo razstavne projekte iz preteklosti, izvajali pedagoške spletne delavnice, vzpostavili ustrezno tehnično informacijsko podporo, dodatno pripravili angleško spletno stran. Dostopnost je ena od najpomembnejših kategorij, ki opredeljuje sodoben muzej. Slovenski etnografski muzej je po času Korone tako še bolj dostopen. 2. Povezovanje z domačo in tujo muzejsko mrežo. Delili smo izkušnje, iskali odgovore, primerjali projekte. Strokovne, pa tudi nekatere upravne odločitve, smo dosegli hitreje in z večjo profesionalnostjo prav s pomočjo enotnosti in dobrega pretoka informacij med kolegicami in kolegi. Naše komuniciranje z Kolegijem državnih muzejev,  Nacionalnim odborom ICOM in Skupnostjo muzejev Slovenije je pomenilo temelj mnogih presoj. Slovenski etnografski muzej je po času Korone še bolj povez
HUMANOST NA PREIZKUŠNJI: »KAJ NAM PRINAŠA PRIHODNOST?«

HUMANOST NA PREIZKUŠNJI: »KAJ NAM PRINAŠA PRIHODNOST?«

Revija Primus, 1. maj 2020 ― Piše: Žiga Čamernik   Zdi se, da je, z ozirom na današnje stanje, ko se stvari praktično iz dneva v dan spreminjajo, prihodnost sila nehvaležno in teže napovedati kot kadarkoli prej. Pri vsem skupaj pa za nameček sploh ne gre za kakšno zelo oddaljeno reč. V tem trenutku ga – v občečloveškem merilu – namreč ...

Nejc Pohar: Popu čast in oblast

OUTSIDER, 1. maj 2020 ― Če hočemo razumeti čase, v katerih živimo, velja poslušati pop. Če gre verjeti številkam ogledov novodobnih komunikacijskih kanalov, družbene moči danes nimajo ne politika ne šport ne umetnost, filozofija in znanost, ampak punce, ki pojejo – o delu. Fifth Harmony s pesmijo z naslovom Work from Home na platformi Youtube, sodobnem okencu v svet, dosega… The post Nejc Pohar: Popu čast in oblast appeared first on OUTSIDER.
Wes Anderson: Hotel Chevalier

Wes Anderson: Hotel Chevalier

Kinodvor, 1. maj 2020 ― Hotel Chevalier, Pariz. Jack Whitman leži na postelji in lista po časopisu. Ko zazvoni telefon, presenečen ugotovi, da je na poti k njemu njegovo bivše dekle. Prolog filma Darjeeling Limited iz leta 2007 smo v Ljubljani gledali na otvoritveni slovesnosti 18. LIFFa.

Slovenska gledališča na spletu: Slovensko stalno gledališče Trst

SiGledal Novice, 1. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Slovenskega stalnega gledališča Trst.
Sotheby in Google pripravljata dobrodelno dražbo z zvezdniki

Sotheby in Google pripravljata dobrodelno dražbo z zvezdniki

Misli, 1. maj 2020 ― Avkcijska hiša Sotheby in ameriški tehnološki velikan Google bosta pripravila nenavadno spletno dobrodelno dražbo, na kateri bosta ponudila t.i. spletne izkušnje z zvezdniki. Sredstva z dobrodelnega dogodka, ki bo potekal od danes do 8. maja, bodo namenili ljudem v ZDA in Evropi, ki jih je prizadel koronavirus.

Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk!

Inštitut za politike prostora, 1. maj 2020 ― Tudi sprehodi Jane’s Walk, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so letos drugačni. V mnogih mestih po vsem svetu bi se morali ta konec tedna odvijati sprehodi, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A na poziv koordinatorske organizacije iz Kanade bodo tokratni sprehodi povsod zgolj virtualni, pospremil pa... The post Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Gornjesavinjska dolina

Gornjesavinjska dolina

ARS Za en bokal muzike, 1. maj 2020 ― Prebivalci Gornjesavinjske doline so splošno znani po svojem večglasnem petju. Prebivalci Gornjesavinjske doline so dandanes splošno znani po svojem večglasnem petju in v oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali primere petja na posnetkih iz začetka sedemdesetih let…
Borut Kraševec: Agni

Borut Kraševec: Agni

ARS Izšlo je, 1. maj 2020 ― O romanesknem prvencu vrhunskega prevajalca Borut Kraševec se je v minulih letih uveljavil kot vrhunski prevajalec iz ruščine, z romanesknim prvencem Agni pa se predstavlja kot odličen pisatelj. Naslovna junakinja romana je kunka. Pisatelj spremlja njeno usodo v personalni pripovedni perspektivi, skratka, kot pravega literarnega junaka, ki doživlja različne preizkušnje, tudi takšne, ki so tabu za človeško vrsto. Ob njej spremljamo še usodo najstnice, ki odkriva ljubezen, in ljubezenskega trikotnika njenih staršev in tete. Roman se odlikuje s svojo neposrednostjo, hkrati pa je pisatelj zelo spretno stopnjeval njegovo tesnobo ne le z opisi, ampak tudi s pripovedno tehniko: kratke pripovedne segmente je skoraj praviloma prekinil v trenutku napetosti, z naslednjim segmentom pa je zgolj navidezno nadaljeval pripovedni tok, dejansko pa je že razvijal drugo (tesnobno) situacijo.   Več o romanu bo povedal njegov avtor Borut Kraševec v oddaji Izšlo je, v pogovoru v živo z Markom Goljo.
Iz moje poslušalnice: Maja Pavlin

Iz moje poslušalnice: Maja Pavlin

SIGIC - Novice, 1. maj 2020 ― Prvomajska playlista pripada Maji Pavlin, neumorni borki za vidnost in prepoznavnost slovenske glasbe znotraj osrednjega javnega televizijskega medija. Takole je zapisala za začetek: Ker je že v zadnjem letu izdane toliko odlične domače muzike, se bom omejila na izide 2019/20 pa še tu skozi sito aktualne sporočilnosti. 
še novic