Zastoj slovenskega filma

Zastoj slovenskega filma

MMC Film, 31. oktober 2020 ― Slovenski filmski ustvarjalci spet opozarjajo, kakšne težave jim povzroča "blokada slovenskega filma", kot so jo poimenovali: producenti kljub že opravljenemu delu še niso prejeli pogodbeno dogovorjenih sredstev, tudi sami ne morejo poplačati sodelavcev.
O monografiji Vilme Purič »Sodobne tržaške pesnice«

O monografiji Vilme Purič »Sodobne tržaške pesnice«

Vrabec Anarhist, 31. oktober 2020 ― “Tržaškost”, torej življenje in delo v večjezičnem okolju, kjer je en jezik dominanten, drugi pa se nahaja v podrejenem položaju, ni omejena na samo mesto v zalivu, ampak zajema celotno območje, na katerem živi slovenska narodna skupnost v Italiji. The post O monografiji Vilme Purič »Sodobne tržaške pesnice« appeared first on Vrabec Anarhist.

Repnice

ZZMS, 31. oktober 2020 ― back in the day, the so-called repnice, caves dug into quartz sand, were used to store turnips, today, however, they are used for wine storage and tastings.   The post Repnice appeared first on ZZMS.

The Posavje Museum Brežice

ZZMS, 31. oktober 2020 ― housed in the Brežice Castle was established in 1949 and presents the heritage of the Posavje region from prehistoric times up until today. The museum tours include a visit to the Knight’s Hall, the painted staircase, and the chapel. The post The Posavje Museum Brežice appeared first on ZZMS.
Zapuščina naših prednic

Zapuščina naših prednic

LUD Literatura, 31. oktober 2020 ― Roman Mamina zapuščina japonske pisateljice Minae Mizumura je melanholična pripoved o preprosti ženski, ki se sredi vrveža kapitalističnega vsakdana sodobne Japonske odloči za spremembo, s katero doseže neodvisnost in samostojnost.
Airbeletrinin podkast: beremo z Jankom Petrovcem

Airbeletrinin podkast: beremo z Jankom Petrovcem

Airbeletrina, 31. oktober 2020 ― Dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec se je spomladi zbudil v povsem prazen Rim. Toda če si dobro pogledal, si v njem videl vse kaj drugega kot nič. Nam vsem pa izkušnja pomladi lahko pomaga tudi v tokratni jeseni in – zakaj pa ne – še pozneje. O svoji izkušnji je napisal tudi knjigo z naslovom Karantena. Rim. (Goga).

Železna doba skozi VR očala

Misli, 31. oktober 2020 ― Narodni muzej Slovenije sodeluje v evropskem projektu Arheološke eKrajine Podonavja, katerega cilj je povečati prepoznavnost arheološke dediščine Podonavja na mednarodni ravni. Eden od rezultatov projekta bo predstavitev arheoloških krajin s pomočjo najnovejših digitalnih tehnik. Narodni muzej bo predstavil železnodobna gradišča na Notranjskem.

Pismo mojima igralcema Urošu Kaurinu in Vitu Weisu

SiGledal Novice, 31. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Nika Vrabec piše igralcema Urošu Kaurinu in Vitu Weisu.

Pismo vsem slovenskim gledališčnikom

SiGledal Novice, 31. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Janja Majcen piše vsem slovenskim gledališčnikom.

Pismo igralcem in igralkam

SiGledal Novice, 31. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Anja Grmovšek piše igralcem in igralkam.

Nove informacije za javni agenciji, javni sklad in javne zavode s področja kulture v zvezi z omejitvami izvajanja kulturnih dejavnosti in druge splošne informacije

Ministrstvo za kulturo, 31. oktober 2020 ― Začel je veljati Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, številka 157/20), ki določa novo izjemo od prepovedi ponujanja storitev neposredno potrošnikom za knjižnice.

31. oktobra 1889 se je v Štandrežu rodil Andrej Budal, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec in politik

Kamra.si, 31. oktober 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. oktobra 1889 se je v Štandrežu rodil Andrej Budal, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec in politik. Umrl je 7. junija 1972 je v Trstu. Rodil se je očetu Josipu in materi Frančiški. Po osnovni šoli v Štandrežu in Gorici je obiskoval klasično gimnazijo v Gorici, potem pa leta 1909 odšel na Dunaj, kjer je študiral romanistiko. Študij je zaključil decembra 1913, vmes pa se je eno poletje izpopolnjeval v Parizu. Poučeval je v Gorici, potem pa je med prvo svetovno vojno kot vojaški uradnik delal v Ljutomeru, Ljubljani, Trstu in Vidmu. Po vojni je delal v Idriji, kjer je spoznal Edvardo Bloudek, s katero sta se poročila in ustvarila družino. V letih, ki so sledila, je poučeval v različnih krajih: v Tolminu, Idriji, Vidmu, Perugi, Benetkah. Po vojni je bil član goriške delegacije na pariški mirovni konferenci, leta 1947 pa je postal upravnik Slovenskega narodnega gledališča v Trstu (do 1959).  
še novic