Benevolentni šovinizem

Razpotja, 29. november 2020 ― Slika: ​Wikipedia user PetarM, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons Miha Kosovel Knjiga Čefurji raus je predstavljala neke vrste prelomnico: s tem, ko je izkušnjo potomcev priseljencev v ljubljanskih Fužinah in njihov jezik dvignila v nacionalno literaturo, je v nekem smislu, v tistem še zadnjem optimističnem letu pred krizo, dovršila neke vrste simbolno integracijo. Avtor knjige Goran Vojnović je tako dosegel dvoje: po eni strani je dvignil jezik fužinskih ulic v visoko slovensko literaturo; po drugi pa je vključil izkušnjo slovenskih povojnih priseljencev in njihovih v Sloveniji rojenih potomcev v slovensko nacionalno zgodovino . Izraz čefur je po tem v veliki meri izgubil nacionalni naboj in začel izražati bolj kot ne določeno subkulturo. The post Benevolentni šovinizem appeared first on Razpotja.

Razpisne priložnosti (december 2020)

Asociacija, 29. november 2020 ― Ob koncu leta in navkljub težki epidemiološki situaciji se odpira nekaj zanimivih razpisnih možnosti tako doma kot na tujem. V Kulturosferi namreč vsak mesec zberemo nekaj najprimernejših za samozaposlene in nevladne organizacije s področja kulture. Domači razpisi Do 15. marca so odprte prijave na PARL – Performance Art Research Ljubljana – mednarodni projekt za raziskave … Preberi več o Razpisne priložnosti (december 2020)
Sokolska obleka načelnice mariborske župe

Sokolska obleka načelnice mariborske župe

Zgodovina na dlani, 29. november 2020 ― Zadnja predvojna statistika slovenskega sokolstva iz leta 1913 poroča o 92 društvih, 1 ženskem društvu, 15 odsekih in 7 ženskih odsekih s skupaj 6613 člani, 551 naraščaja in 1666 učenci ter 1040 ženskami in 521 učenkami. Rast je nato za nekaj let prekinila prva svetovna vojna, po njej pa je… Preberi The post Sokolska obleka načelnice mariborske župe appeared first on Zgodovina na dlani.

Zapisi iz brloga: Miha Bezeljak

SiGledal Novice, 29. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Miha Bezeljak: "/.../ situacija /.../ zavedanje /.../ bistveno /.../"
V družinskem krogu

V družinskem krogu

Odzven, 29. november 2020 ― Že dolgo nisem začutil takšnega navala emocij, ki ti jih lahko sprosti koncert, ko podoživljanje in domišljija najdeta še eno dodatno pot onkraj glasbe. Skupina AKA Neomi nam je ta četrtek uprizorila ravno nekaj takega.

Dan ko je Ana Monro PRVIČ stopila NA ULICO!

Ana Monro, 29. november 2020 29. novembra daljnega leta 1982 je na ulici prvič nastopila umetniška skupina Gledališče Ane Monro! Predstava z naslovom 1492 ali Ali lahko predvojna striptizeta danes še sploh kaj pokaže?, je bila prva od več kot 50 avtorskih produkcij, ki so jih člani skupine ustvarili v 30 letih aktivnega delovanja. Več informacij o GAM in njihovi ... The post Dan ko je Ana Monro PRVIČ stopila NA ULICO! appeared first on Ana Monro.
Nuk praznuje 15-letnico Digitalne knjižnice Slovenije

Nuk praznuje 15-letnico Digitalne knjižnice Slovenije

Misli, 29. november 2020 ― Pri Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) danes obeležujejo 15. obletnico nastanka Digitalne knjižnice Slovenije - portala dLib.si. Na portalu je na voljo več kot 900.000 enot, med katerimi prevladujejo besedila, sledijo pa jim slikovno gradivo in digitalizirane knjige. Po navedbah Nuka na letni ravni na portal dodajo okoli 50.000 novih enot.

Pismo mojemu igralcu Klemnu Janežiču

SiGledal Novice, 29. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Paskal Vertačnik Vrbovšek piše igralcu Klemnu Janežiču.

29. novembra 1921 se je v Kamniku rodil France Balantič, slovenski pesnik.

Kamra.si, 29. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. novembra 1921 se je v Kamniku rodil France Balantič, slovenski pesnik. Umrl je 24. novembra 1943 v Grahovem. Že pred osnovnim šolanjem je znal brati in pisati. Kot osnovnošolec je bil zbiratelj metuljev, znamk in fiktivni dopisovalec iz daljnih krajev, tudi Jamajke. Leta 1933 je uspešno opravil sprejemni izpit za vpis na Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Kot uspešen dijak je med šolanjem prejel nagrado Mestne hranilnice. V prostem času je rad hodil v Kamniške planine. Po naravi je bil tih in zadržan človek.

Leopoldov muzej v dar prejel pomembno Klimtovo delo

Misli, 29. november 2020 ― Leopoldov muzej je v dar prejel delo avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Gre za oljno študijo Dionizovega oltarja, ki je nastala kot priprava za Klimtovo stropno poslikavo v dunajskem Burgtheatru. Sliko je na dražbi avkcijske hiše Dorotheum za muzej za 475.000 evrov kupil zakonski par z Dunaja, piše avstrijska tiskovna agencija APA.
Britanski muzej bo beležil koronavirusne sanje Londončanov

Britanski muzej bo beležil koronavirusne sanje Londončanov

Misli, 29. november 2020 ― Muzej Londona je oznanil projekt Guardians of Sleep (Varuhi spanja), ki bo zbiral sanje Londončanov med pandemijo covida-19. Muzej bo s tem dokumentiral vpliv krize na življenja prebivalcev, ki se niso spremenila le podnevi, ampak tudi "v povezavi z našim spancem in sanjami", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali pri muzeju.
Zaključuje se knjižni sejem, sejemski del ostaja odprt do sobote

Zaključuje se knjižni sejem, sejemski del ostaja odprt do sobote

Misli, 29. november 2020 ― Slovenski knjižni sejem (SKS) se z današnjim dnem uradno zaključuje. Ker pa bodo knjigarne zaradi epidemije še naprej zaprte, bodo sejemski del podaljšali do prihodnje sobote, je za STA povedal predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol. Kot je poudaril, je sejem že v prvih petih dneh "obiskalo" več obiskovalcev kot na lanskem sejmu v živo.

29. novembra 2017 je umrl Ludvik Rebeušek, ekonomist, šolnik, turistični delavec

Kamra.si, 29. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. novembra 2017 je umrl Ludvik Rebeušek, ekonomist, šolnik, turistični delavec. Rodil se je 5. julija 1921 v Celju. Rojen v Celju, kjer je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo, šolanje na trgovski akademiji v Ljubljani pa je moral zaradi očetove smrti prekiniti in v Celju vpisati dvorazredno trgovsko šolo. Šolanje je nato nadaljeval na dunajski Višji strokovni šoli za gostinstvo in hotelirstvo, svoje teoretično znanje je izpopolnjeval v švicarskem zdravilišču Bad Tarasp blizu St. Moritza, neposredno pred vojno pa se je vrnil v družinsko podjetje celjski Hotel Pošta.

Dialektika spola: zagovor feministične revolucije (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 29. november 2020 ― V sredo, 25. novembra, je prek Zoom platforme potekal neposredni prenos dogodka o knjigi Dialektika spola: zagovor feministične revolucije Shulamith Firestone (založba /*cf, 2019) v organizaciji Slovenskega sociološkega društva. Z gostjama Katjo Čičigoj in Tanjo Rener se je pogovarjala Klara Otorepec. Knjiga Dialektika spola velja za klasično feministično delo, ki naslavlja tako privilegije kot tudi materialno osnovo spolnega, rasnega in razrednega zatiranja. Feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka Shulamith Firestone (1945–2012) v svojem delu obravnava in sooča različne avtorice in avtorje, vključno s Simone de Beauvoir, Karlom Marxom in Sigmundom Freudom, z ameriškim feminističnim gibanjem, z rasizmom in civilnim gibanjem ter s spolno zaznamovano kulturo in umetnostjo. Njeno delo je »traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi«. V njem naslavlja razmerja med biološko reprodukcijo in podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, ter rasna in razredna razmerja moči.
še novic