Umrl velikan slovenske zabavne glasbe Mojmir Sepe

Umrl velikan slovenske zabavne glasbe Mojmir Sepe

Misli, 25. december 2020 ― Umrl je legendarni skladatelj zabavne glasbe in dirigent Mojmir Sepe, so sporočili iz družinskega kroga. Preminil je v četrtek zvečer, star je bil 90 let. Bil je med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. Bil je oče slovenske popevke in šansona.

razpis Poziv za ideje, Future Architecture “Landscapes of care”

Fakulteta za dizajn, 25. december 2020 ― Spoštovani dizajnerji in dizajnerke Fakultete za dizajn. Obveščamo vas, da je Muzej za arhitekturo in oblikovanje objavil razpis Poziv za ideje, Future Architecture “Landscapes of care”. Namenjen je vsem, ki imajo razvite, dokončane ali nedokončane ideje. S pomočjo platforme Future Architecture jih lahko razvijete in peljete z njegovo pomočjo do konca. Rok za prijave 6. […] The post razpis Poziv za ideje, Future Architecture “Landscapes of care” appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ježkove Nanine pesmi premierno na gledališkem odru

SiGledal Novice, 25. december 2020 ― Slovensko narodno gledališče Maribor in Cankarjev dom bosta danes izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava, v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, je nastala na osnovi pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.
Ježkove Nanine pesmi premierno na gledališkem odru

Ježkove Nanine pesmi premierno na gledališkem odru

Misli, 25. december 2020 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor in Cankarjev dom bosta danes izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava, v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, je nastala na osnovi pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.
Baza slovenskih filmov za božič na ogled podarja prve slovenske filme

Baza slovenskih filmov za božič na ogled podarja prve slovenske filme

Misli, 25. december 2020 ― Filmotekina Baza slovenskih filmov za božič podarja na ogled prve slovenske filme, ki jih je Karol Grossmann posnel v Ljutomeru. Odhod od maše v Ljutomeru (1905), Sejem v Ljutomeru (1906) in Na domačem vrtu (1906) bodo na Bazi slovenskih filmov objavljeni za nedoločen čas, saj niso več avtorsko zaščiteni in so prešli v javno domeno.

Tik pred koncem leta objavljamo še zadnji NOVIČNIK!

Ana Monro, 25. december 2020 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča! Letos pod vašo smrečico postavljamo povezavo do zadnjega NOVIČNIK-a v letu 2020, ki poleg povabila k ogledu programa zimskega festivala Ana Mraz 2020, ki ga bomo Direkt z ul’ce pripeljali kar k vam domov, kot vselej, prinaša tudi najbolj sveže informacije o vseh naših aktivnostih. Želimo vam prijetno branje, lepe praznike ... The post Tik pred koncem leta objavljamo še zadnji NOVIČNIK! appeared first on Ana Monro.
1891 Cerknica – Društvo za olepšavo trga

1891 Cerknica – Društvo za olepšavo trga

Stare slike (Cerknica), 25. december 2020 ― Razglednica Cerknice iz devetdesetih let 19. stoletja. Izdal jo je Rudolf Oesterreicher Wien II. Bila je dobra reklama za Cerkniško jezero. Kako so se tujci hitro znašli in založili razglednice naših krajev?! Mogoče so bile povod temu tudi vsakoletne vojaške vaje velikega števila vojaštva na Rakeku in okolici, ko se je marsikateri vojak oglašal domačim […]
V Pradu pripravili virtualni vodič po muzejski zbirki

V Pradu pripravili virtualni vodič po muzejski zbirki

Misli, 25. december 2020 ― V muzeju Prado so v sodelovanju s podjetjem Samsung pripravili aplikacijo Prado Guide app. S tem so po pisanju Art Dailyja naredili velik korak k približevanju umetnosti širši družbi s pomočjo odgovorne rabe tehnologije. V aplikaciji je podrobno predstavljenih več kot 400 umetnin, ki jih hrani sloviti madridski muzej.
Hollywoodski studii MGM naprodaj za pet milijard dolarjev

Hollywoodski studii MGM naprodaj za pet milijard dolarjev

Misli, 25. december 2020 ― Hollywoodski studii MGM, ki stojijo za franšizama James Bond in Rocky, so naprodaj za približno pet milijard dolarjev. V zadnjih letih je vodstvo studiev že večkrat razmišljajo o prodaji, nazadnje januarja, ko so tudi že potekali pogovori s ponudnikoma pretočnih vsebin Netflix in Apple, a se niso zedinili glede cene.

25. decembra 1924 je umrl Viktor Parma, slovenski skladatelj in dirigent italijanskega rodu

Kamra.si, 25. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1924 je v Mariboru umrl Viktor Parma, slovenski skladatelj in dirigent italijanskega rodu. Rodil se je 20. februarja 1858 v Trstu. Rodil se je v Trstu slovenskemu očetu in italijanski materi. Leta 1876 se je Viktor Parma, ki ga je dotlej osebnostno oblikovalo večnacionalno okolje habsburške monarhije, v Celovcu dokončno odločil za slovensko narodno pripadnost. Leta 1881 je končal študij prava na Dunaju. Tam se je med obiskovanjem predavanj skladatelja Antona Brucknerja izpopolnjeval tudi v glasbi, zlasti kompoziciji. Kot študent je začel skladati svojo prvo opereto Princ Lizika, katere ni nikoli dokončal, vendar je njeno glasbo kasneje uporabil za opereto Caričine amazonke. Služboval je kot pravnik, najprej v Trstu, nato pa v različnih slovenskih krajih, nazadnje v Litiji in bil tam leta 1915 zaradi slovanofilskih izjav prisilno upokojen kot vladni svetnik. Povsod, kjer je služboval, je sodeloval pri pevskih in glasbenih društvih. V času svojega službovanja na kamniškem okrajnem glavarstvu je v Kamniku ustanovil salonski orkester in bil tudi eden prvih dirigentov Mestne godbe Kamnik. Bil je častni član Prvega slovenskega pevskega društva Lira iz Kamnika.
še novic