In vendar sem

In vendar sem

Vrabec Anarhist, 29. marec 2021 ― Pomladni cikel je zame najbolj izrazit. Po svoje tolažilen. Ko sem sredi njega, imam občutek, da svet vendarle ni vržen s tečajev. Kajti pomlad je znova tu. The post In vendar sem appeared first on Vrabec Anarhist.

Pirhi

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec 2021 ― KAJ POMENI PIRH Izraz pirh je soroden izrazu piros, kar v madžarščini pomeni rdeča, v grščini ogenj, češka beseda pyreti pa pomeni pordeti. -Tradicija podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov pred dinastičnega Egipta, Krete. Poznajo ga Sumerci vsaj pred 5000 leti. Vsem ljudstvom jajce pomeni simbol življenja, plodnosti. Običaj velikonočnega jajca izvira iz zgodnjekrščanske […] The post Pirhi appeared first on MM:K.
MLK / FBI

MLK / FBI

MMC Film, 29. marec 2021 ― Težava s povzdigovanjem ljudi na piedestale je v tem, da ti novookronani svetniki v novi vlogi izgubijo še zadnje poteze človeškosti in večdimenzionalnosti.

Simboli velike noči

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec 2021 ― Simbolika velikonočnih jedi Jedi, ki predstavljajo simboliko Velike noči in se blagoslavljajo na Veliko soboto so: RDEČI PIRHI: simbolizirajo kapljo Kristusove krvi, HREN: simbol žeblja, s katerim so Kristusa pribili na križ, POTICA: simbolizira Kristusovo trnovo krono, JAJCA: simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje, KRUH: predstavlja življenje, CVETJE: simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih. ALI SI VEDEL? […] The post Simboli velike noči appeared first on MM:K.

Velika noč

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec 2021 ― Približuje se Velika noč (Vuzem) oz. najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani praznujejo praznujejo vstajenje Jezusa iz Nazareta, ki je tri dni po križanju (sodbo mu je izrekel rimski guverner Judeje Poncij Pilat okoli leta 30­ n. št. ) vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno […] The post Velika noč appeared first on MM:K.
Koledarji vina, umetnosti in družabnosti

Koledarji vina, umetnosti in družabnosti

Štajerski tednik, 29. marec 2021 ― V Miheličevi galeriji na Ptuju so 18. marca odprli razstavo Čas med vinom, umetnostjo in družabnostjo Kogledarji Kogl 2007–2021, ki bo na ogled do 18. aprila. Obiskovalcem jo je predstavila kustodinja galeristka Stanka Gačnik. Gre za posebno razstavo z vrhunskimi umetniki na eni strani in na drugi strani za paleto oblikovalcev, ki so oblikovali prav za posestvo Kogl na različno tematiko. Prvič pa se je tudi zgodilo, da so koledarji predstavljeni zunaj njihovega primarnega okolja.

SVET VMES: Učilnica prihodnosti

OUTSIDER, 29. marec 2021 ― Šole so bile od nekdaj svojevrsten odraz družbe – stopnje njenega razvoja in ekonomije, v kateri je delovala. V času industrijske revolucije so bile prostor izrazito nadzorovanega okolja stroge discipline, ki je zavest o slednji privzgajalo bodoči delovni sili, nujno potrebni za zanesljivo produktivnost. V začetku 20. stoletja se je princip kontrolirane učilnice z vzponom… The post SVET VMES: Učilnica prihodnosti appeared first on OUTSIDER.

Pogovor z Majo Šorli, dobitnico nagrade Slavka Gruma 2021

SiGledal Novice, 29. marec 2021 ― Vabljeni k ogledu pogovora z avtorico nagrajenega besedila Tega okusa še niste poskusili. Vodila ga je Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, nastal pa je v sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo. – Maja Šorli: "V resnici so od neke ideje za to besedilo pa do same oddaje besedila minila nekje štiri leta, pri čemer sem potem tri leta zares pisala ta tekst po delih."

Znane nominiranke za nagrado Slavka Gruma

Borštnikovo srečanje, 29. marec 2021 ― 51. Teden slovenske drame (TSD) je zaradi trenutnih epidemioloških razmer prestavljen na november, del festivalskega programa pa v Prešernovem gledališču Kranj vendarle poteka v običajnem terminu TSD. Razglasili so tudi letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma.  Člani žirije, ki so jo letos sestavljali Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher, so prebrali šestintrideset besedil, prispelih na natečaj, in za nagrado Slavka Gruma nominirali naslednja štiri: Nika Švab: Delo in deklica I.–V.: Drame tlačank Vedrana Grisogono Nemeš: Franc Simona Semenič: potem že tečem Maja Šorli: Tega okusa še niste poskusili   Organizatorji so v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) posneli pogovore z nominirankami. Vodila jih je Ana Perne, na spletnih straneh SLOGI in PG Kranj pa jih bodo objavljali od danes, 29. marca, do četrtka, 1. aprila.  Prejemnica nagrade Slavka Gruma bo razglašena v torek, 6. aprila, na dan, ko bi se morala v običajnem terminu zgoditi sklepna prireditev Tedna slovenske drame.
Prihodnosti muzejev v času planetarne prekarnosti

Prihodnosti muzejev v času planetarne prekarnosti

SEM, 29. marec 2021 ― Taking Care projekt: spletna konferenca 8. april20. maj 2021 Muzej Pitt Rivers (Oxford, Velika Britanija) v sklopu projekta Taking Care organizira spletno konferenco, ki bo potekala med 8. aprilom in 20. majem 2021. Govorci bodo osvetlili vlogo etnografskih in muzejev svetovnih kultur pri naslavljanju podnebnih sprememb in vpliva človeka na okolje ter poudarili možnosti za soustvarjanje trajnostnih strategij in praks. Vljudno vabljeni! Prvi teden: četrtek, 8. april 2021: 10:00 – 11:15 Matters of Care Opening Session: In Conversation with Wayne Modest Na prvem dogodku spletne konference bo projektna vodja dr. Claudia Augustat predstavila projekt Taking Care in muzejske partnerje. Osrednji govorec bo Wayne Modest, ki bo razpravljal o muzejih kot prostorih za skrb oziroma prostorih skrbi. Sledila bo diskusija z dr. Lauro Van Broekhoven, direktorico muzeja Pitt Rivers. Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_zOEIyUKTSV6Ct4tlI39lVQ Drugi teden: četrtek, 15. spril 2021: 10:00 – 11:15 Indigenous Knowledge and Community Environmental Justice   Dr. Pauline von Hellermann, profesorica antropologije na Goldsmiths, Univerzi v Londonu, in Dr. Iokiñe Rodríguez Fernandez, sociologinja in profesorica na Oddelku za okolje in mednarodni razvoj Univerze Vzhodne Anglije, bosta govorili o okoljski pravičnosti in skupnostnem konserviranju. Pokazali bosta na različne načine dokumentiranja okoljskega znanja in poudarili etični in trajnostni vidik zbiranja tega znanja. Sledila bo diskusija z dr. Ashley Coutu, arheologinjo in raziskovalko v muzeju Pitt Rivers. Registracija: https://zoom.us/webinar/register/WN_kCaIcvUZQFCDFeLTSCcOHQ Tretji teden: četrtek, 29. april 2021: 10:00 – 11:15 Matters of Care: Climate Change Activism through Film V tretjem tednu spletne konference bosta dve filmski ustvarjalki, dr. Itandehui Jansen, ki poleg filmskega ustvarjanja poučuje na Univerzi v Edinburgu, in Camilla Andersen, ki je tudi dokumentarna fotografinja, sodelovala pa je pri

Komendska keramika

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec 2021 ― Lončarstvo je na kamniško-komendskem območju ena najstarejših obrti, saj se že od 14. stoletja dalje omenjajo bogata nahajališča gline v Tunjicah pri Kamniku in v Komendi. Leta 1781 je potopisec Herman zapisal, da je Komenda najmočnejše lončarsko središče v deželi Kranjski, saj je v Komendi in okoliških vaseh lončarilo 74 posameznikov. Po 1. svetovni vojni […] The post Komendska keramika appeared first on MM:K.
Agresivno zeleno grmičevje

Agresivno zeleno grmičevje

Center in Galerija P74, 29. marec 2021 ― Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO 2021 V petek, 26. 3. 2021 je potekalo žiriranje nominirancev Nagrade skupine OHO 2021. Strokovna žirija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna vizualna umetnica), Lenka Đorojević (sodobna umetnica) in Igor Španjol (kustos, Moderna galerija, Ljubljana) je soglasno izbrala štiri umetnice in umetnike. Letošnji nominiranci so: Jošt Franko Dalea Kovačec Lene Lekše Neja […]
še novic