Minister dr. Simoniti se je seznanil z bogato kulturno dejavnostjo Jugovzhodne Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 12. november 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 12. novembra, v okviru vladnega regijskega obiska v Jugovzhodni Sloveniji sestal s predstavniki Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ter si ogledal knjižnico frančiškanskega samostana Nova štifta pri Ribnici in Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni peči.

CEDilke, november 2021

CED, 12. november 2021 ― CED novice obveščajo o vsem, kar zadeva program EU Ustvarjalna Evropa: aktualni razpisi, nasveti, vabila na dogodke, ki jih izvajajo slovenske organizacije s podporo Ustvarjalne Evrope ipd.
Objava petih vicev sedemin­sedem­desetega izbora

Objava petih vicev sedemin­sedem­desetega izbora

SEM, 12. november 2021 ― Uredniški odbor je izbral sedeminsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Jaz sem ziher imun na vse. Mene je nona vedno okoli ust brisala z obliznjenim palcem. Prvič v zgodovini človeštva lahko bolezen, ki je nimamo, prenesemo na nekoga, ki je proti njej cepljen. Včeraj, ko sem bila v vrsti pri blagajni, je gospa pred mano prdila. Ni se mi zdelo ravno kulturno, a preden sem ji lahko kaj rekla, se gospa obrne in mi pove: »Če si prdec slišala, pomeni, da ne spoštuješ varnostne razdalje. Če pa si ga zavohala, pa ne nosiš pravilno maske!« Opravičila sem se … Kam greš na Silvestrovo? Me vpraša znanec. Sem mu reku u Partizane, če bo šlo tko naprej. Sex je tudi kot testi. Ali na 48 ur, 72 ur, včasih pa pade kakšna karantena. Seznam vseh izbranih vicev    
Portfolio review z mednarodnimi strokovnjaki

Portfolio review z mednarodnimi strokovnjaki

Galerija Photon, 12. november 2021 ― V okviru programa so se udeleženci Fotonične šole brezplačno udeležili spremljevalnega dogodka fotografskega dela sejma Art Market Budapest, »portfolio review-ja« z osmimi mednarodno priznanimi strokovnjaki na področju fotografije. Portfolio review je potekal v petek, 8. 10. in v soboto 9.10. od 10. do 13. ure na prizorišču sejma v Balna Budapest. Vsi udeleženci so v ...
18. november ob 18. uri: Muzejski večer: Miha Baloh – Gledališki in filmski igralec

18. november ob 18. uri: Muzejski večer: Miha Baloh – Gledališki in filmski igralec

Gornjesavski muzej Jesenice, 12. november 2021 ― Z muzejskim večerom se bomo poklonili dramskemu in filmskemu igralcu Mihi Balohu, častnemu meščanu Jesenic. Udeležence muzejskega večera bo v Balohov gledališki in filmski svet popeljal Aljaž Pogačnik, muzejski svetovalec in kustos Gornjesavskega muzeja Jesenice. V prvem delu bo predstavil začetke na deskah domačega jeseniškega gledališča, prve profesionalne vloge v SNG Drama v Mariboru in [...]

Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic

Knjižnica Postojna, 12. november 2021 ― Teden in dan slovenskih splošnih knjižnic se bo v naši knjižnici odvijal od 20. do 27. novembra. Lepo povabljeni na različne prireditve in dogodke ter k brezplačnemu vpisu v knjižnico. Čeravno bodo nekateri vsled ukrepov odpadli,  smo in bomo druge še izpeljali. Zaključili bomo tudi uspešno bralno akcijo Primorci beremo in vam ponudili odpisane knjige.
Martinovo

Martinovo

SEM, 12. november 2021 11. novembra smo praznovali god svetega Martina (martinovo), nekoč zahvalni praznik za dobro letino, danes pa predvsem praznik, ko se mošt spremeni v vino. Za vinogradniške kraje so značilna martinovanja in martinove pojedine, kjer ne smejo manjkati pečena "martinova" gos, zelje in mlinci. Na fotografiji je panjska končnica iz zbirke SEM, poslikana z motivom sv. Martina v škofovski opravi in z gosjo pri nogah. Legenda pravi, da naj bi se sv. Martin, ko so ga hoteli proti njegovi volji imenovati za škofa, skril med gosi, vendar so te z gaganjem izdale njegovo skrivališče.
Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice

Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice

Inštitut za politike prostora, 12. november 2021 ― Učenci OŠ Solkan so lahko dva tedna šli v šolo peš in sproščeno, saj je bila urejena začasna prometna ureditev Območje varnih prihodov v šolo. Cilj začasne prometne ureditve je bil izboljšati pogoje za varen prihod v šolo in povečati delež otrok, ki pridejo v šolo aktivno ter hkrati zmanjšati število avtomobilov v neposredni bližini... The post Preizkus prometne ureditve v Solkanu za prenovo Šolske ulice appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

12. novembra 1873 se je v Metliki rodil Engelbert Gangl, slovenski pesnik, pisatelj in dramatik

Kamra.si, 12. november 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. novembra 1873 se je v Metliki rodil Engelbert Gangl, slovenski pesnik, pisatelj in dramatik. Umrl je 25. februarja 1950 v Metliki. Po končani osnovni šoli v rojstnem kraju in treh gimnazijskih letih v Novem mestu je prišel v Ljubljano, kjer je leta 1892 maturiral na učiteljišču. Na Dunaju je študiral pedagogiko ter študij zaključil leta 1902. Kot učitelj je služboval v: (Budanjah, Idriji, Ljubljani in Trstu). Leta 1919 je po vrnitvi v Ljubljano postal višji šolski nadzornik. Že v zgodnji mladosti je pisal pesmi - zgledoval se je predvsem po Josipu Cimpermanu in Josipu Stritarju. Gangl je znan tudi kot mladinski pistelj. Že kot začetnik je v Gabrščkovi Knjižici za mladino objavil zbirko otroških pesmi Pisanice (1896). Ustanovil je mladinski list Zvonček in ga urejal od leta 1900 do 1929. Sodeloval je pri sestavljanju in izdajah beril ter učbenikov. Od leta 1904 do 1924 je bil urednik Učiteljskega tovariša. Gangl je delal tudi v Sokolskih društvih - od 1918 je bil v vodstvih slovenske in jugoslovanske sokolske zveze. Do druge svetovne vojne je v sokolskem glasilu objavljal domoljubne pesmi in članke. Udejstvoval se je tudi kot politik in bil leta 1908 izvoljen za deželnega poslanca, ter sodeloval pri učiteljskih gospodarskih organizacijah. Leta 1906 je spodbudil ustanovitev Učiteljske tiskarne. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Gangl Priporočamo tudi: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi196742/

Individualna verska duhovna oskrba dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT

Ministrstvo za kulturo, 12. november 2021 ― Vlada je 11. novembra, sprejela spremembe in dopolnitve odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. V noveli odloka, ki začne veljati 12. novembra so dopolnjeni pogoji in omejitve izvajanja individualne verske duhovne oskrbe ter verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.
Nagrade za oblikovanje 2021, ki jih podeljuje Zavod BIG

Nagrade za oblikovanje 2021, ki jih podeljuje Zavod BIG

Fakulteta za dizajn, 12. november 2021 ― Perspektivni študentje Fakultete za dizajn za leto 2021 so: Področje INDUSTRIJSKO OBLIKOVANJE PERSPEKTIVNA: Marija Staničić Predlagatelj: prof.dr. Jasna Hrovatin Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin Utemeljitev: Marija Staničić je v diplomski nalogi z naslovom »Večfunkcionalno […] The post Nagrade za oblikovanje 2021, ki jih podeljuje Zavod BIG appeared first on Fakulteta za dizajn.
Vzporedni materi

Vzporedni materi

MMC Gledamo, 12. november 2021 ― Če lahko na koga računamo, da bo njegov film "todo sobre mi madre", je to Pedro Almodóvar. Materinski lik, ki ga je seciral že v Vrni se, Julieti in omenjenem Vse o moji materi, se tokrat pomnoži v neodgovorne mame, nadomestne mame, mladoletne mame . . .

Teden z znamko Cartier v Ljubljani

OUTSIDER, 12. november 2021 ― Draguljarna Malalan je nedavno postala ekskluzivni prodajalec zapestnih ur Cartier v Sloveniji in na Hrvaškem, novo sodelovanje pa bodo obeležili s tednom, ki bo v celoti posvečen tej svetovno znani francoski hiši. V Ljubljani bo za skoraj 10 dni na voljo ekskluzivna kolekcija najbolj prestižnih ur Cartier, ki si jih lahko ogledate v izložbi ali…

JAVNI NATEČAJ za izbor CGP za projekt Slovenija: Častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 – SATOVJE BESED –

Fakulteta za dizajn, 12. november 2021 ― Javna agencija za knjigo RS objavlja JAVNI NATEČAJ za izbor CGP za operacijo: “Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023 – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v […] The post JAVNI NATEČAJ za izbor CGP za projekt Slovenija: Častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 – SATOVJE BESED – appeared first on Fakulteta za dizajn.

Žigan Krajnčan v Cukrarni predstavlja dva nova projekta

SiGledal Novice, 12. november 2021 ― V Cukrarni bo v sklopu predstavitev dela Zavoda Exodos Ljubljana drevi na sporedu premiera slovensko-latvijske predstave Inter-view Žigana Krajnčana, v kateri sodelujejo gibalci štirih generacij, vsak s svojimi zgodbami. V soboto pa bo na istem prizorišču sledil prikaz Krajnčanovega solo performansa Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj.
še novic