Intervju: balana

Intervju: balana

Radio Študent, 11. november 2021 ― Pogovarjali se bomo z novo rezidentko večerne oddaje DJ seansa, ljubljansko didžejko balano aka Lano Križaj. Med poletjem je nastopila na dogodkih v okviru kolektiva Nimaš izbire v Gala hali in na festivalu Grounded.   

Večer z Jernejem Dirnbekom

Kamra.si, 11. november 2021 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na virtualni literarni večer z glasbenikom in avtorjem Jernejem Dirnbekom, ki nam bo predstavil svoj novi roman Tramp (Maribor, Litera, 2021). Tramp je zabavna kriminalka, v kateri se osrednja junaka odločita, da bosta njun nezavidljiv materialni položaj rešila hitro in učinkovito – z ugrabitvijo in zahtevo po odkupnini. A nekoga ugrabiti le ni tako zelo enostavno, kot se jima sprva zdi. Roman je poln nepredvidljivih situacij, komičnih in napetih zapletov, ki bralca ne spustijo iz rok. Pogovor z avtorjem bo povezoval Gregor Korošec. Srečali se bomo v četrtek, 18. novembra 2021, ob 19. uri na YouTube kanalu knjižnice.
Kaj bi storil Sokrat?

Kaj bi storil Sokrat?

KUD Logos, 11. november 2021 ― Zbornik Proti epidemiji enoumja (izšel je v tiskani in brezplačni elektronski različici pri založbi KUD Logos) prinaša kritična besedila – nekatera že objavljena, druga napisana posebej zanj[1]– , ki se odzivajo na veliko družbeno stisko, v katero nas je pahnil odziv na virus COVID-19. Besedila brez izjeme odstopajo od »uradne zgodbe«, s katero nas dve leti po […]
It (1990)

It (1990)

Deseta umetnost, 11. november 2021 ― Bilo je obdobje, ko so bila literarna dela Stephena Kinga, enega od mojstrov groze, množično adaptirana v format celovečernega filma ali miniserije v več delih. Med slednjimi je največ prahu dvignila dvodelna fantazijska srhljivka It, katere se tudi sam zelo dobro spomnim, saj sem jo kot sedemletni deček spremljal zgolj zato, ker so jo vrteli tik pred začetkom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Počutim se lepo  Leaving Las Vegas (1995)  Good Will Hunting (1997)  Suicide Squad (2016)  Instant družina Copyright © Deseta umetnost [It (1990)], All Right Reserved. 2022.

Festival Orodja za boljše bivanje 2021

OUTSIDER, 11. november 2021 ― Letošnji festival bo namenjen gradnji z zemljo. Izvedba bo prilagojena epidemičnim razmeram in omejitvam. Na spletnem portalu outsider.si vam bomo predstavili širok izbor primerov dobre prakse. Vsaka lokacija in okolje ima lastna izhodišča, zato je tudi načinov gradnje z zemljo veliko. Kako bi lahko gradili pri nas? Gost bo Hanno Burtscher, avstrijski arhitekt, ki se…

Presoja vplivov na kulturno dediščino – izobraževanje

Ministrstvo za kulturo, 11. november 2021 ― Ministrstvo za kulturo in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vabita na izobraževanje o presoji vplivov na kulturno dediščino v postopkih priprave planov in projektov. Izobraževanje bo potekalo v sredo, 24. novembra 2021, od 13. do 16. ure v prostorih ZAPS na Vegovi 8 v Ljubljani in po spletu. Rok za prijavo na izobraževanje je 23. november 2021.

Draženci: Namesto gospodinjskega večera – razstava starin

Štajerski tednik, 11. november 2021 ― Prizadevne članice Društva gospodinj Draženci kljub omejitvam, ki jih je v tudi v njihovo delovanje vnesel koronavirus, ne mirujejo. Po najboljših močeh se trudijo, da bi dejavnost, ki jo gradijo na ohranjanju pretekle dediščine in sedanjosti, ohranile, s tem pa tudi povezanost in motivacijo za nove uspešne projekte. Letos so se potrudile z razstavo starin.
Likovni natečaj Crngrob naokrog

Likovni natečaj Crngrob naokrog

Loški muzej, 11. november 2021 ― Znana so nagrajena dela likovnega natečaja Crngrob naokrog, ki je otroke in mladostnike iz okoliških osnovnih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov nagovarjal k ustvarjanju na temi Ajdovska deklica gradi cerkev in Nedelja, moj dan.

REŽISERKE NA USTVARJALNI POTI

Društvo slovenskih režiserjev, 11. november 2021 ― Slovenski filmski center, javna agencija, Društvo slovenskih režiserjev in festival Liffe vas vljudno vabimo na predavanje o položaju režiserk v Sloveniji in v tujini. Okrogla miza oz. pogovor z naslovom REŽISERKE NA USTVARJALNI POTI, ki bo V PONEDELJEK, 15. NOVEMBRA, OB 10.00 v Dvorani E1–2 v Cankarjevem domu,  je zasnovana v treh delih: ·       prvi bo pregledno predstavil, […]

Asociacija pozvala odločevalce k preklicu omejitev v kulturi

Misli, 11. november 2021 ― Društvo Asociacija je vlado in ministrstvo za kulturo pozvala k preklicu zadnjega odloka o zamejevanju koronavirusa v delu, ki se nanaša na kulturo. Po odloku so javne kulturne prireditve začasno dovoljene le v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči. Po oceni Asociacije omejitev ni smiselna, sektor pa spet postavlja v slab in neenakopraven položaj.

Preteklost na dosegu klika

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 11. november 2021 ― V okviru pete konference e-ARH.si bodo predstavjeni rezultati projekta vzpostavitve slovenskega javnega elektronskega arhiva. Informacijska rešitev e-ARH.si predstavlja več kot le digitalno hrambo elektronskega arhivskega gradiva. V sebi združuje ambiciozne informacijske rešitve, ki posegajo v vse življenjske cikle arhivskega gradiva; od njegovega nastanka pri ustvarjalcih, prenosa v javne arhive in zagotovitve njegove dolgoročne hrambe, do […] The post Preteklost na dosegu klika first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
V Hiši sonca v Logatcu na ogled risbe Marcella Notersberga

V Hiši sonca v Logatcu na ogled risbe Marcella Notersberga

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. november 2021 ― V Hiši sonca v Logatcu na ogled risbe Marcella Notersberga Featured Logatec – V galeriji Hiša sonca v Logatcu je do 19. novembra na ogled razstava Grafitni dvojčki, na kateri logaški avtor Marcello Notersberg razstavlja svoje risbe.  Ob odprtju razstave 21. oktobra je svoje delo predstavil v pogovoru z vodjo logaške izpostave JSKD Tanjo – Pino Škufca. Razstava Grafitni dvojčki, Marcello Notersberg, galerija Hiša sonca, Logatec, 21. oktober–19. november 2021 Foto: Brane Pevec Notersberg se z umetnostjo ukvarja že celo življenje, so sporočili z logaškega JSKD-ja. Najprej se je ukvarjal s fotografijo, nato se je odločil za risanje, ki se mu intenzivno posveča zadnjih pet let. V tem obdobju je imel že nekaj samostojnih razstav. Njegovo najljubše izrazno sredstvo je svinčnik, ki najbolj odgovarja njegovemu natančnemu značaju. »Tehniko je kot samouk temeljito raziskal in izpopolnil do fotorealistične manire. Glavna tema njegovega zanimanja je človek,« pravijo na JSKD-ju. Ko upodablja človeške obraze, išče neobičajne izreze in položaje človeških figur. Na risbah se največkrat znajdejo znane osebnosti iz filmskega sveta in popularne glasbene scene. »V igri kontrastov in poudarkov med svetlobo in senco se prepletajo značilnosti posameznih materialov, mehkoba kože, lasje, perje, svilena draperija …« Zavzeto se posveča podrobnostim, v izpostavljanju erotičnih momentov pa se največ časa zadržuje na obraznih gubicah in posameznih detajlih portretirancev. »Risbe je namenoma postavil v sorodne ali kontrastne pare, pri katerih tudi s šaljivimi ali ironičnimi naslovi gledalca usmerja k prebiranju sporočila. Od tod tudi naslov dvojčki. Sposobnost pozornega opazovanja, izostren čut za podrobnosti in avtorjeva likovna občutljivost so potenciali, ki mu skozi raziskovalni pristop in odprtost za učenje odpirajo še številne možnosti nadaljnjega razvoja,« o avtorju še pravijo na JSKD-ju. Iva Žitko ČlanekV Hiši sonca v Logatcu na ogled risbe Marcella Notersberga se je
še novic