Dune: Peščeni planet

Dune: Peščeni planet

Koridor, 10. november 2021 ― Filmu je uspelo nepredstavljivo, saj je združil univerzalno dostopnost blockbusterjev (kar dokazuje njegov soliden finančni izplen), obenem pa je v napeto zgodbo vpletel še elemente političnih igric in religioznega komentarja, problematizacijo kolonializma in nenazadnje tudi ekološko kritiko. The post Dune: Peščeni planet appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kam pa kam, nedognano v vsakdan?

Odzven, 10. november 2021 ― Septembra je luč ugledal nov album sodobne folk muzike iz ust kačjega tria, dokument sodelovanja treh znanih izvajalcev improvizirane glasbe, ki ga odlikuje spretno muziciranje in dosledno raziskovanje dvo- in večglasja.

It Chapter Two (2019)

Deseta umetnost, 10. november 2021 ― Dve leti pred It Chapter Two je v kinodvorane prispela nekoliko modernejša interpretacija romana It avtorja Stephena Kinga. Četudi nadnaravna grozljivka o klovnu Pennywisu (Bill Skarsgaard), ki terorizira skupino najstnikov iz mestece Derry, ni predstavljala žanrskega presežka, je bila vseeno dovolj zabavna, šarmantna in napeta mladinska dogodoviščina za kvalitetno preganjanje dolgčasa. Strašljivka je postala velika komercialna uspešnica, vendar pa je bilo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Projekt Titan  Zamera  Vinyan (2008)  The House of the Devil (2009)  Mud (2013) Copyright © Deseta umetnost [It Chapter Two (2019)], All Right Reserved. 2021.

Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje

Kamra.si, 10. november 2021 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na ogled gostujoče fotografske razstave Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje. Razstava predstavlja 15 manj znanih rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi so predstavniki zanimivih vrst ptičev, plazilcev, sesalcev, dvoživk, žuželk, rib in rakov ter tri vrste rastlin. Vsako fotografijo spremljajo zanimivosti iz življenja teh izjemnih prebivalcev slovenske narave. Razstava bo na ogled od 6. novembra do 28. decembra 2021 v razstavišču knjižnice.

Novo v videoarhivu

Loški muzej, 10. november 2021 ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora umetnostne zgodovinarke Nine Misson s Simonom Mlakarjem o življenju in delu njegovega očeta in vsestranskega ustvarjalca Toneta Mlakarja.

Ob jubileju Dostojevskega: Še vedno aktualni raziskovalec človeške duše

Misli, 10. november 2021 ― Literarni svet se letos spominja ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega ob 200-letnici njegovega rojstva, hkrati mineva 140 let od njegove smrti. Ob jubileju se tudi v Sloveniji vrstijo različne prireditve, ki obujajo pisatelja in njegovo literarno dediščino. V Cankarjevem domu je na ogled razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.

It (2017)

Deseta umetnost, 10. november 2021 ― Miniserija It je poskrbela za konstantne nočne more vsakogar, ki je odraščal v 90. letih. In to z dobrim razlogom; zgodba, posneta po istoimenskem romanu Stephena Kinga, se namreč vrti okoli skupine najstnikov, ki med odraščanjem v mestu Derry v 60. letih postanejo tarča ubijalskega klovna Pennywisa, ki ga je mojstrsko upodobil Tim Curry. In sedaj je po dobrih 27. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    10 filmov, katerih vsebino težko opišemo  Yao  Smrtonosni stroji  Kursk: Prekletstvo globine  1917 Copyright © Deseta umetnost [It (2017)], All Right Reserved. 2021.

10. NOVEMBER – dan ko se je POSLOVILA ANA MONRO!

Ana Monro, 10. november 2021 10. novembra 2012 je z manjšo slovesnostjo svojo veliko zgodbo, ki jo je na ulicah pripovedovala okroglih 30 let, sklenila originalna umetniška skupina Gledališče Ane Monro.  V okviru te so njeni člani odkrili spominsko ploščo, več informacij o njihovem ustvarjanju pa je zbranih TUKAJ.               The post 10. NOVEMBER – dan ko se je POSLOVILA ANA MONRO! appeared first on Ana Monro.

V Stekleni galeriji na ogled mozaiki Silvestra Bajca

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. november 2021 ― V Stekleni galeriji na ogled mozaiki Silvestra Bajca Featured Logatec – V Stekleni galeriji v večnamenski dvorani so do konca novembra na ogled mozaiki Silvestra Bajca iz Idrije. Umetnika je k sodelovanju povabilo Društvo likovnikov Logatec, razstavo pa so odprli 5. novembra. »Mozaiki Silvestra Bajca so drugačni, so (p)osebni. Ko se srečamo z njimi spoznamo njihovo sodobno, predvsem pa avtorsko svojstveno podobo, ki ne fascinira z nič manjšo močjo kot tista iz umetnostnozgodovinske zakladnice,« je o razstavljenih umetninah dejala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstava mozaikov, Silvester Bajc, Steklena galerija Logatec, 5. november 2021 Foto: Janez Ovsec Ob odprtju razstave je predsednik Društva likovnikov Logatec Janez Ovsec izpostavil enkratno priložnost, da v Logatcu gostijo umetnika, ki ustvarja v starodavni, a vendar tudi moderni tehniki upodabljanja. »To je vsekakor zelo bogata, če ne celo edinstvena razstava mozaika v širšem delu Slovenije,« je dejal. Avtorja in njegova dela je predstavila likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn. Posebej je poudarila njegovo metjejsko igro fug in ubranih kompozicij, pretanjen posluh za ubranost barv in izročilnost čipke kot simbol in prepoznavnost Idrije. »Čeprav so njegovi mozaiki prenosljivi in imajo značaj slikarskih kompozicij ter so kreirani kot lastna variacija na znane tehnično-tehnološke postopke tako imenovane direktne tehnike na začasno osnovo, jih odlikuje tehnično zahteven ustvarjalni proces, dolgotrajno, precizno, rafinirano delo v polju mozaične podobe ter izostren likovno-estetski občutek,« je rekla. Med njehgovimi motivi izstopa idrijska čipka. »Čeprav ne ustvarja s fino nitjo sukanca, ampak z najrazličnejšimi oblikami koščkov in celo drobcev keramičnih ploščic in kockic, ohranja njeno žlahtnost, nežnost, finost in  estetsko popolnost. Fragmenti se podrejajo zastavljenemu konceptu in iz njih avtor ustvarja najrazličnejše vzorce, in to tako tehnično preci

Začenja se jubilejni 15. Goli oder

SiGledal Novice, 10. november 2021 ― V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana se s predstavo Posebna izdaja po konceptu in izvedbi Andreje Rauch Podrzavnik s širšo mednarodno zasedbo začenja 15. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder. Po napovedi organizatorjev bo festival do nedelje gostil predstave performerjev iz devetih držav.

Neetično

Majda Širca blog, 10. november 2021 ― Lani, ko je Ministrstvo za kulturo tako rekoč do silvestrovskega večera zadrževalo denar, ki je bil namenjen slovenskemu filmu, se je dolge mesece odvijalo kot v kriminalki. Ministrstvo je treniralo scenaristični suspenz, ki je z močno dramaturško napetostjo gradil na … Continue reading →
Mesta mestom: Ljuba in Drago

Mesta mestom: Ljuba in Drago

Inštitut za politike prostora, 10. november 2021 ― Z vprašanjem, kako vključevati mlade v razvoj mesta in jim ponuditi kakovosten ter dostopen mladinski program, se ukvarja veliko občin v Sloveniji. Oblikovanje skupnostih in mladinskih prostorov skupaj z mladimi ima lahko pozitivne učinke, kajti mladi takšne prostore hitreje vzamejo za svoje in pomagajo pri oblikovanju programa. V Ljubljani so manko mladinske infrastrukture v delih... The post Mesta mestom: Ljuba in Drago appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

V zlatem abonmaju orkester s salzburškega Mozarteuma

Misli, 10. november 2021 ― V okviru zlatega abonmaja Cankarjevega doma (CD) bo nocoj v Gallusovi dvorani gostoval orkester z avstrijske glasbene ustanove Mozarteum v Salzburgu. Dirigent bo Howard Griffiths, solistka pa violinistka Arabella Steinbacher. Poleg Mozartovih del so na spored uvrstili še peto simfonijo Franza Schuberta.
še novic