Matevž Granda: (Še ena) nova sodna stavba

OUTSIDER, 16. november 2021 ― Najprej: čestitke vsem zmagovalcem natečaja za novo sodno stavbo v Ljubljani. Prvo nagrado je prejel mednarodno uveljavljeni biro Bevk Perović arhitekti. Ostale nagrajence preverite na spletni strani ZAPS (povezava). Nova sodna stavba, Bevk Perović arhitekti, 2021   Zdaj pa k razmisleku in kritiki. Znano je, da so sodni postopki v Sloveniji izredno počasni in dolgotrajni.…

Vojvoda

MMC Gledamo, 16. november 2021 ― Vojvoda je topel, s sočnim britanskim humorjem prežet film o sodobnem Robinu Hoodu. No, natančneje, o njegovem poskusu. Za te turobne čase ravno pravšnja zgodba o neumornem idealizmu sredi brutalnega kapitalizma.

Teden knjižnic

Kamnik.info, 16. november 2021 ― Letošnji teden splošnih knjižnic, ki od 15. do 19. 11. poteka po vsej Sloveniji, je posvečen branju. Knjižnice z različnimi akcijami spodbujajo zanimanje za branje in knjigo. “Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti ... Prispevek Teden knjižnic je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 37. SLOVENSKEGA E-KNJIŽNEGA SEJMA

Društvo slovenskih pisateljev, 16. november 2021 ― ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 37. SLOVENSKEGA E-KNJIŽNEGA SEJMA Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač (član) in Diana Pungeršič (članica) je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma:   Klemen Kordež: Hladna veriga (LUD Literatura, 2020) Nina […]

Naš uspešen projekt motivacije branja Erasmus+

Knjižnica Postojna, 16. november 2021 ― Ena od ključnih ciljnih vsebin knjižnice je dvig motivacije branja. Zato smo se odločili, da poskušamo z dogodki, tečaji in delavnicami dvigniti motivacijo branja v matični ustanovi in lokalnem okolju. Prav to nam je uspelo z mednarodnim povezovanjem. V sodelovanju z Nacionalno knjižnico Rim smo v okviru projekta ERASMUS+ (ki so ga tudi v celoti financirali), razvili in ustvarili pravo detektivko v knjižnici oziroma v sobi pobega. Najprej so se izkazali šestošolci iz osnovnih šol občin Postojna in Pivka.
Trgovina: Seniki med Kobaridom in Tolminom

Trgovina: Seniki med Kobaridom in Tolminom

Tolminski muzej, 16. november 2021 ― Katalog etnološko-fotografske razstave z enakim naslovom prinaša zapise in slike o tradicionalnem načinu spravljanja sena v Zgornjem Posočju. Nekdaj močno razširjena, danes pa skoraj popolnoma opuščena dejavnost je v krajinski podobi območja še vedno prisotna. Z njo povezani grajeni objekti - seniki in podobne zgradbe - prepoznavno zaznamujejo celotno pokrajino. Avtorja Pavel Četrtič in Elvis Jerkič sta k predstavitvi teh najbolj ...

Objavljamo nov NOVIČNIK!

Ana Monro, 16. november 2021 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča! Tokratni NOVIČNIK v prvi vrsti prinaša povabilo k ogledu naše nove atraktivne interaktivne predstave Reka sedmerih imen: Muke in radosti Povodnega moža Ljubljanskega – v živo ali pa prek spleta. V njem boste našli tudi informacije o letošnjem zimskem mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Mraz 2021 in premierni izvedbi projekta sosedskega gledališča Art Yard ter seveda o vseh drugih ... The post Objavljamo nov NOVIČNIK! appeared first on Ana Monro.

V kranjskem gledališču sodobna drama lepe vide lepo gorijo

SiGledal Novice, 16. november 2021 ― Prešernovo gledališče Kranj bo kot drugo premiero letošnje sezone uprizorilo dramo Simone Semenič lepe vide lepo gorijo. Drama, ki izpostavlja dvoličnost v obravnavanju tematike zlorab in ženske neenakopravnosti, bo premiero dočakala v četrtek. Njeno vsebino in sporočila pa so ustvarjalci predstavili na torkovi (16. 11. 2021) novinarski konferenci v Kranju.

Dnevi Orisa 21

OUTSIDER, 16. november 2021 ― Spored Petek, 19. novembra 2021., ob 18h v Orisovi hiši arhitekture Otvoritev razstave Roka Žnidaršiča: Medprostor in medčasje  Sobota, 20. novembra 2021 10:00 Tokyo Ride Odmor Martin Josephy Bernardo Bader Odmor Rok Žnidaršič Martha Thorne Odmor Donna van Milligen Bielke Emilio Marín Odmor Marko Brajović Boonserm Premthada   Nedelja, 21. novembra 2021. 11:00 začetek predavanj…

Novo v videoarhivu

Loški muzej, 16. november 2021 ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Katjo Bogataj ob njeni razstavi Zapredenost, ki je v Galeriji Ivana Groharja na ogled še do nedelje, 21. novembra 2021.
Nov vpis v register - koledovanje

Nov vpis v register - koledovanje

SEM, 16. november 2021 ― Ministrstvo za kulturo je v petek, 12. novembra 2021 na predlog Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo novo, že 97. enoto – Trikraljevsko koledovanje. TRIKRALJEVSKO KOLEDOVANJE poteka pred praznikom svetih treh kraljev (6. januar), ko odrasli, mladi ali otroci v kostumih svetih treh kraljev obiskujejo domove, pojejo kolednice, uprizarjajo kratke dramske prizore, voščijo za novo leto in prejemajo darove. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec – koledniki Župnije sv. Petra. Register nesnovne kulturne dediščine trenutno šteje 97 enot in 268 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.

Pet umetnikov o Mumetnosti

Planet Siol.Net, 16. november 2021 ― Mumetnost je lepota narave, združena z umetnostjo. Je prelivanje in pretvorba vsega naravnega in pristnega v vizualno podobo. Mumetnost je razstava, ki je nastala na pobudo Ljubljanskih mlekarn, kjer je pet mednarodno priznanih slovenskih umetnikov ustvarjalo po navdihu vzorcev kravjih poti.

Jagnje

MMC Gledamo, 16. november 2021 ― Jagnje je skandinavska različica v zadnjih letih zelo priljubljene folkgrozljivke. Kaj je konec koncev bolj pisano na kožo pastoralni psihodrami kot meseci kratkih noči in vztrajne svetlobe, ki se z odsotnostjo noči zajeda v vse pore življenja?
še novic