Glas plesa

SiGledal Novice, 19. november 2021 ― Izšla je nova številka revije Maska. Letn XXXVI., št. 203-204 (jesen 2021). Urednika: Pia Brezavšček in Rok Bozovičar. Gostujoča urednica: Jasmina Založnik. – Izid številke je nadaljevanje razmišljanja Bojane Kunst, izraženega v članku Glas plešočega telesa (The Voice of the Dancing Body, 2009), ta pa je nadgradnja monografije Mladena Dolarja O glasu (A Voice and Nothing More, 2003).
Stoletnica Zorka Simčiča in mitološki elementi v njegovem romanu

Stoletnica Zorka Simčiča in mitološki elementi v njegovem romanu

Društvo Slovenski staroverci, 19. november 2021 ― Gospod Zorko Simčič (1921), pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in publicist, danes praznuje svojo stoletnico. Rojen je bil v Mariboru, po 2. svetovni vojni pa je kot emigrant deloval v Argentini, posebno intenzivno na kulturnem področju. Ob tej priložnosti bi radi opozorili na njegov roman Poslednji deseti bratje (Beletrina, 2012), v katerega je pisatelj bogato vključil […]

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 19. november 2021 ― neke lucidne srede me bo obiskal Slavoj Žižek mi postavil vprašanje zakaj biti srečen če si lahko zanimiv The post Štiri pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 19. november 2021 ― Čutila sem plapolanje. Naježeni koži na hrbtu sva drug drugemu pripela prozorna krilca. Po vratu so spolzele besede. The post Štiri pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Kamniške literarne transverzale so najboljši projekt na področju dela z uporabniki

Kamnik.info, 19. november 2021 ― Jutri, 20.11., je dan splošnih knjižnic. Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik ga bo praznovala s posebnim veseljem, saj je dobitnica nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljši projekt na področju dela za uporabniki. Med nagrajenimi sta tudi Knjižnica Mirana Jarca in Mariborska knjižnica   Literarna transverzala je voden pohod, na katerem spoznavamo določeno okolje, kulturne in naravne ... Prispevek Kamniške literarne transverzale so najboljši projekt na področju dela z uporabniki je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Proces in stanje

Proces in stanje

Radio Študent, 19. november 2021 ― »Še tega se je manjkalo! Poglej si ga no, do čiste bebavosti spačen obraz tega ničvrednega pritlehnega vznesenjaka. C’est ça, ma vie est finie! Neznosno, Maksim Maksimovič, dlje od konca neznosnosti!« V radijskem etru se nam razodene Fjodor Mihajlovič Dostojevski.  ____________________ Oddajo je pripravila Maša Pungartnik.

Ob Dnevu splošnih knjižnic podeljene nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic

Ministrstvo za kulturo, 19. november 2021 ― Združenje splošnih knjižnic je ob Dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, nastalih v obdobju zadnjih treh let. Med 15 prijavljenimi projekti so izbrali tri, ki kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu oziroma k oblikovanju storitev za uporabnike.
Objava petih vicev osemin­sedem­desetega izbora

Objava petih vicev osemin­sedem­desetega izbora

SEM, 19. november 2021 ― Uredniški odbor je izbral oseminsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Sinček pravi mamici: ˝trikrat na teden ponavljam test pa sem še vedno negativen˝. Prideta dva policaja na kavo, pa morata pokazat PCT in osebno…, pa reče en gost pri drugi mizi: »Kam smo prišli, da kelnarca policaje legitimira!« Uni tacepljeni. Kaj so vas že klical iz NJZJa? Mene so, moram it nazaj, da mi bodo čip ven vzel ker v Revozu ne morjo delat! Od 15. novembra bo samotestiranje v šolah obvezno. Pri samotestiranju bo tudi posameznik moral z osebnim dokumentom sam sebi izkazovati istovetnost. Kje se lahko unovči BON21 za nakup otroških knjig prek spleta? V knjigarne ne hodimo, ker nimamo PCT? "Če želite, vam pošljem nekatere e-knjige oz učbenike. Mikrobiologija, imunologija, virologija, infekcijske bolezni, farmakologija I in II, zgodovina medicine. Vsaka okvirno 500 strani, pa bere se bolj počasi, do konca epidemije ne boste rabila v knjigarne hodit." Seznam vseh izbranih vicev

Loške gostilne skozi čas

Kamra.si, 19. november 2021 ― Razstava obsega 24 panojev, na katerih so predstavljene posamezne gostilne skozi čas, gostilniški predmeti, razglednice gostiln, arhivsko in reklamno gradivo, začinjeno s spomini in zgodbami lokalnega prebivalstva. Razstava se z nekaterimi izjemami omejuje na mestno jedro, Mestni trg, Spodnji trg, Kapucinsko predmestje, Studenec in Karlovec. Na ogled je v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka do 1. 12. 2021.  
Razpis za delovno mesto Strokovni sodelavec za odnose z javnostjo

Razpis za delovno mesto Strokovni sodelavec za odnose z javnostjo

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej objavlja prosto delovno mesto STROKOVNI SODELAVEC ZA ODNOSE Z JAVNOSTJO (G027121) za nedoločen čas s polnim delovnim časom. OPIS DEL IN NALOG Priprava in izvedba načrtov komuniciranja, trženja in usmeritve promocije muzeja. Komuniciranje in obveščanje: medijev in drugih pomembnih deležnikov, sorodnih institucij, javnosti. Organiziranje medsebojnega sodelovanja in usklajevanja notranjih organizacijskih enot ter interno komuniciranje. Sodelovanje pri načrtovanju in izvedbi javnega programa muzeja. Sodelovanje pri razvijanju nove ponudbe muzeja. Organizacija in koordinacija javnih dogodkov (samostojno ali v sodelovanju). Priprava vsebin za različne komunikacijske kanale: sporočila za javnost, novice, vabila, promocijska besedila, … Sodelovanje pri urednikovanju spletne strani in upravljanje družbenih omrežjih muzeja. Priprava načrtov, poročil in analiz: poslovna in medijska. Iskanje finančnih virov in drugih oblik podpore muzeju (donatorstva, sponzorstva). Izvajanje analiz in evalvacij. Upravljanje z arhivom gradiva Službe za komuniciranje, slikovnim gradivom, adremami za obveščanje. Samostojno opravljanje drugih zahtevnejših nalog povezanih s področjem dela. POGOJI Zahtevana izobrazba: 17002 - Visokošolsko univerzitetno izobraževanje (prejšnje)/visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja); 0414 - Marketing in oglaševanje Zahtevane delovne izkušnje: 5 let Poskusno delo: 5 mesecev Znanje jezikov: angleški jezik: razumevanje, govorjenje, pisanje - tekoče slovenski jezik: razumevanje, govorjenje, pisanje - tekoče Računalniška znanja: urejevalniki besedil – osnovno, poznavanje orodja MS Office Drugi pogoji / znanja / veščine Ustrezna izobrazba, vsaj pet let delovnih izkušenj na področju dela odnosov z javnostmi, odlične organizacijske in komunikacijske sposobnosti, samostojnost, sposobnost timskega dela, obvladovanje stresnih situacij, visoko mero odgovornosti, natančnost, zanesljivost, zelo dobro poznavanje družbenih omrežij, s čutom z
Spoved, izpoved, poved

Spoved, izpoved, poved

Odzven, 19. november 2021 ― Zlatan Čordić aka Zlatko ima za seboj sila turbulentno leto, a kdo ga nima. Razlika je v tem, da se Zlatko kot glasbenik lahko uteleša skozi svojo glasbo, ki tokrat v popolnosti reflektira njegovo izkušnjo državljana in svobodomiselnega posameznika.

Pisatelj in akademik Zorko Simčič praznuje 100 let

SiGledal Novice, 19. november 2021 ― Pisatelj, dramatik in esejist Zorko Simčič danes praznuje 100 let. V njegovem opusu izstopa roman Človek na obeh straneh stene, ki so ga literarni zgodovinarji označili za najpomembnejše pripovedno delo slovenskega zdomstva. Zanj je prejel nagrado Prešernovega sklada, zatem je dobil tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Je redni član SAZU.
Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej je prejemnik ICOM nagrade za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte. Prejemnice nagrade za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, so uspešna ženska ekipa: dr. Tanja Roženbergar (vodja projekta), dr. Mojca Marija Terčelj (avtorica razstave), Danijela Grgić (celostna podoba in oblikovanje) in mag. Jasna Kralj Pavlovec (postavitev in arhitektura razstave). Čestitamo! Utemeljitev komisije: "Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju (od 20. aprila 2021 do 2. januarja 2022) predstavlja ključna dela dr. Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz Evropske unije in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med Slovenskim etnografskim muzejem in Etnografskim muzejem »dr. Andrés Barbero« v Asunciónu v Paragvaju. Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Pri rokovanju z vsebino je sledil načelom ICOM-ove etike in sprožal obširen dialog na družbenem, strokovnem, raziskovalnem, znanstvenem in diplomatskem področju. Razstava in obrazstavni program obiskovalce nagovarjata na več ravneh, prilagojeno različnim starostnim in strokovnim skupinam. Pomemben doprinos sodelovanja je v digitalizaciji gradiva in oblikovanju nove zbirke digitalnih podatkov. Zaradi svoje posebnosti je bil projekt umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju. Pomemben element mednarodnega povezovanja je zavzemanje za ohranjanje kulturnih razlik in vzpodbujanje univerzalne odgovornosti za dediščino. Projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja ku
Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

SEM, 19. november 2021 ― Slovenski etnografski muzej je prejemnik ICOM nagrade za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte. Prejemnice nagrade za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, so uspešna ženska ekipa: dr. Tanja Roženbergar (vodja projekta), dr. Mojca Marija Terčelj (avtorica razstave), Danijela Grgić (celostna podoba in oblikovanje) in mag. Jasna Kralj Pavlovec (postavitev in arhitektura razstave). Čestitamo! Utemeljitev komisije: "Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju (od 20. aprila 2021 do 2. januarja 2022) predstavlja ključna dela dr. Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz Evropske unije in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med Slovenskim etnografskim muzejem in Etnografskim muzejem »dr. Andrés Barbero« v Asunciónu v Paragvaju. Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Pri rokovanju z vsebino je sledil načelom ICOM-ove etike in sprožal obširen dialog na družbenem, strokovnem, raziskovalnem, znanstvenem in diplomatskem področju. Razstava in obrazstavni program obiskovalce nagovarjata na več ravneh, prilagojeno različnim starostnim in strokovnim skupinam. Pomemben doprinos sodelovanja je v digitalizaciji gradiva in oblikovanju nove zbirke digitalnih podatkov. Zaradi svoje posebnosti je bil projekt umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju. Pomemben element mednarodnega povezovanja je zavzemanje za ohranjanje kulturnih razlik in vzpodbujanje univerzalne odgovornosti za dediščino. Projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja ku

Scenarnica ABC: DNEVNE SERIJE

Društvo slovenskih režiserjev, 19. november 2021 ― Tokrat Vas vabimo na pogovor o dnevnih serijah, ki so tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v zadnjih letih doživele pravi razcvet, kar dokazuje, da si televizijski gledalci še kako želijo domačih vsebin. O tem, kakšne so zakonitosti in posebnosti pisanja scenarijev za dnevne serije, bodo govorili trije izkušeni in uveljavljeni scenaristiAndreja Virk Žerdin, Iva Ilakovac […]
še novic