V Cankarjevem domu podeljene nagrade 32. Liffa

V Cankarjevem domu podeljene nagrade 32. Liffa

Misli, 20. november 2021 ― V Cankarjevem domu so nocoj podelili nagrade 32. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe. Osrednjo nagrado vodomec za filme iz sekcije Perspektive je prejel iranski film Pohodi plin! Panaha Panahija. Režiser, ki se podelitve ni uspel udeležiti, se je v videu zahvali za nagrado. Kot je povedal, je nanjo ponosna celotna njegova ekipa.

Razstava: #NARAVANIBIZNIS – Društvo glasbenikov in ljubiteljev glasbe

C.M.A.K. Cerkno, 20. november 2021 ― #AusLoHg#idrija #NARAVANIBIZNIS  Vabljeni in vabljene v galerijo Stopnišče na vhodu Večnamenskega centra Cerkno, na razstavo potopisne fotografije, ki so jo iz popotniških slik sestavili člani Društva ljubiteljev glasbe iz Idrije.  Razstavljalci in oblikovalci so: Peternel Boštjan, Frelih Petra, Celestina Robert, Linda Bolčina, Jani Praprotnik, Petra Gruden, Robert Rus, Luka Carli, Sabina Lidjan, oblikovalca pa sta […] The post Razstava: #NARAVANIBIZNIS – Društvo glasbenikov in ljubiteljev glasbe appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
32. LIFFe: Mala mama (Petite Maman)

32. LIFFe: Mala mama (Petite Maman)

Koridor, 20. november 2021 ― V Mali mami prostor in čas nista le nema kulisa, v katero je umeščeno dogajanje – predstavljata čustveno pokrajino, sestavljeno iz pomenov in spominov, v kateri se liki gibljejo, srečujejo in jo (s ščepcem magičnega realizma) celo presegajo. The post 32. LIFFe: Mala mama (Petite Maman) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije

Vrabec Anarhist, 20. november 2021 ― Beseda ›ona‹ je zame zelo pomemben del tranzicije. Stojim za to kratko besedico, pred celotno družbo. Ljudje imajo nad mano moč, ki se napaja v eni sami besedi – z njo definirajo moj spol. To, da mi vsaj enkrat na dan nekdo iskreno reče ›ona‹, postane zame vprašanje življenja in smrti. The post Ob dnevu spomina na žrtve transfobije first appeared on Vrabec Anarhist.
Dead Town Dogs z EP-jem ´Iluzija´ - »konec bo lep«

Dead Town Dogs z EP-jem ´Iluzija´ - »konec bo lep«

SPRP, 20. november 2021 ― Dead Town Dogs so ljubljanska zasedba, ki goji zvok garažnega punk´n´rolla z dodanim ščepcem stoner rocka in grunge-a. Pravkar je izšel njihov sveži EP z naslovom ´Iluzija´, ki je pristal pod okriljem ZPP – Založbe Punk Portala. Na njem se nahaja pet posnetkov dveh prodornih komadov, ´Iluzija´ in ´Pesem´. Na voljo je kot digitalna izdaja. Iluzija (Illusion) EP by Dead Town Dogs Štikl ´Iluzija´ in njegova angleška različica ´Illusion´ sta v bistvu prva komada zasedbe pod imenom Dead Town Dogs. Skupina ima korenine v letu 2013, vendar so takrat nastopali pod drugim imenom. Začeli so pod znamko Prepečenci, vmes postali The Rusks z dodatkom še kakšnega naziva ter se nazadnje (letos) ustalili pri Dead Town Dogs. Kot pravijo člani skupine je bilo preimenovanje v Dead Town Dogs na mestu, saj je zvok postajal trši, bolj surov, brez blišča in z močim, direktnim sporočilom, ki te spravi v razmislek in te nagne v ustvarjanje pravičnejšega sveta oz. družbe v kateri živimo, kjer prevladujejo ideje sodelovanja, razvoja, pogled v prihodnost. Če se vrnemo na EP na njem najdemo še ´živo´ verzijo komada Iluzija, ki je bil posnet v letu 2019 v Idriji. V januarju letos je nastal studijski posnetek komada ´Pesem´, ki skupaj z njegovo različico iz vadbenih prostorov zaokrožujeta izdan EP. Izdaja se prilega vsakemu ušesu, ki si želi ravno prav naelektrenih zvokov. Stilsko precej spominjajo na njihove ´sorodnike´ Res Nullius, kateri so leta 1995 izdali album, zanimivo pod imenom ´Dead Town Dogs´, kar je očitno navdahnilo tudi člane zasedbe. Skupino sestavljajo vokalist, tekstopisec in kitarist Simon Urbas, Damir Vintar na bas kitari in Kristijan Buzeti na bobnih. Zasedba za prihodnje napoveduje nove izdaje, kakšen video posnetek in celovečerni album, zaenkrat pa se moramo zadovoljiti z izdanimi posnetki na EP-ju ´Iluzija.´ Dead Town Dogs gredo dalje in mi z njimi, srečno! Piše: Matej Urbanč

Drugajanje postaja festival več mest

SiGledal Novice, 20. november 2021 ― Prihodnji teden bo v Mariboru potekal 20. mednarodni festival Drugajanje, katerega cilj je približati mladim sodobno uprizoritveno umetnost. Letos prinaša štiri predstave, ki na različne načine načenjajo vprašanje žanrskih in drugih omejitev. Za prihodnje leto napovedujejo širitev festivala še na Ptuj in v Novo Gorico.

Hanno Burtscher, Earthman

OUTSIDER, 20. november 2021 ― V četrtek, 18. novembra 2021, smo v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo v Ljubljani gostovali arhitekta Hanna Burtscherja iz Voralrberga v Avstriji, ki se od leta 1998, ko se je srečal z Martinom Rauchom, posveča arhitekturi in gradnji z zbito zemljo. Predavanje je del festivala Orodja za boljše bivanje, ki ga v letošnjem letu zaradi…

Arhitektura iz zemlje: Vmesna hiša

OUTSIDER, 20. november 2021 ― “Med javnim in zasebnim, odprtim in zaprtim, notranjostjo in zunanjostjo, premičnim in fiksnim, svetlobo in senco, naravnim in umetnim je dom našega dragega prijatelja.” Paragvajski arhitekti opisujejo načrtovanje hiše v Asunciónu kot učni proces, zgledovanje po vernakularni arhitekturi in arhitektu Louisu Khanu. Zasnovana je na podolgovati obzidani parceli, in s svojo odprto zasnovo omogoča kar…

Ocena sezone 2020/21 v SMG: Niko Goršič

SiGledal Novice, 20. november 2021 ― PREJELI SMO: Objavljamo osebno oceno sezone 2020/2021, kot nam jo je poslal igralec Niko Goršič, ki je med letoma 1965 in 2009 deloval v Slovenskem mladinskem gledališču. Še vedno spremlja ansambel in delo SMG ter vsako leto pripravi komentar dela ansambla in uprave gledališča. Niko Goršič je kot kritik sodeloval s številnimi časopisi in revijami (Mladina, Večer, Dnevnik, Naši razgledi, Telegram …).
15. sezona branja odraslih SAVINJČANI BEREMO 2021/22

15. sezona branja odraslih SAVINJČANI BEREMO 2021/22

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november 2021 20. novembra 2021, na dan splošnih knjižnic, začenjamo 15. sezono branja odraslih SAVINJČANI BEREMO Med 15. in 20. novembrom 2021, ko knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic, se je koronavirus tako razširil, da smo se v Medobčinski splošni knjižnici Žalec odločili, da ne bomo praznovali, kot smo bili vajeni do zdaj. Odpovedali smo se vsem prireditvam. Prepričani smo, da bo še priložnost bolj varno praznovati, pa četudi z zamikom. Seveda pa 20. novembra, tako kot že zadnjih 15 let, začenjamo novo sezono branja za odrasle SAVINJČANI BEREMO. Upamo, da boste ...
Atlas ptic

Atlas ptic

MMC Gledamo, 20. november 2021 ― Kaj vse je človek pripravljen narediti za ljubezen? In kaj vse je pripravljen narediti človeku, ko ga ta v ljubezni razočara? Olmo Omerzu to odlično in pretanjeno pokaže v Atlasu ptic, kjer preplete vprašanje odtujenosti v družini in pasti spleta.

V Muzeju Victoria & Albert razstava Faberge v Londonu

Misli, 20. november 2021 ― V Muzeju Victoria & Albert danes na ogled postavljajo razstavo Faberge v Londonu: Od romantike do revolucije. Kot navaja Art Daily, gre za prvo večjo razstavo, posvečeno mednarodni prepoznavnosti legendarnega ruskega dvornega zlatarja Petra Carla Fabergeja, predstavlja pa tudi vlogo in pomen njegove manj znane londonske podružnice.
Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle zmagal na festivalu Castellinaria

Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle zmagal na festivalu Castellinaria

BSF, 20. november 2021 ― 34. edicija švicarskega festivala Castellinaria je potekala od 13. do 20 novembra. V tekmovalni program Castellincorto se je uvrstilo 12 filmov, glavno nagrado je prejel kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi formalne svežine in ekspresivne moči, ki zaznamujeta podajanje zgodbe o neznačilnem sestrstvu v izrazito dialektičnem družbeno-kulturnem kontekstu. Sodobno sestrstvo, ki brezkompromisno premaguje konformizem in tradicionalne sheme ter izraža močno voljo do preživetja v patriarhalni družbi z oblikovanjem novih pravil in zapovedi.« Glavna nagrada, imenovana “Daniel”, znaša 1.500 švicarskih frankov.
še novic