Slovenski glasbeniki in gledališčniki na mednarodnem festivalu v Pragi

SiGledal Novice, 24. november 2021 ― Na mednarodnem glasbenem in lutkovnem festivalu Nekropolis v etablirani praški sceni Palac Akropolis je gostovalo pet slovenskih skupin: gledališče Matita in Matija Solce, orkester Etno Histeria, duo Zajtrk, Wild Strings Trio in Fiddle Gang. Festival alternativnega lutkovnega gledališča poteka od leta 2016. Letos so se na njem predstavile gledališke in glasbene skupine iz Izraela, Jordanije, Italije, Avstrije, Španije, Slovaške, Francije, Češke in Slovenije.

KULTURA PO MERI učencev osnovne šole VITANJE! (23.11.)

Ana Monro, 24. november 2021 ― V torek, 23. 11., smo s programom KPM – Kultura po meri gostovali na OŠ Vitanje. Za učence 6. razreda smo izvedli praktično delavnico, ki je obsegala pogovor o sodobnih performativnih uličnih umetnostih, serijo iger in vaj za gradnjo skupinske dinamike oziroma za spodbujanje sodelovanja ter kreacijo gledaliških prizorov.   VEČ INFORMACIJ         ... The post KULTURA PO MERI učencev osnovne šole VITANJE! (23.11.) appeared first on Ana Monro.
Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Loški muzej, 24. november 2021 ― Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa o razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve, ki je posvečena razvoju Škofje Loke in loškega območja od leta 1945 do 1991. Na njej so poleg predmetov ter bogatega fotografskega in časopisnega gradiva prvič predstavljeni tudi spomini Ločanov na čas Jugoslavije in osamosvojitev Slovenije.

Po odstopu Samoborja pred Dramo zapis Sramota

SiGledal Novice, 24. november 2021 ― Pred zgradbo ljubljanske Drame se je ponoči pojavil zapis Sramota. Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor meni, da je sporočilo povezano z njegovim odstopom z mesta ravnatelja, kaže pa na odnos oblasti "ne le do nevladnikov, samozaposlenih v kulturi in vseh deprivilegiranih, ampak tudi do svojih institucij".

Marcel Štefančič, jr. o klasičnem obdobju filma noir

Kinodvor, 24. november 2021 ― V času predvajanja filmov noir v Kinodvoru, lahko v Knjigarnici knjigo Če umrem, preden se zbudim o filmu noir iz štiridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja – kupite po akcijski ceni 29,90 EUR, redna cena je 36,90 EUR. Akcija traja od 23. novembra 2021 do 26. januarja 2022.
Plečnik kot stripovski junak s pogumnimi odločitvami

Plečnik kot stripovski junak s pogumnimi odločitvami

Planet Siol.Net, 24. november 2021 ― V Mestnem muzeju Ljubljana bodo zvečer predstavili biografski strip o arhitektu Jožetu Plečniku Plečnik (in pika). Pod strip se podpisujeta kustos mestnega muzeja Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić, ki sta besedo predala Plečniku, ki o sebi in svojem delu spregovori sam. V stripu predstavi tudi kraje in osebe, s katerimi je sodeloval.
Orkester Slovenske filharmonije nocoj z noviteto Nine Šenk

Orkester Slovenske filharmonije nocoj z noviteto Nine Šenk

Misli, 24. november 2021 ― Orkester Slovenske filharmonije bo nocoj v Cankarjevem domu krstno izvedel noviteto domače skladateljice Nine Šenk. Skladbo Spreminjanje je ustvarila v znamenju krize zaradi covida-19. Na sporedu koncerta, ki ga bo vodil italijanski dirigent Marco Angius, sta še deli Hansa Wernerja Henzeja in Luciana Beria. Solistka bo violinistka Anna Tifu.

Kozlanje, vredno sto jurjev

Urbani (Jaša Lorenčič), 24. november 2021 ― Ta knjiga ima najbolj epsko kozlanje, kar jih je kadarkoli bilo (o)pisano v slovenskem jeziku. In to ne kozlanje, kjer bi bilo smešno in epsko kozlanje zaradi kozlanja samga. Ne, ni to kozlancalarpurlartizem. Do takega kozlanja moraš prilezt. Kot vemo, Vsak zna, če se tega loti s pijačo, kozlat v pol ure. No, to ni […] The post Kozlanje, vredno sto jurjev appeared first on Urbani.
še novic