Mlada violinistka Patricija Avšič s prvim mestom na Madžarskem

Misli, 16. december 2021 ― Trinajstletna violinistka Patricija Avšič je na mednarodnem violinskem tekmovanju Jeno Hubay na Madžarskem osvojila prvo mesto v svoji starostni kategoriji. Tekmovanje je v začetku meseca potekalo v Miskolcu za violiniste srednje-vzhodno evropskih držav, slovenska udeleženka pa je dobila še dve posebni nagradi.

Majda Širca v filmu ujela ustvarjanje treh ilustratork Stupica

Misli, 16. december 2021 ― V Uredništvu dokumentarnih oddaj TV Slovenija je nastal dokumentarni film Tri generacije - Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica scenaristke in režiserke Majde Širca. Film gledalca pelje od Marlenkine Sneguljčice in Rdeče kapice, prek temačne Lenore, Pastirice in dimnikarja ter Letečega kovčka Marije Lucije, do Rokavičke Hane Stupica.
Ptuj : Koncert štirih glasbenic

Ptuj : Koncert štirih glasbenic

Štajerski tednik, 16. december 2021 ― V refektoriju minoritskega samostana so 8. decembra izjemen glasbeni večer poustvarile štiri mlade glasbenice in prijateljice, ki so se leta 2016 spoznale kot sošolke na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Nastopile so Pia Majerič (flavta), Aldina Klarisa Ban (violina), Gabrijela Anžel (viola) in Klara Lužnik (klavir).
Vabilo – Slovenska literatura v Italiji

Vabilo – Slovenska literatura v Italiji

Društvo slovenskih pisateljev, 16. december 2021 ―   Društvo slovenskih pisateljev v svojem rezidenčnem programu za tuje literarne posrednike trenutno gosti prevajalko Martino Clerici iz Italije, ki gradi literarni most med slovensko in italijansko literaturo, s posebnim poudarkom na slovenskih avtorjih v Italiji. S pomočjo njenega prevajalskega peresa lahko italijanski bralci prebirajo prevod romana Črni obroč Marija Čuka – prvi romaneskni opis […]
Simona Semenič: Tri igre za punce

Simona Semenič: Tri igre za punce

MMC Knjige, 16. december 2021 ― V spremni besedi k zbirki Simone Semenič je Nina Dragičević zapisala, da so teme, kot so patriarhat, medikalizacija in nasilje nad telesom, seksualnostjo in prostorom edine dramatesine teme, pravzaprav edine politično relevantne teme sodobnosti.

V SMG bodo gostili Jernejo Ferlež in Mladena Dolarja

SiGledal Novice, 16. december 2021 ― V Slovenskem mladinskem gledališču bodo v okviru cikla gledaliških esejev z naslovom Takorekoč, ki ga kurira Boštjan Narat, danes, v četrtek 16. 12. 2021, gostili antropologinjo Jernejo Ferlež s prispevkom Kieserjeva sekira ali kam z argumenti, ki se ji bo na odru pridružil igralec Jurij Drevenšek, ter Mladena Dolarja s predavanjem Virus. Z njim bo sodeloval Blaž Šef.

Ob sklepu projekta Fabiani, Plečnik in Vurnik razstava in monografija

Misli, 16. december 2021 ― V Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski ulici bosta od danes na ogled razstava in monografija Bojane Čampa in Staneta Jeršiča, ki zaokrožujeta predstavitev trojice velikih slovenskih arhitektov Maksa Fabianija, Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika. S tem se bo sklenil projekt Pionirji slovenske sodobne arhitekture v okviru predsedovanja EU.
Muzej Kranjska gora odpira svoja glavna vrata

Muzej Kranjska gora odpira svoja glavna vrata

Gornjesavski muzej Jesenice, 16. december 2021 ― Liznjekova domačija tudi uradno na stežaj odpira svoja glavna vrata. Že pred vrati vas pozdravi Kekec, v veži vas veselo pričakuje Mojca. V prenovljeni muzejski trgovinici boste našli skrbno izbrane izdelke domače in umetnostne obrti, v katerih se odraža dediščina, ki jo hranimo in predstavljamo v Muzeju Kranjska Gora ter iskriva zapuščina Vandotovih junakov. [...]
Neuničljiv glas odpora

Neuničljiv glas odpora

Literatura v živo, 16. december 2021 ― Nekaj zelo aktualnega in nujnega je v poeziji Pat Parker (1944–1989). O poeziji sicer na splošno radi govorimo, da je aktualna in nujna, a v pričujočem primeru te ta nujnost na polno zadene, že ko prebereš nekaj prvih pesmi – in to ne da bi se sploh moral spraševati, zakaj je tako zelo potrebna in kje je njen subverzivni potencial.

Mednarodno izobraževanje o presoji vplivov na svetovno dediščino

Ministrstvo za kulturo, 16. december 2021 ― Na povabilo Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Zavodom za kulturno dediščino Slovenije je med 29. novembrom in 1. decembrom 2021 potekalo strokovno izobraževanje na temo presoje vplivov na svetovno dediščino. Za slovenske udeležence ga je izvedel Mednarodni center za študij varstva in restavriranja kulturnih dobrin (ICCROM).
Stari trg 1963/64 – 6. b razred

Stari trg 1963/64 – 6. b razred

Stare slike (Cerknica), 16. december 2021 ― Tudi ta razred, kot mnogo drugih, je Jože Žnidaršič fotografiral ob zaključku šolskega leta na športnem igrišču ob šolski stavbi, kjer so obiskovali pouk učenci od 5. do 8. razreda osemletke. Nekoč je bila tu nižja gimnazija, danes pa so v novi stavbi stanovanja in v pritličju nekaj manjših lokalov. Številnemu razredu, 33 učencev, je […]
34. GRAFIČNI BIENALE LJUBLJANA: ISKRA DELTA

34. GRAFIČNI BIENALE LJUBLJANA: ISKRA DELTA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 16. december 2021 ― Lovka prihodnosti potrpežljivo potrkava po steklu. Z ogretega planeta se dviga gosta para hiperpopa. Resničnost se cepi v odbleskih drugih mogočih svetov. Če ste mislili, da je slovensko/jugoslovansko računalniško podjetje, ki bi lahko po mnenju mnogih postalo svetovna tehnološka sila, po letu 1989 ugasnilo, se motite. Ljubljanski grafični bienale, ki je bil ustanovljen leta 1955 sredi hladne vojne, se je v več kot šestdesetih letih svojega obstoja neumorno odzival na nenehno spreminjajoči se družbenopolitični kontekst, hkrati pa preoblikoval lastno identiteto in strategije. Vse od začetka si je prizadeval preseči geopolitična nasprotja, s čimer je kazal odločenost Jugoslavije, da izbere lastno pot. Bienale še naprej črpa iz svoje zgodovine in konteksta, pri čemer je za 34. izdajo našel spodbudo v posebnem lokalnem primeru tehnološkega razvoja in njegovih neuresničenih potencialov. Iskra Delta je bilo ime računalniškega podjetja iz Slovenije in enega največjih proizvajalcev računalnikov v Jugoslaviji. Podjetje je bilo del širše računalniške industrije, ki se je v okviru projekta modernizacije v socialistični republiki razcvetela po drugi svetovni vojni. Zgodba o vzponu in padcu Iskre Delta je zavita v skrivnost in kot taka nagnjena k različnim projekcijam, ki včasih celo mejijo na teorije zarote, kljub temu pa kot vsaka zgodba o “zamujenih priložnostih” spodbuja domišljijo o tem, “kaj bi lahko bilo”. V času, ki ga preganjajo duhovi "izgubljenih prihodnosti", bienale izkorišča željo, da bi naselili resničnost, ki je drugačna od tiste, ki smo jo podedovali. Na ozadju socialnih in okoljskih nemirov, globoko v pandemiji, ki je naša telesa prikovala na mesto, naše oči pa na zaslone, se Iskra Delta vrne iz prihodnosti, da bi vžgala iskro za zamišljanje in izgradnjo mogočih alternativnih sedanjosti. Sodelavci, sozarotniki in drugi agenti, katerih prakse uporabljajo moč fikcije, špekulativnega oblikovanja, larpinga, videoiger, interneta, popa in nastajajočih tehnologij, ji
Jazzoletje

Jazzoletje

SIGIC - Novice, 16. december 2021 ― V petek, 17. decembra 2021 bo v Gledališču Koper potekal prvi dogodek (zaradi višjih sil je žal prestavljen) Jazzoletja v sklopu niza dogodkov, ki se bodo odvili tekom prihodnjega, jubilejnega leta, ko obeležujemo sto let jazza na Slovenskem.
še novic