Luka Jerman: Primer ŠS6

OUTSIDER, 17. januar 2022 ― Stanovanj primanjkuje. Svet se segreva. Epidemija je načela socialne vezi. Korupcija. Promet v mestnem središču neprestano narašča. Apokaliptična sporočila, ki ustvarjajo beli šum medijskega prostora, bi lahko smiselno umestili v urbana okolja po vseh koncih globalno povezanega sveta. Na svoj ekstremni način govorijo o kompleksnem, protislovnem življenju sodobnega mesta. Ta kompleksnost se periodično znova in […]

“Razumem te” – Literarni natečaj III. Kamniške svetilke

Kamnik.info, 17. januar 2022 ― Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas vabi k sodelovanju literarnega natečaja Kamniške svetilke z naslovom Razumem te, ki je bil razpisan od dnevu knjižnic 20. 11., traja pa do kulturnega praznik, torej 8. 2. Potem, ko smo vas v II. Kamniških svetilkah vabili k ustvarjanju na temo “Poslušam te”,  vas v III. Kamniških svetilkah spodbujamo k ... Prispevek “Razumem te” – Literarni natečaj III. Kamniške svetilke je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Znova v živo

Znova v živo

Forum slovanskih kultur, 17. januar 2022 ― Forumu slovanskih kultur je 7. mednarodno konferenco in podelitev nagrade ŽIVA uspelo izpeljati v živo. V bogatem tridnevnem programu je v srbski prestolnici sodelovalo 70 udeležencev iz 14 držav. Priča so bili številnim dobrim praksam, se medsebojno spoznavali in sklepali nova partnerstva, za piko na i pa so se udeležili še odprtja Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu.
Going live again

Going live again

Forum slovanskih kultur, 17. januar 2022 ― The Forum of Slavic Cultures successfully hosted the 7th international conference and ŽIVA awards ceremony live from Belgrade. The diverse three-day programme in the Serbian capital brought together 70 participants from 14 countries. They shared good practices, made contacts and forged new partnerships, and to top it all they attended the opening ceremony of the European Capital of Culture in Novi Sad.
Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest

Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest

Inštitut za politike prostora, 17. januar 2022 ― Vključevanje vidikov zdravja v načrtovanje in upravljanje mest postaja vse pomembnejša tema. Svetovna zdravstvena organizacija kot največji izziv pri tem izpostavlja razvoj in prenos znanja na lokalne in regionalne nivoje upravljanja. Enkraten vir svežega znanja in zanimivih praktičnih primerov je tudi mednarodna konferenca Healthy City Design, ki je bila oktobra 2021 organizirana že petič zapored.... The post Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Razpis za Nagrado skupine OHO 2022

Razpis za Nagrado skupine OHO 2022

Center in Galerija P74, 17. januar 2022 ― Rok za prijave: 10. 3. 2022 Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z veseljem objavlja javni razpis za Nagrado skupine OHO 2022 – osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 40. leta starosti. Vljudno vabimo umetnike, institucije, organizacije, da se prijavijo oziroma, da prijavijo umetnice in umetnike, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti v medijih risbe, […]
Peter Kovač: Spominska kapelica Davu Karničarju

Peter Kovač: Spominska kapelica Davu Karničarju

OUTSIDER, 17. januar 2022 ― Davo Karničar, slovenski alpinist je septembra 2019 umrl v delovni nesreči na svojem gorniškem centru v Dolini Ravenske Kočne. Leto dni po tragičnem dogodku so se nanj spomnili s postavitvijo spominske kapelice.  Kapelica je umeščena v alpski kontekst, sredi jase na koncu Doline Ravenske Kočne, kjer je imel Karničar v sklopu svojega vikenda željo ustvariti […]

JUИI: Kakovostno oblikovanje in izdelava si zaslužita pravo ceno

OUTSIDER, 17. januar 2022 ― Pogovori in zapisi o vzdržnem ravnanju (do okolja) nam sledijo na skoraj vsakem koraku, prav tako pa tudi podpora malim, mladim lokalnim ustvarjalcem in podjetnikom. Ob začetku leta smo se zato mnogi zaobljubili, da bomo do okolja prijaznejši tudi pri nakupovanju modnih oblačil.  JUlia Arnšek in NIna Železnik sta mladi oblikovalki, ki zadnje leto ustvarjata […]

A propos: Kultura za popolno okrevanje; Lajka kot dama in potepuh v MGL-jevem kozmomjuziklu

Radio Kaos, A propos, 17. januar 2022 ― Spoštovane in cenjeni, to je oddaja A propos – Kultura za popolno okrevanje. Nastajala in nastala je na prehodu iz zoprnega leta 2021 v zdaj že skoraj dva tedna mlado dvajsetdvaindvajseto, katerega začetki v pogledu skozi covidno prizmo niso nič kaj obetavni; z nadaljevanjem tega leta pa kaže, da  še nekaj časa ne bo nič […] The post A propos: Kultura za popolno okrevanje; Lajka kot dama in potepuh v MGL-jevem kozmomjuziklu first appeared on Radio KAOS.
Družinske podobnosti in razlike

Družinske podobnosti in razlike

LUD Literatura, 17. januar 2022 ― Botrovo darilo je slikanica, ki ob desetletnici opozarja na projekt Botrstva in ga tudi podpira, saj gre del od nakupa knjige prav pogramu, ki je nastal pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Njegov namen je pomoč otrokom in mladostnikom, ki so v materialni stiski, da vendarle lahko razvijajo svoje talente in se ukvarjajo s prostočasnimi dejavnostmi, ki jih veselijo.
Cerknica 1975/76 – 2. b razred

Cerknica 1975/76 – 2. b razred

Stare slike (Cerknica), 17. januar 2022 ― V šolskem letu 1975/76 smo v 2. b razred zakorakali pod okriljem razredničarke Lojzke Žnidaršič. Iz slike zrejo zvedavi, nasmejani in izredno simpatični obrazi učencev, ki jim hudomušno nagaja pomladni vetrič. Med učenci takoj opazimo dečka, ki nikakor ni zdržal pri miru, ampak je izvajal ročne vragolije. S tem je zabaval sošolce. To je bil Toni, […]

V Torinu fotografije iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku

Misli, 17. januar 2022 ― Italijanski center za fotografijo Camera v Torinu bo prvič v Italiji postavil razstavo Mojstrovine moderne fotografije 1900-1940: Zbirka Thomasa Waltherja iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku. Razstava bo v torinskem muzeju na ogled od 3. marca do 26. junija, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Na ogled bo več kot 230 fotografij.
Deček, ki je prehitro rasel

Deček, ki je prehitro rasel

Odzven, 17. januar 2022 ― Zahvaljujoč Glasbeni matici Ljubljana in Slovenskemu komornemu glasbenemu gledališču je v Cankarjevim domu prvič pred slovenskim občinstvom zvenela Menottijeva mladinska enodejanka Deček, ki je prehitro rasel.
Celovečerni film Sare Kern Moja Vesna tekmuje za nagrado na 72. Berlinalu

Celovečerni film Sare Kern Moja Vesna tekmuje za nagrado na 72. Berlinalu

BSF, 17. januar 2022 ― Film Moja Vesna režiserke Sare Kern bo imel svetovno premiero na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer tekmuje v sekciji Generation Kplus za kristalnega medveda. Celovečerni prvenec večkrat nagrajene slovenske scenaristke in režiserke je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini.
še novic