DOGODEK: Institucionalni okvirji neodvisne kulture

Asociacija, 21. marec 2022 ― Vabljeni na panelno diskusijo v organizaciji Kooperative, regionalne platforme za kulturo, društva Asociacija, Kina Šiška in Radia Študent, na kateri bomo s kulturnimi delavci ter predstavniki javnih institucij razpravljali o izboljšanju položaja neodvisne kulture. Razprave, ki se bo v DobroVagi zgodila v četrtek, 24. marca ob 18.00, se bodo udeležili Mateja Demšič, načelnica oddelka za … Preberi več o DOGODEK: Institucionalni okvirji neodvisne kulture
Meta Hočevar: Drobnarije

Meta Hočevar: Drobnarije

MMC Knjige, 21. marec 2022 ― Meta Hočevar je arhitektka, scenografka in režiserka, kostumografka, profesorica. Je pa tudi pisateljica. S pisanjem je pritegnila pozornost na začetku leta 1997, ko je v Sobotni prilogi mesec dni objavljala dnevniške zapiske.

Pogovorni večer o prometni varnosti v Občini Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. marec 2022 ― V ponedeljek, 21. marca 2022, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Občino Prebold potekal pogovorni večer o prometni varnosti. Osrednja gosta večera sta bila župan Občine Prebold Vinko Debelak in Dragica Sternad Pražnikar z Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. Predstavila sta pomen odgovornega ravnanja v prometu in ozaveščanja o tej temi, k besedi pa so bili povabljeni tudi navzoči obiskovalci. Hitrost, alkohol in uporaba mobilnega telefona med vožnjo so dejavniki, ki najbolj vplivajo na nastanek prometnih nesreč, zato je nujno, da vozniki, še zlasti mladi, v sebi ...

Navdih jeseni na pragu pomladi

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. marec 2022 ― Na pragu pomladi, 21. marca 2022, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec odprli posmrtno razstavo likovnih del Ivanke Planinšek, ki bi ta dan dopolnila 86 let. Navdih jeseni na pragu pomladi smo jo simbolično poimenovali, kajti likovno se je začela izražati šele, ko se je upokojila. Začela je obiskovati likovno sekcijo pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Žalcu in ustvarjati korak za korakom. S čopičem, barvami in svinčniki si je lepšala in krajšala jesenske dni življenja. Rada pa je tudi sedla za klavir ter si zaigrala in zapela. Skladbe, ki ...

Minister dr. Simoniti se udeležuje zasedanja Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu

Ministrstvo za kulturo, 21. marec 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se udeležuje zasedanja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu. V ospredju razprav sta dve temi – slovenska zamejska skupnost in delovanje njenih organizacijskih struktur v času po epidemiji kovida-19 ter priložnosti za slovensko manjšino, ki jih odpira prihodnja finančna perspektiva.
Simonitijev zbornik 2021

Simonitijev zbornik 2021

Gornjesavski muzej Jesenice, 21. marec 2022 ― V ponedeljek, 21. marca 2022, je bila v Muzeju novejše zgodovine Slovenije javna predstavitev Simonitijevega zbornika, ki je izšel lani ob 70-letnici dr. Vaska Simonitija, ministra za kulturo Republike Slovenije. Pri pisanju zbornika je sodeloval tudi avtor iz Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Obeležujemo svetovni dan voda

Knjižnica Postojna, 21. marec 2022 ― Vse smo pripravili za jutrišnji 22. marec, ko tudi v knjižnici obeležujemo SVETOVNI DAN VODA. Na našem otroškem oddelku smo v sodelovanju s podjetjem KOVOD Postojna postavili slikovito, zanimivo in poučno in interaktivno razstavo za naš mladi rod. Številne knjige in slikanice vam bodo v zanimivo branje, kajti zgodbe o vodi nimajo konca. 

21. marec – svetovni dan poezije

Ministrstvo za kulturo, 21. marec 2022 ― Svetovni dan poezije, ki ga praznujemo vsako leto 21. marca, zaznamuje eno najbolj cenjenih oblik kulturnega in jezikovnega izražanja in identitete človeštva. Poezija, ki je navzoča v vsej zgodovini – v vsaki kulturi in na vseh celinah – govori o naši skupni človečnosti in naših skupnih vrednotah ter spreminja najpreprostejše pesmi v močan katalizator dialoga in miru.
V Mestnem gledališču Ptuj premiera drame Mama

V Mestnem gledališču Ptuj premiera drame Mama

Štajerski tednik, 21. marec 2022 ― V MG Ptuj bo danes, 23. marca, premiera drame Mama, avtorja Floriana Zellerja, pisatelja, dramatika in režiserja, rojenega v Parizu. Gre za francoskega avtorja, čigar dela so najbolj igrana po svetu. Zaradi epidemioloških razmer so prvotno napovedano premiero za november 2021, prestavili. Druga predstava bo dan kasneje, 24. marca.
Tretje srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Podlehniku

Tretje srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Podlehniku

Inštitut za politike prostora, 21. marec 2022 ― V petek, 18. marca 2022, je v občini Podlehnik potekalo tretje srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse. Partnerji so predstavili, kako nameravajo dobro prakso iz Idrije – platformo za nevladne organizacije − prevesti v svoje okolje, in se udeležili delavnic o komuniciranju in angažiranju lokalnih deležnikov. Srečanje v Podlehniku je gostil župan Sebastian Toplak,... The post Tretje srečanje partnerjev Pobude za prenos dobre prakse v Podlehniku appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Atelier Craft in ICI!: Paviljon za počitek

Atelier Craft in ICI!: Paviljon za počitek

OUTSIDER, 21. marec 2022 ― Francoska studia Atelier Craft in ICI! sta v sodelovanju z Coucou Crew, združenjem, ki pomaga mladim migrantom in beguncem, zasnovala preprosto zavetje in ga poimenovala Aire de Repos – prostor za počitek.            Gre za preverjeno in učinkovito, modularno leseno A – konstrukcijo, ki omogoča enostavno razširitev ali krčenje strukture. Zasnovana je z mislijo na enostavno […]
Večja površina oken za boljše počutje

Večja površina oken za boljše počutje

OUTSIDER, 21. marec 2022 ― Povezanost z naravo je primarna potreba človeka, vendar nam način življenja, ki ga imamo Evropejci otežuje vsakodnevni stik z njo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, v stavbah preživimo v povprečju 90 % svojega časa, od tega dve tretjini doma. Potreba po vizualnem kontaktu z zunanjim svetom, spremljanju poteka dneva in obenem nadzora nad zunanjo okolico, […]

S prikazom vzporedne resničnosti začetek Festivala frankofonskega filma

Misli, 21. marec 2022 ― S filmom France režiserja Bruna Dumonta se bo v Ljubljani danes začel 10. festival frankofonskega filma. Festival so pripravili ob mednarodnem dnevu frankofonije, 20. marcu. Za odprtje so izbrali zgodbo o zvezdniški novinarki 24-urnega informativnega kanala ter o svetu, ki ga je vrgla s tečajev "vzporedna resničnost" medijev in družabnih omrežij.

Na ramenih velikanov

SNG Maribor, 21. marec 2022 ― Društvo za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor pripravlja 1. koncert cikla Carpe artem ki bo v sredo, 23. marca, ob 19.30 v Kazinski dvorani SNG Maribor. Komorna zasedba bo združevala pianističnega virtuoza Denysa Masliuka in člane dveh slovenskih simfoničnih orkestrov – violinistko Oksano Pečeny, koncertno mojstrico orkestra SNG Maribor, solo-violončelista Simfonikov RTV Slovenija Igorja Mitrovića, solo-klarinetista Orkestra slovenske filharmonije Massimiliana Mianija, solo-violista orkestra SNG Maribor Roberta Papija in hornistko Sarah Akif, članico orkestra SNG Maribor.
še novic