OTO RIMELE: LESTEV IN NE BO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. april 2022 ― Oto Rimele se je v sodobno slovensko slikarstvo zapisal kot pronicljiv raziskovalec barve. Barvo je sprva dojemal v njeni polni snovnosti, nazadnje pa jo je povsem dematerializiral in jo gledalcem predstavil kot obarvano senco na stenah razstavišča. Prehod iz snovnega v poduhovljeno je temeljno sporočilo Rimeletovega opusa, slikar pa gledalce vabi k poglobljenemu motrenju in v kontemplativno zazrtost vase. Nekaj zadnjih let sta slikarjeva osrednja motiva lestev, o kateri beremo v prvi Mojzesovi knjigi (28, 10-21) Stare zaveze in ki jo razumemo kot simbolno vez med zemljo in nebom, med to- in onstranstvom, ter zgolj v slovenskem jeziku možna besedna zveza NE BO/NEBO. Umetnik svoje poslanstvo vidi kot naporen vzpon proti Neznanemu in Neizrekljivemu, v trenutkih intenzivne poglobljenosti pa lahko tudi gledalci NE BO spremenimo v NEBO. Z razstavo Lestev in NE BO se Oto Rimele vrača na Ptuj, kamor je v otroštvu zahajal na obiske k babici in dedku. Pri snovanju razstave mu je bil v navdih film znamenitega režiserja Wima Wendersa Nebo nad Berlinom (1987), ki se prične z verzi pesnika in pisatelja Petra Handkeja: Als das Kind Kind war, / wusste es nicht, / dass es Kind war, / alles war ihm beseelt. (V prevodu Iva Štandekerja: Ko je otrok bil otrok, / ni vedel, da je otrok. / Zanj je vse imelo dušo / in vse duše so bile eno.)

Projektni razpisi za štiri področja ustvarjalnosti polni lukenj in neprimernih rešitev

Asociacija, 13. april 2022 ― Ministrstvo za kulturo je 18. marca 2022 za področje glasbe ter uprizoritvenih in vizualnih umetnost ter 25. marca 2022 za področje intermedijskih umetnosti objavilo razpise za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2022 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Uvodoma smo ministrstvo opozoriti na problematičnost datumskega zamikanja objave aktualnih enoletnih projektnih … Preberi več o Projektni razpisi za štiri področja ustvarjalnosti polni lukenj in neprimernih rešitev

Poziv študentom: Ohranite medijski prostor za domačo ustvarjalnost!

Asociacija, 13. april 2022 ― V društvu Asociacija z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje, vezano na proces usklajevanja ustanovitvenega akta Zavoda Radio Študent z Zakonom o nevladnih organizacijah. Na študentske funkcionarje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani smo poslali poziv naj pravni položaj tega za ustvarjalce in organizacije, ki delujejo v polju kulture, izjemnega pomembnega elektronskega medija v dobro domačega neodvisnega medijskega prostora, … Preberi več o Poziv študentom: Ohranite medijski prostor za domačo ustvarjalnost!

Čas je za kulturo in umetnost!

Asociacija, 13. april 2022 ― Politične stranke, ki kandidirajo na letošnjih državnozborskih volitvah, so že globoko v predvolilnih kampanjah, vprašanja o položaju kulture v njihovih programih pa v javnih razpravah le redko dobijo priložnost biti izpostavljena in naslovljena. Kulturniki in kulturnice smo se zato na temo kulture in umetnosti ponovno odločili organizirati predvolilno soočenje za politične stranke. Na vabilo za … Preberi več o Čas je za kulturo in umetnost!

Razpisne priložnosti (april 2022)

Asociacija, 13. april 2022 ― V Kulturosferi vsak mesec pripravimo nabor zanimivih razpisnih priložnosti za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi. Tokrat opozarjamo predvsem na vrsto domačih priložnosti za vizualne ustvarjalce in ustvarjalke ter rezidenčne možnosti v tujini za širok nabor kreativk in kreativcev. Domači razpisiDo 15. aprila je čas za prijavo na poziv MGLC Ljubljana za sodelovanje na razstavi … Preberi več o Razpisne priložnosti (april 2022)

Ne pozabimo na stiske ruskih umetnikov in umetnic

Asociacija, 13. april 2022 ― V Asociaciji, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, zaskrbljeni opazujemo ter ostro nasprotujemo vojni agresiji, ki jo nad prebivalci in prebivalkami samostojne države Ukrajine izvaja Rusija.  Zaradi ideološko političnih vojaških manevrov ruskih oblasti so se prebivalci Ukrajine znašli v grozovitem, nehumanem položaju. Finančne in politične sankcije, ki jih v odziv na rusko agresijo … Preberi več o Ne pozabimo na stiske ruskih umetnikov in umetnic

Morbius

MMC Film, 13. april 2022 ― Po dveh letih odlaganja premiere smo končno dobili Morbiusa, film o Spider-Manovem antagonistu, v katerem se Spider-Man ne pojavi. Zato pa film odgovori na vprašanje, kaj ostane od večnega vampirskega arhetipa, če mu odvzameš ves seksapil in karizmo.

V Štanjelu odprl vrata nov muzej

Misli, 13. april 2022 ― V Štanjelu so danes odprli Muzej grad Štanjel in razstavo z naslovom Narava in človek na Krasu. Muzej bo pomembno popestril turistično ponudbo kraja in Krasa. Muzej se razprostira na približno 400 kvadratnih metrih. Namenjen bo predvsem družinam in šolskim skupinam.

Na novogoriškem odru premiera 57 herzov

SiGledal Novice, 13. april 2022 ― Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica je v sredo, 13. 4. in v četrtek, 14. 4., premiera prve slovenske uprizoritve 57 herzov. Mlada srbska dramatičarka Tijana Grumić, ki se slovenskemu občinstvu predstavlja prvič, v svoji subtilnopoetični družinski drami prepleta tri pripovedi.

Razstava Utrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred

SEM, 13. april 2022 ― SEM se pridružuje pobudi Milana Zdravka Kovača, da po svojih močeh pomagamo otrokom iz Ukrajine. Ti bodo obiskovali slovenske šole, kjer svojih učbenikov nimajo, po vrnitvi v domovino pa bodo potrebovali vsaj osnovno izobrazbo v ukrajinščini. Gospod Kovač se je zato odločil za financiranje tiska prvega berila, ki bo v pomoč mamicam pri učenju in opismenjevanju otrok kot izven šolsko dopolnilo programa v slovenskih šolah. Iz utrinkov berila je nastala priložnostna razstava, ki je na ogled v 2. nadstropju Upravne hiše SEM od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00. Prost vstop.  

Sodelovanje SEM na razstavi Narava in človek na Krasu

SEM, 13. april 2022 ― Od 13. aprila dalje si bodo obiskovalci ob obisku gradu Štanjel lahko ogledali tudi interaktivni, izkustveni Muzej Nature 2000 z razstavo Narava in človek na Krasu. Razstava je zasnovana na način, da bodo obiskovalci Kras ne le spoznavali preko razstavljenih predmetov, besedil in fotografij, temveč ga tudi slišali, otipali in vonjali ter prek interakcij odkrivali njegove skrivnosti. Poleg naravoslovnih vsebin, za katere je poskrbel park Škocjanske jame, se razstava posveča tudi vsebinam s področja kulture. Kras je predstavljen tudi skozi dela Zvonka Čoha in Blaža Vehovarja, z arhivskim fotografskim gradivom z območja Štanjela, ki ga je prispeval SEM, ter s filmskim gradivom, ki ga je prispevala RTV Slovenija. SEM je pri nastanku razstave sodeloval s terensko raziskavo, v okviru katere je sodeloval pri zbiranju predmetov za razstavo, poleg tega pa je za razstavo prispeval tudi komat in fotografsko gradivo iz območja Štanjela iz zbirke Vena Pilona, Tiskovnega urada in 25. muzejske terenske ekipe.

Petra Greiner: Posebno igralo

OUTSIDER, 13. april 2022 ― Svoje mesto gledam skozi oči mame in največkrat z višine lastnega kolesa. Življenje v strogem centru mi omogoča, da sem otroke sprehajala po dolgem in počez v parku, jih kaj kmalu pošiljala v trgovino za vogalom, zdaj pa svoje poti nadaljujejo samostojno, ne da bi se morala preleviti v vsakdanjega taksista. Omenjen park je prijeten […]

Znani nominiranci za britansko Turnerjevo nagrado

Misli, 13. april 2022 ― Za Turnerjevo nagrado, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so letos nominirani Heather Phillipson, Ingrid Pollard, Veronica Ryan in Sin Wai Kin. V ožji izbor so se uvrstili s samostojnimi projekti, so v torek sporočili iz galerije Tate Liverpool. Zmagovalec bo znan decembra.

Belgija skozi oči študenta

Fakulteta za dizajn, 13. april 2022 ― Drage študentke, dragi študentje. Študentski svet FD napoveduje svoj prvi online dogodek: Belgija skozi oči študenta, na katerem bomo gostili študentko Kajo Kolar, ki se je v prejšnjem semestru udeležila izmenjave na […] The post Belgija skozi oči študenta appeared first on Fakulteta za dizajn.

Odmevi davnine Andreja Perka

Loški muzej, 13. april 2022 ― Fotograf in besednik Andrej Perko, tudi član Združenja umetnikov Škofja Loka, je v samozaložbi izdal fotografsko knjigo Odmevi davnine, v kateri se ukvarja s tematiko obrednih živalskih mask, ki so se v slovenskem ljudskem izročilu ohranile kot poganski relikti iz pradavnih časov.

Asociacija na Danskem o praksah zdravljenja s kulturo

Asociacija, 13. april 2022 ― Društvo Asociacija se je kot partnerica v evropskem projektu CultureForHealth med 16. in 18. marcem 2022 v Aarhusu na Danskem udeležila okrogle mize in študijskega obiska na temo kulture kot načina upravljanja in zdravljenja bolezni. Kot predstavnici Asociacije sta se dogodka udeležili vodja strokovne pisarne društva Polona Torkar in članica upravnega odbora Urška Jež. V … Preberi več o Asociacija na Danskem o praksah zdravljenja s kulturo
še novic