Nacionalna država: dobro orodje za slabe čase

Razpotja, 1. maj 2022 ― Ilustracija: Adrijan Praznik Aljoša Kravanja V tem članku bom podal kratek zagovor nacionalne države. Argumenti za nacionalno državo so praviloma precej redki in za to obstaja vsaj en dober razlog. Če hočemo na nekem teritoriju ustanoviti nacionalno državo, to pogosto zahteva nacionalno homogenizacijo. Takšen postopek homogenizacije lahko vključuje izgon dela prebivalstva (kot velja npr. za moderno Poljsko), v skrajnem primeru pa (kot pri moderni Turčiji) celo genocid. Če pogledamo na evropske nacionalne države, lahko vidimo, da je velika držav nastala iz zgodovine izključevanja, agresivnih kulturnih politik, izganjanja in zlasti vojn. Torej, ker ustanovitev nacionalne države neredko implicira nasilje nad delom prebivalstva, je včasih slabo ali celo katastrofalno argumentirati za ustanovitev nacionalne države, posebej na teritoriju, ki je etnično raznolik (pomislimo npr. The post Nacionalna država: dobro orodje za slabe čase appeared first on Razpotja.

Trenutek, ko ti misli uhajajo

Koridor, 1. maj 2022 ― Slikarka si dovoli biti očarana nad drobnarijami vsakdana, da bi premostila ustvarjalno vrzel, v katero se je zaplezala. The post Trenutek, ko ti misli uhajajo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na TV Slovenija nocoj nova nadaljevanka Trigrad

Misli, 1. maj 2022 ― Na prvem programu Televizije Slovenija bo nocoj ob 20. uri na ogled prvi del nove dramske nadaljevanke Trigrad. Osem 50-minutnih epizod skrivnostne drame z elementi trilerja je režirala Sonja Prosenc. V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Katarina Stegnar, Suzana Krevh in drugi, so sporočili iz RTV Slovenija.

1950 Pudob – O Orodjarni v Hotelu ter premišljevanje o Kovinski in drugih rečeh

Stare slike (Cerknica), 1. maj 2022 ― Fotografija, posneta okoli leta 1950, je iz zapuščine Franca Trudna iz Podcerkve, na njej pa so trije kolesarji. Od leve: Tone Avsec, Jože Mlakar in Franc Levec. V ozadju vidimo takrat še makadamsko cesto Stari trg – Prezid, na desni strani je domačija Knausovih s Poljan, ki je bila pred vojno last Marije Palčič in njenega sina […]

»Pripovedovali so mi, da je ta dežela zelo hribovita in da je težko najti pot v takem slučaju.«

Arhiv RS, 1. maj 2022 ― Med drugo svetovno vojno je na našem območju delovalo večje število zavezniških letalskih formacij, zlasti 15. ameriške zračne armade. Povečana zavezniška zračna aktivnost je povzročila tudi večje število sestreljenih letal. V okviru problematike ponesrečenih letalcev in njihovega reševanja je bilo nekoliko manj pozornosti posvečene vprašanjem pokopov in kasnejših prekopov padlih letalcev. V arhivskem gradivu Federalnega odbora za organizacijo prenosa padlih borcev za Slovenijo se je ohranilo več deset zadev s poizvedovalnimi dopisi, poročili o grobovih letalcev in morebitnih izvedenih prekopih. V tokratni arhivaliji meseca spoznavamo primer zagonetnega iskanja pilota Martina F. O'Callaghana.

Ne spreglejte prvega pomladnega NOVIČNIK-a!

Ana Monro, 30. april 2022 ― V drugi letošnji dvojni izdaji NOVIČNIK-a med drugim poročamo o naših novih produkcijah – spletnem infotainment programu STUDIO GAM, fundraising projektu za podružnične šole Dajmo otrokom gledališče in predstavi/ulični družabni igri Igre kartonov. V njem razkrivamo tudi več informacij o jubilejni 25. Ani Desetnici, finaliste izbora za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022, zakaj se odpravljamo ... The post Ne spreglejte prvega pomladnega NOVIČNIK-a! appeared first on Ana Monro.

Okno Velike hiše

Vrabec Anarhist, 30. april 2022 ― Vstrelnina v mojem občutenju same sebe je bila udor, v katerem sem lebdela v spominu na materino naročje, neodložljivo najzgodnejšem. Praznina v meni je bila pristna odsotnost, konstitutivna za postajanje. Zaznala sem, kako se prestreljeni človek ziblje v prehajanju iz smrti v življenje, iz življenja v smrt. The post Okno Velike hiše first appeared on Vrabec Anarhist.

Nelinearni narativi

Radio Študent, 30. april 2022 ― Ko smo se 9. marca zrinili v predavalnico na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, krajše ALUO, je bilo med publiko nekaj obrazov s scene šestdesetih let prejšnjega stoletja, ostalo pa študentarija, ki so jo najbrž profesorji zbrcali, naj pride tja.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 30. april 2022 ― Pri založbi Litera je izšel roman Toma Podstenška Površinska napetost. Založba Miš je izdala otroško 52-nadstropno hišico na drevesu Andyja Griffithsa, založba Lud Literatura pesniški prvenec Aljaža Primožiča Čisto potiho, znanstvena založba ljubljanske filozofske fakultete Univerze in Založbe ZRC pa tretji zvezek Zgodovine glasbe na Slovenskem.

1953 Cleveland – Merikanci

Stare slike (Cerknica), 30. april 2022 ― Samo ti poglej, kako so lepi! Postavili so se pred eno tistih značilnih ameriških lesenih hišk v Clevelandu, vsi zbrani, vsi nedeljski, vsi nasmejani. Kdo je fotografiral seveda ne vemo, sliko pa hrani Marija Knavs z Velikega Vrha, saj so na njej sorodniki njene stare mame. Petega aprila leta 1953 je teta, sestra stare matere, zapisala […]
še novic