O temačnem občutku, migrantih in slabi družbi

Borštnikovo srečanje, 5. junij 2022 ― Nadaljujemo z ogledi tekmovalnih predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek. Na Malem odru je z uprizoritvijo Emigranta gostovala SNG Drama Ljubljana, na Intimnem odru GT22 je navdušil Vito Weiss s samostojnim avtorskim prvencem Slaba družba; v produkciji Nove pošte (Maska in Slovensko mladinsko gledališče) in Momenta. Uživali smo tudi v odličnem družinsko glasbeno-vizualnem spektaklu Čriček in temačni občutek v izvedbi SNG Nova Gorica ter produkciji študentov UL AGRFT, ki so na Komornem odru uprizorili predstavo Na drugi strani; nastalo po motivih igre Človeški glas Jeana Cocteauja.  Foto utrinki v galeriji -->

Jebi se Jonathan Galeb

Radio Študent, 5. junij 2022 ― »Eleven transport cards, one fare on each« – stari prodajalki v hibridu trgovine in trafike pri izhodu iz letališča poskušam razložiti, da ne želim ene kartice z enajstimi vozovnicami, pač pa enajst kartic, na katerih je po ena vozovnica. »Everyone one card« – ja, razumem, vsi bi lahko uporabili eno kartico, vendar bomo v mestu en teden in gotovo ne ves čas skupaj.

NEKAJ VPRAŠANJ O BODOČI STRATEGIJI LJUBITELJSKE KULTURE

Revija Primus, 5. junij 2022 ― Piše: Jože Osterman   Po kar dolgem obdobju vsaj navidezne organizacijske trdnosti in celo samoumevnosti ljubiteljske kulture v okviru slovenskega kulturnopolitičnega modela se zdi, da je tokrat resno problemsko  razmišljanje o njeni bodoči strategiji  neizogibno. V ZKD Slovenije smo sicer do zdaj sprejeli dva strateška akta: prvega za obdobje 2009- 2015, v drugem, pisanem za ...

Ekskluzivna dogodivščina na GORNJEM TRGU! (3.6.)

Ana Monro, 5. junij 2022 ― V petek, 3. 6., smo se na pobudo in povabilo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) srečali s skupino mladih umetniških ustvarjalcev z Danske, ki se ukvarja(jo) z uprizarjanjem zgodovinskih dogodkov, ter jih popeljali po poti naše predstave Ljubljanske zgodbe, v okviru katere prebivalce in obiskovalce prestolnice že od leta 2014 vabimo na edinstveno popotovanje skozi ... The post Ekskluzivna dogodivščina na GORNJEM TRGU! (3.6.) appeared first on Ana Monro.

Snežni leopard

MMC Film, 5. junij 2022 ― Snežni leopard se tako zelo približa filmski popolnosti, da pokaže, da popolnega filma ni. Je najboljši mogoč ogled za vse generacije in se bo gotovo vpisal v zgodovino dokumentarnega filma ter filma nasploh.

V Klubu CD finale 22. Impro lige

SiGledal Novice, 5. junij 2022 ― V Klubu Cankarjevega doma bo zvečer 22. impro tekma oziroma finale Impro lige. Letos se je na državnem tekmovanju gledaliških skupin predstavilo sedem impro gledaliških ekip iz različnih koncev Slovenije, v finalu se bodo pomerili improvizatorji in improvizatorke skupin SNiG in Impro Ljubljana, so sporočili iz društva Impro.

Starosta slovenske ilustracije Ančka Gošnik Godec praznuje 95 let

Misli, 5. junij 2022 ― Svoj 95. rojstni dan praznuje Ančka Gošnik Godec. Uvršča se v generacijo slovenskih ilustratorjev, ki je utirala pot tej likovni zvrsti na Slovenskem. Kot je za STA povedala književnica Anja Štefan, že od malih nog občuduje njeno mojstrsko roko in način, kako zna izbrati motiv in ga uresničiti. Meni, da je veliko njenih del preraslo v umetnine.

V berlinskem Muzeju fotografije razstava Hollywood

Misli, 5. junij 2022 ― V Muzeju fotografije v Berlinu je na ogled razstava z naslovom Hollywood. Referenčna točka razstave so dela nemško-avstralskega fotografa Helmuta Newtona, ki je za različne revije fotografiral številne znane igralce in igralke, režiserje in glasbenike. Ob njegovih so na ogled dela še 13 fotografov na temo Hollywooda.
še novic