Miha Gantar: »Letos sem umetnik na samem začetku svoje poti«

Koridor, 12. junij 2022 ― Z vzhajajočo zvezdo, Miho Gantarjem, sva se pogovarjala o njegovih dosežkih, glasbenih začetkih, albumih, ustvarjanju v času korone, kompozicijah in zvočnosti, bližajočem se festivalu, ter prihodnosti. The post Miha Gantar: »Letos sem umetnik na samem začetku svoje poti« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Miha Gantar: »Moja umetniška vizija se je močno izostrila«

Koridor, 12. junij 2022 ― Z vzhajajočo zvezdo, Miho Gantarjem, sva se pogovarjala o njegovih dosežkih, glasbenih začetkih, albumih, ustvarjanju v času korone, kompozicijah in zvočnosti, bližajočem se festivalu, ter prihodnosti. The post Miha Gantar: »Moja umetniška vizija se je močno izostrila« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Iskrene čestitke nagrajenkam in nagrajencem

Borštnikovo srečanje, 12. junij 2022 ― Velika Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo  Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj Silovitost uprizoritve Škofjeloškega pasijona je v navznoter obrnjeni spektakelskosti, ki najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo iz množične, procesijske forme reducira na kolektiv šestih igralcev. Obdani z esenco protobaročne atmosfere se izvajalci in gledalci povežejo v mučno trpeči pripovedi, ki ni več pasijon enega človeka, marveč vseh. Izrazito avtorska reinterpretacija klasike v odrski pripovedi celostno združuje vse uprizoritvene elemente, od katerih najbolj izstopata homogen igralski kolektiv in atmosfera, ki jo ustvarja vizualno-glasbeni del avtorske ekipe. Intenzivnost in sporočilnost uprizoritve sta v njeni komornosti, neposrednosti ter kritičnosti do preteklosti in sedanjosti. Odločitev je bila sprejeta z večino glasov. Borštnikova nagrada za režijo Sebastijan Horvat za režijo uprizoritve Cement v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana Sebastijan Horvat v predstavi spretno orkestrira vse elemente spektakla. Posebej opazna sta njegovo režisersko delo z igralci in grajenje znakovnega sistema, vodila skozi labirint, ki ne poskuša biti všečen, plakativen ali atraktiven. Nasprotno, vstopimo v magično srhljiv onstranski svet. V Horvatovem delu prepoznamo dozorelo, suvereno in samosvojo poetiko, ki ponuja originalnost, angažiranost in dovršenost. Odločitev je bila sprejeta soglasno. Borštnikove nagrade za igro Nina Valič za vlogi Savde in Nazire v uprizoritvi Požigi v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana Nina Valič v predstavi Požigi ustvari in živi odrsko življenje dveh likov, dveh žensk v različnih situacijah in v različnih življenjskih obdobjih, dveh žensk, ki pripadata različnim časom. Prostor, ki je v besedilu odmerjen tema likoma, mogoče ni največji, zato pa igralska moč, s katero v hipu presune Nina Valič, nat

Na dražbo izvod prvega Shakespearovega zbranega dela izpred 400 let

Misli, 12. junij 2022 ― Avkcijska hiša Sotheby's bo julija v New Yorku na dražbi ponudila originalni izvod prvega zbranega dela Williama Shakespeara, ki ga označujejo za temeljno knjigo angleške književnosti. Za knjigo, natisnjeno pred 400 leti, ki je eden od 20 znanih izvodov v zasebnih zbirkah, si obetajo iztržiti do 2,5 milijona dolarjev, piše The Guardian.
še novic