HOMAGE VELIKANOM: Voden ogled dreves in D’N’B večer

Kunigunda, 28. avgust 2022 ― Lokalni turistični vodnici Dona Pratnekar in Tina Felicijan sta na urbanem sprehodu pod krošnjami dreves predstavili urbanistično zasnovo Velenja kot mesta v parku, drevesne vrste v središču mesta ter pomen dreves in drugih zelenih površin v urbanem okolju. V mladinskem kulturnem klubu eMCe plac D’N’B koncert: JADE (HU), DAMAGE OVER TIME, WOOGA, PEREE, THE YUGEN The post HOMAGE VELIKANOM: Voden ogled dreves in D’N’B večer appeared first on Kunigunda.

Pokrivala

SEM, 28. avgust 2022 ― "Moj klobuk ima tri luknje, tri luknje ima moj klobuk. Če ne ni imel treh lukenj, ne bil bi moj klobuk." Pokrivalo v osnovi ščiti nosilca pred mrazom, vetrom, mokroto, vročino in sončnimi žarki, pred umazanijo in poškodbami pri padcih, udarcih in podobno. Pokrivala imajo zgovorno družbeno funkcijo: z nemo govorico oblike, materiala, krašenja in priložnosti uporabe okolici sporočajo, kdo so tisti, ki jih imajo na glavi. Po načelu: kar imaš na glavi, to si. Izrazit znakovni in statusni pomen so imela pokrivala v razmejevanjih med različnimi družbenimi plastmi, posebej na ravni vsakdanjosti. Njihova raba je povezana s številnimi družbenimi pravili in moralnimi obveznostmi, pa tudi z nekaterimi bolj ali manj uveljavljenimi šegami. Po osnovni obliki in načinu nameščanja na glavi se pokrivala ločijo v nekaj večjih skupin: peče in rute; čepice in klobuki. K pokrivalom lahko štejemo še tisti del naglavnega okrasja, ki nadomešča pokrivala v njihovi označevalni funkciji. Pokrivala so predstavljena na stalni razstavi Med naravo in kulturo. Več o njih si lahko preberete tudi v vodniku razstave, ki je v spletni obliki na voljo brezplačno: Danes je muzej odprt od 10.00 do 18.00. Lepo vabljeni!

Zaživela je KAČJA KRALJICA!

Ana Monro, 28. avgust 2022 ― V Gledališču Ane Monro smo izjemno veseli in ponosi, da smo v soboto zvečer (27. 8.), kljub izredno zahtevnim vremenskim razmeram, na Vojašniškem trgu v Mariboru uspešno izvedli premiero našega novega uličnega spektakla Legenda o Kačji kraljici! Predstavo, ki povezuje umetnost, zgodovino in konkretni urbani prostor, smo ustvarili v koprodukciji z Narodnim domom Maribor in ... The post Zaživela je KAČJA KRALJICA! appeared first on Ana Monro.

Narodna galerija v svoje prostore najstnike vabi s tečajem mange

Misli, 28. avgust 2022 ― V Narodni galeriji zadnja leta ob številnih drugih dejavnostih pripravljajo tudi tečaje risanja mange. Namenjeni so najstnikom, populaciji, ki sicer izven šolskih obveznosti le redko zaide v galerijo ali muzej. Z njimi so naleteli na izjemno dober odziv pri mladih, ki so galerijo prepoznali tudi kot prijeten kraj druženja, pogovora in odprtosti.

Pogled v (zborovsko) prihodnost

Naši zbori, 27. avgust 2022 ― Utrecht, 27.–31. julij 2022 Voditi glasove je poslanstvo vsakega dirigenta. Za zborovsko potovanje so potrebni jasna usmeritev, strokovna »oprema«, kreativnost.… The post Pogled v (zborovsko) prihodnost appeared first on Naši zbori.

Sprehod po gozdu z gozdarko Marijo Jakopin

OUTSIDER, 27. avgust 2022 ― Ideja za sprehod po gozdu je nastala že maja, ko sva urednika Outsiderja delala intervju z Marijo Jakopin za aktualno 30. številko revije. Intervju je nastal med sprehajanjem po gozdu in strinjali smo se, da bi to nadvse zanimivo in poučno izkušnjo ponovili tudi za naše bralce. Tako smo se v četrtek, 25. 8. 2022, […]

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 27. avgust 2022 ― Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Ko oblasti sploh ni Petra Božiča (1932-2009). Založba Miš je izdala mladinski roman Bizarno Sjoerda Kuyperja, Celjska Mohorjeva družba pa slikanico Podganca Franca iz Podklanca Tine Arnuš Pupis z ilustracijami Evgenije Jarc Zaletel. Pri založbi Mladinska knjiga so izšle štiri knjige, predpisane za maturo 2023.

1922 Rakek – Javno stranišče na železniški postaji

Stare slike (Cerknica), 27. avgust 2022 ― Najsrečnejša sem (vem, da je pravilno najbolj srečna), kadar urednik »puca« po arhivu. Takrat me doletijo predlogi s slikami stvari, ki ponujajo neslutene možnosti. Tako se mi je zgodil načrt javnega stranišča na železniški postaji Rakek. Stavba še stoji. V njej pa nikoli v življenju nisem bila. Zdaj pa tudi za potrebe starih slik ne […]
še novic