Marko A. Kovačič - Štirje jezdeci (1993) Avtorski video/ Video performans

Marko A. Kovačič - Štirje jezdeci (1993) Avtorski video/ Video performans

DIVA nove pridobitve, 19. februar 2023 ― Video je nastal na podlagi skupinskega performansa v urbanem okolju Bellum contra solem Asociacije Fusnet, ki je bil uprizorjen v blokovskem naselju v Novi Gorici na poletni solsticij leta 1991. Prihod štirih apokaliptičnih jezdecev v fantastičnih futurističnih kostumih – Zmagovalec, Vojna, Lakota in Smrt – v ljubljanski peskokop pa ponazarja čas okoli razglasitve slovenske samostojnosti in odmika od jugoslovanske države. (Vir: Postaja DIVA)
Mineva sto let od smrti Ivana Tavčarja

Mineva sto let od smrti Ivana Tavčarja

Planet Siol.Net, 19. februar 2023 ― Danes mineva natanko sto let, odkar je umrl pisatelj, odvetnik in politik Ivan Tavčar (1851–1923), ki velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke. Ob okrogli obletnici njegove smrti je vlada letošnje leto razglasila za Tavčarjevo leto.
Karmina Šilec predstavlja v San Franciscu novo opero

Karmina Šilec predstavlja v San Franciscu novo opero

Misli, 19. februar 2023 ― Skladateljica Karmina Šilec v ZDA pripravlja premiero svoje nove opere Baba: Življenje in smrt Stane. Projekt, ki je našel navdih v življenju zapriseženih devic Balkana in ga izvaja ansambel Kitka, bo na sporedu prihodnji teden v uprizoritvenem središču Z Space v San Franciscu.
Pesnik, dramatik in prevajalec Veno Taufer praznuje 90 let

Pesnik, dramatik in prevajalec Veno Taufer praznuje 90 let

Misli, 19. februar 2023 ― Pesnik, dramatik, esejist, kritik, prevajalec in urednik Veno Taufer praznuje 90 let. V prostor slovenske poezije vstopil leta 1956 s prvimi objavami v revijah. Je idejni oče Mednarodnega literarnega festivalom Vilenica, ki ga je vodil 13 let, bil je tudi predsednik Slovenskega Pena in dva mandata predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega Pena.
1843 Postojna – Podelitev premij za konje

1843 Postojna – Podelitev premij za konje

Stare slike (Cerknica), 19. februar 2023 ― Delitev premij za konje sega že daleč nazaj, o čemer priča tudi obvestilo v Uradnem listu časopisa Laibacher Zeitung (Amtsblatt zur Laibacher Zeitung z dne 28. septembra 1843, številka 116) za takratni Ilirski oziroma Ljubljanski gubernij, ki je v nemščini izhajal v Ljubljani. V tem prispevku se bomo predvsem osredotočili na premije, podeljene v Postojni leta […]

Avstrijski muzej MAMUZ Mistelbach s posebno razstavo o Keltih

Misli, 19. februar 2023 ― V avstrijskem muzeju MAMUZ Mistelbach na Spodnjem Avstrijskem bo od 18. marca do 26. novembra na ogled posebna razstava o Keltih, ki prikazuje podrobno sliko življenjskih razmer v obdobju okoli leta 450 pred našim štetjem do začetka našega štetja. Na ogled je okoli 300 originalnih predmetov. Med izposojenimi so tudi predmeti iz Slovenije.
še novic