Koncertna predstava: Iz vode na kopno / 10. Deuje babe

C.M.A.K. Cerkno, 21. februar 2023 ― Sobota, 4. marec, ob 19:00Pr’ Gabrijelu, CerknoMaja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič – Iz vode na kopnoKoncertna predstava v nastajanjuVstopnina: prostovoljni prispevek Iz vode na kopno je nadaljevanje predstave Pod vodo (2017), ob kateri sta avtorici Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič izdali odličen glasbeni album. Iz vode na kopno je naslov raziskovalnega in ustvarjalnega obdobja, ki bo umetnici popeljalo od predstave Pod vodo k predstavi Na tleh – slednja […] The post Koncertna predstava: Iz vode na kopno / 10. Deuje babe appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Na slavnostni akademiji o pomenu Kajuhove poezije tudi za današnji čas

Na slavnostni akademiji o pomenu Kajuhove poezije tudi za današnji čas

Misli, 21. februar 2023 ― Na predvečera 79. obletnice smrti pesnika Karla Destovnika - Kajuha je bila nocoj v Cankarjevem domu slavnostna akademija Samo en cvet, osrednji dogodek Kajuhovega leta. Ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman sta kot slavnostna govornika izpostavila pomen Kajuhove poezije za današnji čas.

Osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet

Ministrstvo za kulturo, 21. februar 2023 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je bil nocoj osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet. Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Obeležitev Kajuhovega leta na najvišji državni ravni je poklon pesnikovi družbeno angažirani ustvarjalnosti in povezovalni vlogi njegove poezije.
od 21. februarja dalje: Naši nordijci; Slovenski planinski muzej

od 21. februarja dalje: Naši nordijci; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 21. februar 2023 ― Med 21. februarjem in 5. marcem 2023 bo Slovenija gostila največji športni dogodek v zgodovini samostojne države - FIS svetovno prvenstvo v nordijskih športih. V času prvenstva je naš muzej pripravil občasno razstavo z naslovom NAŠI NORDIJCI, s katero bomo predstavili nordijske športnike iz Gornjesavske doline. Razstava s spremljajočimi dogodki bo ponudila nekaj edinstvenih zgodb [...]

70 let Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter predstavitev vpeljave krožnega gospodarstva v hmeljarstvo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. februar 2023 ― Simbol Spodnje Savinjske doline je hmelj, ena najprepoznavnejših dejavnosti pa je hmeljarstvo. Pri razvoju hmeljeve rastline imajo veliko zaslug strokovnjaki Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) s sedežem v središču Savinjske doline, v Žalcu, saj že več kot 70 let skrbijo, da hmeljarji pridelujejo več sort hmelja, ki so ga prav na inštitutu skrbno razvijali in o novih sortah tudi strokovno pomagali hmeljarjem. Prav to je bil razlog, da smo skupaj z Razvojno agencijo Savinja, inštitutom in knjižnico v torek, 21. februarja 2023, v Občinski knjižnici Žalec pripravili skupno ...

Pustna pravljica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. februar 2023 ― Mesec februar je najkrajši mesec v letu, a je zelo priljubljen predvsem pri otrocih, saj so takrat zimske počitnice, dela prost dan, ko se spominjamo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, sledi še praznik ljubezni in prijateljstva oziroma valentinovo ter seveda norčavi pust, ko si nadenemo pustne maske, rajamo ter se sladkamo s pustnimi krofi. Občinsko knjižnico Tabor so na pustni torek, 21. februarja 2023, obiskale pustne šeme. Princeske, vila, morska deklica in druge maškare so napolnile knjižnico. Glede na to, da med njimi ni bilo najbolj poznanega tradicionalnega lika – kurenta, ...
Berlinale: Spielberg o tem, da je za film najpomembnejša zgodba

Berlinale: Spielberg o tem, da je za film najpomembnejša zgodba

Misli, 21. februar 2023 ― Na 73. Berlinalu bodo zvečer zlatega medveda podelili ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu. Kot je povedal, od otroštva do danes čuti enako vznemirjenje ob dobri knjigi ali scenariju, iz katerih bi lahko nastal film. Veselje ob rojstvu ideje je zanj primerljivo le še z rojstvom otrok. Ta hip ne ve, kaj bo njegov naslednji projekt, je povedal.

Mini teater v New Yorku z osmimi uprizoritvami Turingovega stroja

Misli, 21. februar 2023 ― Mini teater danes potuje v New York, kjer bo v kultnem gledališču La MaMa med četrtkom in nedeljo, 5. marca, izvedel osem uprizoritev Turingovega stroja francoskega avtorja Benoita Solesa v režiji Ivice Buljana. Kot so spomnili v gledališču, so s predstavo gostovali že na številnih mednarodnih festivalih, tokrat pa se prvič predstavljajo v ZDA.

Odprtje razstave: Encyclopedia Mythologica Slovenica – Maja Poljanc / 10. Deuje babe

C.M.A.K. Cerkno, 21. februar 2023 ― Petek, 3. marec, ob 19:30Galerija Stopnišče, Večnamenski center CerknoMaja PoljancEncyclopedia Mythologica SlovenicaOdprtje razstaveVstopnina: prostovoljni prispevek https://cmakcerkno.net/wp-content/uploads/2023/02/yes_1.mp4 Mit je del človeške dediščine, domišljije in spomina, vtkan v našo sedanjost. Maja Poljanc je s svojim delom Encyclopedia Mythologica Slovenica, ki predstavlja prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij, želela ohraniti oziroma oživeti delček tega pozabljenega slovenskega mitološkega miljeja ter ga obuditi iz […] The post Odprtje razstave: Encyclopedia Mythologica Slovenica – Maja Poljanc / 10. Deuje babe appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Začenja se Gibanica 2023

Začenja se Gibanica 2023

Hiša otrok in umetnosti, 21. februar 2023 ― V sredo, 22. 2., se pričenja 11. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. V spremljevalnem programu Gibanica Fringe je tudi naša interaktivna plesna predstava Od kapljice do oceana. Na sporedu je v soboto, 25. 2. Predstava ob 16.00 je že razprodana, zato smo odprli dodatni termin ob 18.00.
še novic