KONSEKVENCE: FRAGMENTI MOŽNEGA EKOSISTEMA / FRAGMENTS OF A POSSIBLE ECOSYSTEM

KONSEKVENCE: FRAGMENTI MOŽNEGA EKOSISTEMA / FRAGMENTS OF A POSSIBLE ECOSYSTEM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. april 2023 ― Razstava z naslovom konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema je razstava projektov in programov, ki so nastali v okviru ukrepa Mreža centrov sodobne raziskovalne umetnosti in kulture, financiranega iz sredstev kohezijske politike 2014–2021. V mrežo konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost se je združilo devet partnerjev iz Ljubljane, Maribora, Velenja, Novega mesta in Nove Gorice, ki so svoje delovanje usmerili v vzpostavljanje sistemskih pogojev za boljše umetniško ustvarjanje, v izobraževanje na področju sodobne raziskovalne umetnosti in v vzpostavitev mehanizma za sodelovanje v družbenih in produktnih inovacijah za skupnosti in gospodarstvo. konS ≡ PARK Aktivnosti projekta so se začele v jeseni 2019 in so v treh letih vzpostavile temelje za sistemsko povezanost umetnostnega polja tako, da so partnerji zasnovali program raziskovalnega učenja z naslovom konS ≡ PARK za vse generacije ustvarjalcev in v okviru tega vzpostavili izobraževalni program za mentorje, ki poleg umetnikov izvajajo posamezne delavnice v okviru raziskovalnega učenja. Vzpostavljena vozlišča, na katerih se odvijajo delavnice v vseh partnerskih mestih, in namensko spletno mesto vse, ki si želijo organizirati delavnice v svojem kraju, šoli ali skupnosti, so strukturna nadgradnja, ki raziskovalno učenje vzpostavljajo kot relevantno izobraževalno institucijo. V slabih treh letih izvajanja projekta je bilo izvedenih več kot 300 delavnic, na razstavi v Cukrarni pa je predstavljen le del od skupno petdesetih učnih produktov in situacij z navodili za izvedbo. konS ≡ NOVA Vzporedno s procesom senzibiliziranja, izobraževanja in opolnomočanja za kritično sobivanje v družbi, prešiti s sodobnimi tehnologijami, so nastajale umetniške produkcije v sodelovanju z znanstveniki in inženirji. Pri tem so posamezni producenti v tematskih laboratorijih za robotiko, umetno življenje in procesiranje signalov in opazovanje z razdalje aktivno ustvarjali pogoje za poglobljeno raziskovanje, eksperimentiranje in raz

Alenka Puhar: Oči, ki vidijo za spoznanje več

OUTSIDER, 9. april 2023 ― Alenka Puhar je v svoji bogati publicistični karieri v naš javni prostor doprinesla na več področjih. Soodgovorna je za nekaj najboljših knjig, ki jih lahko beremo v slovenščini. Že v mladosti je prevedla Orwellov roman »1984«, po seminarjih psihozgodovine, ki se jih je udeleževala v New Yorku, je v delu Prvotno besedilo življenja(1982) popisala zgodovino […]

Poslovil se je priznani ustvarjalec, pantomimik Andrés Valdés y Fuentes (1936–2023)

Ministrstvo za kulturo, 9. april 2023 ― Andrés Valdés y Fuentes je bil rojen 14. julija 1936 v Havani na Kubi. Sprva se je udejstvoval kot plesalec in igralec, kasneje pa je postal mojster pantomime, ki se je je priučil v Parizu pri legendah te zvrsti. Pri sedemindvajsetih leti je leta 1964 prvič prišel v Ljubljano in tako v slovenski in jugoslovanski prostor zanesel novo umetniško zvrst, pantomimo.
1950 Zagradec – Panorama

1950 Zagradec – Panorama

Stare slike (Cerknica), 9. april 2023 ― Na razglednici je Zagradec na Dolenjskem. Na zgornji polovici je na desni župnijska cerkev Marije Brezmadežne, levo župnišče in šola. Na spodnji polovici razglednice so zasebne hiše. Po njihovi velikosti vidimo, da je bil Zagradec gospodarsko uspešen kraj. Včasih so na razglednicah kraj poimenovali Zagradec-Fužina, ker sta bila to dva kraja. Cerkev Marije Brezmadežne je […]
Poznavalka carskih velikonočnih jajc: Faberge je bil genij

Poznavalka carskih velikonočnih jajc: Faberge je bil genij

Planet Siol.Net, 8. april 2023 ― Oboževalka del slovitega draguljarja Karla Fabergeja in poznavalka njegove umetnosti dr. Riana Benko je pred velikonočnimi prazniki za Siol.net spregovorila o njegovih najbolj znanih delih – carskih velikonočnih jajcih. Kot je poudarila, je bil Faberge, poleg tega, da je bil umetnik, draguljar, inženir, podjetnik, risar in kemik, tudi velik genij, ki je svoje ideje uresničil v skoraj 200 tisoč zlatarskih izdelkih in okrasnih predmetih.
Jezdeca

Jezdeca

MMC Gledamo, 8. april 2023 ― Jezdeca je dolgo pričakovani celovečerni prvenec Dominika Menceja, ki je pred devetimi leti s študentskim kratkim filmom Prespana pomlad na Festivalu slovenskega filma odnesel kar devet nagrad vesna.

Umrl tenorist Igor Filipovič

SiGledal Novice, 8. april 2023 ― V 77. letu starosti je v četrtek umrl tenorist Igor Filipovič. Z več kot 80 zahtevnimi vlogami je nastopal tako v Sloveniji kot na odrih Evrope, ZDA in Kanade, po statusu pa je ves čas ostal svobodni umetnik. Njegov repertoar je obsegal zlasti glavne vloge v italijanskih operah od zgodnje do pozne romantike.

Celje v znamenju ustvarjalnosti mladih plesalcev

SiGledal Novice, 8. april 2023 ― Na odru celjskega gledališča danes poteka 14. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - plesna miniatura 2023. Na tekmovanju na temo nekaj lepega ali po lastni viziji se bo zvrstilo 23 plesnih miniatur avtorjev in avtoric iz Slovenije, Poljske, Madžarske, Nemčije, Francije, Italije, Mehike in ZDA.

Umrl tenorist Igor Filipovič

Misli, 8. april 2023 ― V 77. letu starosti je v četrtek umrl tenorist Igor Filipovič, poroča portal MMC. Z več kot 80 zahtevnimi vlogami je nastopal tako v Sloveniji kot na odrih Evrope, ZDA in Kanade, po statusu pa je ves čas ostal svobodni umetnik. Njegov repertoar je obsegal zlasti glavne vloge v italijanskih operah od zgodnje do pozne romantike.
Domača proizvodnja, 9. del – PMP-11 in drugi razširjeni mikroračunalniki

Domača proizvodnja, 9. del – PMP-11 in drugi razširjeni mikroračunalniki

Računalniški muzej, 8. april 2023 ― Nadaljujemo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Druga generacija mikroračunalnikov Licenčni ZX Spectrum 16K v Iskri Ivasim.. KAG A2-100, Ivel Ultra, Ivel Z-3 Pel Varaždin.. Galeb in Orao Ivo Lola Ribar.. Lola 8 in Lola 8a Samogradni mikroračunalnik Galaksija IEVT in Tipro […] The post Domača proizvodnja, 9. del – PMP-11 in drugi razširjeni mikroračunalniki first appeared on Računalniški muzej.
še novic