Slovenski umetnik prejel japonsko cesarsko odlikovanje

Slovenski umetnik prejel japonsko cesarsko odlikovanje

Planet Siol.Net, 17. november 2023 ― Japonska vlada je ob dnevu kulture, ki ga praznujejo v začetku novembra, slikarju in grafiku Leonu Zakrajšku podelila cesarsko odlikovanje reda vzhajajočega sonca z zlatimi in srebrnimi žarki. Nagrado je prejel za svoj doprinos pri širjenju japonske kulture v Sloveniji in na Hrvaškem, so sporočili iz ljubljanske galerije Atelje Galerija.

Mojstrovina za šest plesalcev (30.11.2023 20:00)

Španski borci, 17. november 2023 ― Življenje posnema umetnost. Predmet posnema ples. Ponovitev najnovejše En–Knap produkcije. Mojstrovina za šest plesalcev (2023), ki se odvija skozi serijo vinjet – zgleduje se po filozofiji Bauhausa in Triadnem baletu – raziskuje načine, kako se telo znebi kulturnih simbolov in družbenih pomenov, ki se nanj preslikajo skozi čas.
Priscilla

Priscilla

MMC Gledamo, 17. november 2023 ― Skozi biografsko dramo Priscilla se vije ista rdeča nit, ki jo lahko opazimo v večini del Sofie Coppola – tema deklištva, ki se ji avtorica tokrat približa s perspektive ene najslavnejših (otroških) nevest na svetu, Priscille Beaulieu – alias Presley.

ONI (5.12.2023 19:30)

Španski borci, 17. november 2023 ― Mladi gibalci plesne šole Kazina, se pod umetniškim vodstvom koreografinje Ade Kogovšek, na odru odenejo v zvoke slovenske glasbene skupine Terrafolk, ter jih združijo z modernimi oblikami plesa in cirkuškimi prvinami.
od 24. novembra v Kobariškem muzeju: MED VOJNO IN MIROM – VOJAŠKA DEDIŠČINA VRŠIČA IN OKOLICE

od 24. novembra v Kobariškem muzeju: MED VOJNO IN MIROM – VOJAŠKA DEDIŠČINA VRŠIČA IN OKOLICE

Gornjesavski muzej Jesenice, 17. november 2023 ― Gornjesavski muzej Jesenice z razstavo MED VOJNO IN MIROM - VOJAŠKA DEDIŠČINA VRŠIČA IN OKOLICE avtorja dr. Uroša Koširja od 24. novembra gostuje v Kobariškem muzeju. Območje Vršiča je znano po svojih naravnih lepotah in zgodovini, predvsem po Ruski kapelici in visokogorski cesti, ki je večinoma delo ujetnikov ruske carske vojske. Širše območje Vršiča, vključno [...] The post od 24. novembra v Kobariškem muzeju: MED VOJNO IN MIROM – VOJAŠKA DEDIŠČINA VRŠIČA IN OKOLICE appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Umetniku Leonu Zakrajšku japonsko cesarsko odlikovanje

Umetniku Leonu Zakrajšku japonsko cesarsko odlikovanje

Misli, 17. november 2023 ― Japonska vlada je ob dnevu kulture, ki ga praznujejo v začetku novembra, slikarju in grafiku Leonu Zakrajšku podelila cesarsko odlikovanje reda vzhajajočega sonca z zlatimi in srebrnimi žarki. Nagrado je prejel za svoj doprinos pri širjenju japonske kulture v Sloveniji in na Hrvaškem, so sporočili iz ljubljanske galerije Atelje Galerija.

Bernardine Evaristo: Dekle, ženska, druga_i

Koridor, 17. november 2023 ― Obsežen roman, ki povezuje zgodbe mnogih literarnih oseb, v sodobni britanski družbi zaznamovanih zaradi svoje pozicije druge_ga. The post Bernardine Evaristo: Dekle, ženska, druga_i appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nava arhitekti: Rakova jelša II

Nava arhitekti: Rakova jelša II

OUTSIDER, 17. november 2023 ― Na straneh revije Outsider (#18, poletje 2019) je urbani sociolog Pavel Gantar opisal spoznanja svojega večletnega proučevanja Rakove jelše kot prostorsko-sociološkega fenomena. Ena od ključnih ugotovitev je, da je »zgraditev kanalizacije (…) tako rekoč v enem zamahu iz naselja ‚nižje kakovosti’ naredila ‚suburbano idilo‘, (…) tesno umeščeno v zavetje mestnega utripa. Skupaj z integracijo v […]
Arhitekturna svetovalnica: ognjevarni materiali

Arhitekturna svetovalnica: ognjevarni materiali

OUTSIDER, 17. november 2023 ― Zagotavljanje požarne varnosti je pomemben del procesa gradnje in obnove stavb. Pozornost na varstvo pred požarom pa se ne sme nehati takrat, ko je stavba zgrajena. Pri bolj ali manj obsežnih prenovah, pa tudi pri manjših preureditvah prostorov in oblikovalskih posegih je potrebno upoštevati ukrepe, ki jih določa zasnova oziroma študija požarne varnosti. Poglejmo, na […]
še novic