Okus strasti

Okus strasti

MMC Film, 19. november 2023 ― "Priprava hrane je način izkazovanja ljubezni. " "Pot do srca gre skozi želodec. " Okus strasti je nasladna drama, ki z neverjetnim očesom za podrobnosti dobri dve uri ilustrira točno take preproste, nerevolucionarne ugotovitve.
Obletnica smrti slikarke in častne meščanke Celja

Obletnica smrti slikarke in častne meščanke Celja

Celje.info, 19. november 2023 ― Na današnji dan je leta 2010 v Celju umrla Darinka Pavletič-Lorenčak, slovenska slikarka. Rodila se je 30. decembra 1924 v Rečici ob Paki. Darinka Pavletič-Lorenčak se je Ivanu Pavletiču iz Trsta ... Beri dalje The post Obletnica smrti slikarke in častne meščanke Celja appeared first on Celje.info.
Prešeren na luknjanih trakovih

Prešeren na luknjanih trakovih

Računalniški muzej, 19. november 2023 ― V laboratoriju smo se odločili, da strojno prevedemo vzorec luknjanega traku, ki ga je pred leti Računalniškemu muzeju podaril dr. Peter Scherber. https://www.racunalniski-muzej.si/obisk-dr-petra-scherberja/ Računalniška tehnologija je že zelo zgodaj začela prodirati na področje raziskav jezika, prevajanja in podobno. Prve poskuse s strojnim prevajanjem v Jugoslaviji so izvedli že nekje konec petdesetih na Inštitutu za eksperimentalno […] The post Prešeren na luknjanih trakovih first appeared on Računalniški muzej.
Iz življenja v knjigo in nazaj

Iz življenja v knjigo in nazaj

Airbeletrina, 19. november 2023 ― »Zbirka zgodb Maks torej sledi bolj lahkotni liniji realističnega pisanja, tisti torej, ki ubeseduje brezskrbno otroštvo v varnem in urejenem okolju brez konfliktov in večjih težav, kakršno bi pač moralo biti sleherno otroštvo. Ob simpatičnih, vedrih, navihanih in otrokom gotovo všečno domačih, a vendarle tu in tam gotovo tudi malo drugačnih mini dogodkih vzklika, naj živijo družina, lepi dnevi in prijateljstvo – med ljudmi in psi.« Gaja Kos za AirBeletrino recenzira knjigo Maks Mateje Gomboc. The post Iz življenja v knjigo in nazaj appeared first on AirBeletrina.
1938 Dunaj – Schönbrunn

1938 Dunaj – Schönbrunn

Stare slike (Cerknica), 19. november 2023 ― Na sliki so obiskovalci gradu Schönbrunn na Dunaju. Slika je nastala 14. aprila 1938 po anšlusu, saj so na njej tudi že nemški vojaki. Zanimiv je predmet v spodnjem levem kotu. Na njem so tri številke. Tako je fotograf označil skupne. Kasneje mu je to olajšalo sortiranje in iskanje slik, ki so jih kupcem pošiljali […]
Bradley Cooper se je za film o Bernsteinu šest let učil dirigiranja

Bradley Cooper se je za film o Bernsteinu šest let učil dirigiranja

Misli, 19. november 2023 ― Hollywoodski zvezdnik Bradley Cooper je povedal, da se je za vlogo dirigenta in skladatelja Leonarda Bernsteina šest let učil dirigiranja - za prizor, ki traja skoraj šest minut in pol. "Zaradi tega prizora sem bil zelo zaskrbljen," je po pisanju spletnega portala Indiewire povedal 48-letni igralec na projekciji filma Maestro v New Yorku.
"Seks gre, ampak Gospodar prstanov ostane"

"Seks gre, ampak Gospodar prstanov ostane"

Planet Siol.Net, 18. november 2023 ― Ena najbolj pričakovanih knjig tega leta je nov prevod Gospodarja prstanov – in to kar celotne trilogije. Gre za eno najbolj priljubljenih zgodb fantazijske literature, ki že skoraj sedemdeset let navdušuje bralce po vsem svetu. O njenem neizbrisnem pečatu smo se pogovorili s prevajalcem Sergejem Hvalo.

V CD premiera komorne opere na temo demence

SiGledal Novice, 18. november 2023 ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera komorne opere Bojane Šaljić Podešva na libreto Saške Rakef z naslovom Ko sem še. Komorna opera, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG) in CD, govori o odhajanju ljubljene osebe z demenco.

Vodomec na Liffu za Tri tisoč oštevilčenih opek

Misli, 18. november 2023 ― Glavno nagrado Liffa, vodomca, ki jo podeljujejo v sekciji Perspektive, je prejel madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek v režiji Adama Csaszija. Svojega favorita je izbralo tudi občinstvo, ki ga je najbolj prepričal film Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu, ki ga podpisuje Nenad Čičin-Šain.
Pred vrati je Petroleum Beat punk festival 2023!

Pred vrati je Petroleum Beat punk festival 2023!

SPRP, 18. november 2023 ― Prihaja vroča punk eksplozija v Mursko Soboto, Petroleum Beat 23! Ne zamudite tega enodnevnega festivalnega dogodka, ki bo pretresel grajsko temelje kluba MIKK z najboljšimi punk, hardcore in tudi metal zvoki. 🗓️ Datum: 25. november 2023 🕖 Pričetek: 19.00 FB event Število vstopnic je omejeno na 200. Zato toplo priporočamo, da si jih rezervirate in po predprodajni ceni za samo 10 EUR naročite na: info@petroleum-beat.si. Vstopnice na dan koncerta: 12 EUR. Na dogodku bo nastopilo sedem skupin iz štirih evropskih provinc: -> DEAFNESS BY NOISE (Hardcore, Hrvaška): Eksplozivna samoborska hardcore skupina, znana po intenzivnih ritmih in močnih besedilih. Njihova glasba je nabita s strastjo in energijo, ki razbijejo vse meje. -> ODPISANI (Hardcore Punk, Slovenija): Ikonična pomurska hardcore punk zasedba, ki s svojo surovo in neposredno glasbo nagovarja družbeno kritičnost ter udari s pristnim punk duhom. -> SUBVERZION (Punk, Bosna in Hercegovina): Skupina iz Bosne in Hercegovine, ki s svojimi divjimi in buntovniškimi pesmimi prenaša močno sporočilo in vzbuja v poslušalcih iskrico upora. -> MANNY & FRIENDS (Punk, Italija): Italijanski punk rockerji, ki s svojo neustrašno energijo in neposrednimi besedili prevzamejo občinstvo ter ustvarijo nepozabno vzdušje. -> PATAF (Punk, Slovenija): Sveža Primorska punk skupina s svežim in živahnim zvokom ter brezkompromisnim nastopom, ki dvignejo temperaturo in poženejo v akcijo. -> ČARNE MARJETICE (Metal, Slovenija): Domača metal skupina, ki združuje temačne melodije s trdimi riffi in navdušuje ljubitelje močnejših zvokov. -> SPY ABUSE (Punk, Slovenija): Energična punk zasedba iz Koroške, znana po svojem neukročenem nastopu in drznih besedilih, ki pozivajo k akciji. Ne zamudite priložnosti za enkratno doživetje raznolikosti punk in hardcore zvokov, združenih na enem samem prizorišču. Pridružite se nam na Petroleum Beat Festivalu 2023, kjer se bo odvijala prava glasbena eksplozija. Vabljeni!

IMPRO LIGA praznuje 30 LET!

Ana Monro, 18. november 2023 ― Na nekdanji Dan republike bo minilo okroglih 30 LET od začetka Impro lige, najstarejšega in najmočnejšega tekmovanja v športnem gledališču na Slovenskem. Če želite biti del publike 30-urnega festivalskega programa, ki se bo ob tem jubileju odvil med 24. in 29. 11., nikar ne oklevajte, ampak takoj zdaj rezervirajte vstopnice, in si zagotovite prostor (v Menzi) ... The post IMPRO LIGA praznuje 30 LET! appeared first on Ana Monro.
Obletnica smrti mednarodno priznane mladinske pisateljice

Obletnica smrti mednarodno priznane mladinske pisateljice

Celje.info, 18. november 2023 ― Na današnji dan je leta 2001 v Ljubljani umrla Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka. Rodila se je 11. februarja 1922 v Rogaški Slatini.  Osnovno šolo je obiskovala v ... Beri dalje The post Obletnica smrti mednarodno priznane mladinske pisateljice appeared first on Celje.info.
V Bohinju zaživel nov muzej o dogodkih in zgodbah 20. stoletja

V Bohinju zaživel nov muzej o dogodkih in zgodbah 20. stoletja

Misli, 18. november 2023 ― V bližini železniške postaje v Bohinjski Bistrici je to poletje vrata odprl nov muzej, poimenovan Historia Bohinj. Zasebna muzejska zbirka domačina Žige Arha se osredotoča na dogodke, ki so v Bohinju zaznamovali viharno 20. stoletje. Posebno mesto v muzeju, ki dopolnjuje muzejsko ponudbo Bohinja, imajo osebne zgodbe domačinov.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 18. november 2023 ― Pri Beletrini so izdali zbirko treh zgodb Lepe tujke, ki jo podpisuje romunski pisatelj Mircea Cartarescu, pri KUD Sodobnost International pa slikanico litovske avtorice Audre Baranauskaita Tinček z ilustracijami Line Itagaki. Slovenski gledališki inštitut (Slogi) je izdal Slovenski gledališki letopis 2021/2022.
še novic