Umrl britanski gledališki in filmski igralec Ackland

SiGledal Novice, 20. november 2023 ― Britanski igralec Joss Ackland, ki je v svoji pestri osem desetletjih dolgi karieri blestel predvsem v vlogi filmskih zlikovcev, je umrl v nedeljo, je sporočila njegova družina. Star je bil 95 let. V izjavi ob njegovi smrti so zapisali, da je igralec, znan po razpoznavnem glasu in dominantni prisotnosti, umrl mirno doma, obkrožen s sorodniki.
Poslovil se je režiser Filip Robar Dorin

Poslovil se je režiser Filip Robar Dorin

MMC Film, 20. november 2023 ― Umrl je scenarist, režiser, montažer in producent Filip Robar Dorin. V slovenski film je pionirsko uvedel obliko dokumentarnega in igrano-dokumentarnega filma. Prejel je številne domače in mednarodne nagrade za svoje aktivno delo na področju filma.
Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+)

Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+)

SLOGI, 20. november 2023 ― Za vsakim scenskim osnutkom se skrivajo zgodbe – zgodba umetnika in stilskega obdobja, zgodba od prve zamisli do realizacije ter nenazadnje zgodba, ki igra v narisanem prostoru. Na razstavi Iz naših zbirk: Milan Butina, scenograf bomo na ustvarjalen način raziskovali prostore igre ter jih z gledališko igro obudili. Še posebno pozornost bomo namenili scenskemu osnutku […] The post Igrivi prostori, interaktivno vodstvo z delavnico za družine (5+) appeared first on SLOGI.
Znana je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023

Znana je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 20. november 2023 ― Nagrado za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023 prejme Pia Prezelj za roman Težka voda. Goga, 2023 Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač. Nagrada bo podeljena v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma z neposrednim prenosom na valovih […]
Poslovil se je Filip Robar Dorin

Poslovil se je Filip Robar Dorin

Društvo slovenskih režiserjev, 20. november 2023 ― Filip Robar Dorin /vir: SFC, foto Manja Zore/ Danes nas je zapustil Filip Robar Dorin, scenarist, režiser, montažer in producent, avtor več kot 10 celovečernih igranih in dokumentarnih filmov ter več kot 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov. V letih 1998-2002 je bil direktor Filmskega sklada Republike Slovenije (današnjega Slovenskega filmskega centra), uveljavil pa […]
Umrl je filmski režiser Filip Robar Dorin

Umrl je filmski režiser Filip Robar Dorin

Misli, 20. november 2023 ― V 84. letu starosti je danes umrl scenarist, režiser, montažer in producent Filip Robar Dorin, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Kot filmski ustvarjalec je podpisal preko 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov.
Pixxelpoint 2023: Življenje v (o)mrežju

Pixxelpoint 2023: Življenje v (o)mrežju

OUTSIDER, 20. november 2023 ― V četrtek, 16. novembra, se je v Novi Gorici otvoril letošnji, 24. Pixxelpoint, mednarodni festival sodobnih umetniških praks. Ta letos poteka na treh lokacijah v Novi Gorici: Mestna Galerija, Galerija Tir na Mostovni in v Carinarnici, ter eni lokaciji v italijanski Gorici, galerija Agore. Program, pri katerem sodeluje več kot 40 umetnikov, dopolnjujejo še delavnice, […]
Video večer s Postajo DIVA: Aprilija Lužar

Video večer s Postajo DIVA: Aprilija Lužar

Galerija Photon, 20. november 2023 ― Pogovor in projekcija Sreda, 29. 11. 2023, 19.00 Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana ____________ Aprilija Lužar je angažirana feministična umetnica in aktivistka, ki v svojih umetniških delih obravnava teme kot so spolno nasilje nad ženskami, položaj ženske v družbi in lezbični umetniški aktivizem. Javnosti najbolj znano njeno delo je projekt Ženski ...
Novogoriško gledališče postavlja na oder Mametovo Oleanno

Novogoriško gledališče postavlja na oder Mametovo Oleanno

Misli, 20. november 2023 ― Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v sredo ob 20. uri premierno zaživela drama Oleanna. Nastala je pod režijskim vodstvom igralca tega gledališča Radoša Bolčine, drama pa je ena najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta.

Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf

SLOGI, 20. november 2023 ― Letos proslavljamo stoto obletnico rojstva Milana Butine (21. novembra 192324. junija 1999), utemeljitelja likovne teorije na Slovenskem. Vendar Milan Butina ni deloval »le« kot slikar in likovni teoretik, temveč je bil tudi gledališki človek. Na razstavi v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) so na ogled Butinovi scenografski osnutki iz ikonotečne zbirke SLOGI iz obdobja med letoma 1951 in 1967. The post Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf appeared first on SLOGI.
še novic