30 let srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju

30 let srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju

Celje.info, 22. november 2023 ― Celje se lahko pohvali z močno glasbeno tradicijo, velik korak pa je leta 1993 pomenil začetek srednješolskega izobraževanja na tem področju. V treh desetletjih je skozi program izšlo preko 700 ... Beri dalje The post 30 let srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju appeared first on Celje.info.

Vlada je sprejela predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine

Ministrstvo za kulturo, 22. november 2023 ― Vlada je na današnji seji potrdila predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine in ga poslala v Državni zbor. Z novim zakonom širimo varovanje slovenščine tudi v digitalno okolje: v operacijske sisteme računalnikov, pametnih mobilnikov, avtomobilov in drugih naprav, ki preko besedilnih ali govornih vmesnikov komunicirajo z uporabniki.

Festival Animateka v 20. izdaji tudi s tekmovalnim programom VR animacije

Misli, 22. november 2023 ― Festival animiranega filma Animateka bo med 27. novembrom in 3. decembrom potekal v 20. izdaji, ob tej priložnosti pa je dobil nov tekmovalni sklop VR animacije. Festival se je vsa leta programsko razširjal, kar bi se lahko še nadaljevalo po morebitnem odprtju minipleksa v Ljubljani. S preddogodki bodo jubilejno edicijo napovedovali od četrtka.

Novinarsko srečanje SNG Drama - nova odkritja arheoloških izkopavanj

ZVKDS, 22. november 2023 ― Ljubljana, 22. november 2023 – Današnjega ogleda arheoloških najdišč ob stavbi SNG Drama Ljubljana in predstavitve trenutno odkritih najdb so se udeležili državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar, ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel, direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin, vodja Centra za preventivno arheologijo na ZVKDS Barbara Nadbath, vodja arheoloških izkopavanj na območju Drame Maja Lavrič ter iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane direktor Blaž Peršin, muzejska svetnica kustodiata za arheologijo  dr. Jezik Slovenščina
Kaj so pri ljubljanski Drami odkrili arheologi? #foto

Kaj so pri ljubljanski Drami odkrili arheologi? #foto

Planet Siol.Net, 22. november 2023 ― Arheologi so na območju SNG Drama predstavili svoja dosedanja odkritja in pokazali zelo dobro ohranjene arheološke ostaline, ki datirajo v čas od 1. stoletja do konca 4. stoletja po Kr., presenetilo pa jih je dejstvo, da so nanje naleteli že na globini 70 in 80 centimetrov, in tudi dobra ohranjenost rimske arhitekture. Arheološka izkopavanja, ki ležijo v neposredni bližini foruma in glavne vpadnice (glavnega karda), ki je na tem območju stal v času Emone, potekajo že od avgusta.

Izšel je SCENARISTIČNI VODNIK!

Društvo slovenskih režiserjev, 22. november 2023 ― V brezplačno uporabo in za splošno širjenje ponujamo kratek, zgoščen scenaristični vodnik, ki bo v pomoč tako profesionalcem kot ljubiteljem, delujočim na področju scenaristike oz. filmske produkcije. Na enem mestu smo zbrali odgovore na večino vprašanj, ki si jih zastavljamo, ko se kot pisci scenarijev soočamo s profesionalnim okoljem in mora naša prijava ustrezati dogovorjenim […]

Noč evropskega filma 2023

Kinodvor, 22. november 2023 ― V torek, 5. decembra, ob 19. uri smo se v Kinodvoru z brezplačno projekcijo filma Rdeče nebo pridružili Noči evropskega filma, ki je potekala po številnih kinih po Evropi. Pred projekcijo smo se po Zoomu pogovarjali z režiserjem Christianom Petzoldom.
Dve srebrni nagradi festivalskega združenja IFEA

Dve srebrni nagradi festivalskega združenja IFEA

Festival Lent, 22. november 2023 9. oktobra 2023 so v McAllenu (Teksas, ZDA) na 66. kongresu Mednarodnega združenja festivalov in prireditev IFEA (IFEA’s 66th Annual Convention, Expo & Retreat) podelili nagrade Pinnacle za dogodke, ki so izmed prispelih prijav najbolj izstopali na področju promocije in ustvarjalnosti v svetovni festivalski industriji. Festival Lent v organizaciji Narodnega doma Maribor je bil nagrajen v dveh kategorijah: Silver Pinnacle Award – za plakat Festivala Lent 2023 Silver Pinnacle Award – za programsko zloženko Festivala Lent 2023 Celostna podoba Festivala Lent 2023, prelom in priprava za tisk: Studio 8 Tisk: Design Studio d.o.o., Maribor (plakat), Collegium Graphicum d.o.o., Ljubljana (programska zloženka) Na seznamu nagrajencev so se tudi letos znašle festivalske organizacije iz številnih držav sveta; poleg ZDA še iz Južne Koreje, Avstralije, Kanade, Tajske in, seveda, Slovenije. Podrobnosti in ostali nagrajenci v istih kategorijah: IFEA/Haas & Wilkerson Pinnacle Award Winners 2023: BEST PROMOTIONAL POSTER Gold CherryArts, Cherry Creek Arts Festival, Denver, CO United States Silver Narodni dom Maribor, Festival Lent 2023, Maribor, Slovenia Bronze Washington's Birthday Celebration Association, 125th Washington's Birthday Celebration, Stars & Stripes Air Show Spectacular, Laredo, TX United States  BEST PROMOTIONAL BROCHURE Gold CherryArts, Cherry Creek Arts Festival, Denver, CO United States Silver Narodni dom Maribor, Festival Lent 2023, Maribor, Slovenia Bronze Hanseong Baekje Cultural Festival Promotion Committee, The 22nd Hanseong Baekje Cultural Festival, Songpa-gu, Seoul, Republic of Korea

Čufarjeve plakete Loškemu odru in jeseniškemu gledališču

Revija Primus, 22. november 2023 ― Avtor: Sta, uredništvo Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo letošnjih, 36. Čufarjevih dni je na nocojšnji zaključni slovesnosti festivala na Jesenicah prejel Loški oder za Predstavo Hamleta v vasi Spodnja Mrduša. Občinstvo pa je naziv najboljše predstave dodelilo domačemu gledališču za komedijo Kajmak in marmelada. Žirija, ki so jo sestavljali igralec in režiser Iztok Valič, režiser ...

Umrl je pesnik, kritik in dolgoletni radijec France Vurnik

Misli, 22. november 2023 ― V 90. letu starosti je umrl France Vurnik, slavist in rusist, pesnik, prevajalec, predvsem pa radijec, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Na Radiu Slovenija je skoraj tri desetletja delal kot urednik uredništva kulturnih in literarnih oddaj, novinar in kritik. Štiri leta je bil tudi direktor Radia Slovenija.
še novic