Katja Gartner Krapež: Srebro v laseh, modrost in nasmeh v očeh

Foto klub Kamnik, 26. november 2023 ― V prostorih Doma starejših občanov Kamnik bo od torka, 28.11.2023 na ogled samostojna fotografska razstava članice Foto kluba Kamnik Katje Gartner Krapež z naslovom Srebro v laseh, modrost in nasmeh v očeh. Razstava nas popelje v prostore doma starejših občanov Kamnik, kjer se je na pobudo ljubiteljske fotografinje več kot trideset stanovalcev v sodelovanju z […] The post Katja Gartner Krapež: Srebro v laseh, modrost in nasmeh v očeh appeared first on .
Laura Pérez: Prikrito 

Laura Pérez: Prikrito 

Koridor, 26. november 2023 ― Risoroman Prikrito je variacija na temo soobstoja več resničnosti hkrati, podčrtana s saint-exupéryjevsko maksimo, da je bistvo očem nevidno. The post Laura Pérez: Prikrito  appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Otožni odsevi resničnosti

Vrabec Anarhist, 26. november 2023 ― Poslednje pisateljeve zgodbe nadaljujejo samosvojo poetiko, ki zaznamuje celoten Sosičev opus. Tople lirične impresije, brbotajoče med okruškastim spominom na eni strani in tesnobo vzbujajočo resničnostjo polpreteklega časa na drugi, ki občutljivega posameznika, tihotno pesniško dušo, pritiskajo v mejna stanja duha. The post Otožni odsevi resničnosti first appeared on Vrabec Anarhist.
Sosedje

Sosedje

Koridor, 26. november 2023 ― Prikazani odnosi poudarjajo modrost in izkušnje starejše generacije, ne pokažejo pa, da ima tudi mlajša generacija kaj ponuditi in se zavzema za višje vrednote, kot le za karierizem in individualizem. The post Sosedje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
JON DERGANC: BOSE

JON DERGANC: BOSE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 26. november 2023 ― Bikash Bose ima studio v južni Kalkuti v Indiji, kjer razvija črno-bele filme in izdeluje črno-bele povečave fotografij. Tudi zame je med mojim dvoinpolletnim bivanjem v tem mestu razvijal filme in izdeloval povečave. Mala galerija Ekonomske fakultete, kjer je postavljena razstava Bose, je na širokem hodniku poleg Centralne ekonomske knjižnice. Na enem koncu galerije je glavni vir naravne svetlobe veliko okroglo okno, čez katerega je nameščena velika povečava podobe rdeče LED diode. Zaradi mesta montaže in načina tiska učinkuje kot okrogla svetlobna škatla, ki pa jo od zadaj osvetljuje naravna – dnevna oziroma sončna – svetloba. Osvetlitev prostora, ki jo ustvarja natisnjena podoba LED diode, podobne vzhajajočemu ali zahajajočemu soncu, se tako spreminja glede na čas dneva in vremenske razmere. Na drugem koncu galerije je na steno naslonjena meter dolga LED temnična luč (darkroom safelight), ki jo proizvaja firma Heiland electronic GmbH iz Wetzlarja v Nemčiji, in je namenjena osvetljavi fotografske temnice med rokovanjem z nerazvitim oziroma nefiksiranim črno-belim (rdeča svetloba) ali barvnim (rumena svetloba) fotografskim papirjem. LED temnično luč sem modificiral, tako da avtomatsko, na vsakih 30 sekund, zamenja barvo osvetlitve. Ob vsaki menjavi je slišen »klik« elektronskega modula, ki to avtomatizacijo omogoča. Tako se na obeh koncih hodnika meri čas, vendar na dva različna načina. V sredini galerijskega dela hodnika, ob zunanji steni med barvnima svetlobnima viroma, je postavljena zložljiva večnamenska miza. Na njeni delovni površini stoji ILFORD ILFOLUX MKI namizna LED svetilka s kontrolirano svetlobo, primerna za ocenjevanje ujemanja barv. Svetilka ponuja nastavljivo zatemnjevanje in štiri različne temperature bele svetlobe. Barvna temperatura je nastavljena na 6500K, oziroma približek barvne temperature dnevne svetlobe (modro nebo v sredini dneva). Svetilka osvetljuje neokvirjeno srebroželatinasto fotografijo. Na fotografiji vidimo del na videz od umazanij

Ajda Milne: V zagovor zgodnji božični dekoraciji

OUTSIDER, 26. november 2023 ― »Kaj je narobe s folkom,« sta se pred nekaj tedni pridušala moj mož in moj prijatelj, ko smo kolesarili proti restavraciji nedaleč od najinega doma na severu Amsterdama. Veliko okno ene izmed hiš je v zgodnjem večeru že na daleč privabljalo poglede mimoidočih. V njem je kraljevala bogato okrašena božična jelka. Čudovito – če ne […]

AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Jako Tomcem

Airbeletrina, 26. november 2023 ― »Knjiga govori o Nezemljanih, ki pridejo na Zemljo, da bi naredili red. Kot bralec sem si mislil: Ja, končno!« Tako je pisatelj Jaka Tomc utemeljil svoj izbor knjige, ki jo podrobneje predstavljamo v AirBeletrininem podkastu Območje lagodja. The post AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Jako Tomcem appeared first on AirBeletrina.
Celjski lutkarji s Škratofestom znova pilili znanje

Celjski lutkarji s Škratofestom znova pilili znanje

Celje.info, 26. november 2023 ― Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje je predprejšnji konec tedna skupaj z Zvezo kulturnih društev Celje in celjsko območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Celjski kulturnici organiziralo dvodnevno izobraževanje ... Beri dalje The post Celjski lutkarji s Škratofestom znova pilili znanje appeared first on Celje.info.

1954 Loška dolina – Neznanec v lovski obleki in o raubšicih s Knežje Njive – dopolnitev

Stare slike (Cerknica), 26. november 2023 ― Z dodatno pridobljenimi podatki dopolnjujemo prispevek: 1954 Loška dolina – Neznanec v lovski obleki in o raubšicih s Knežje Njive Franc Mihelčič, pripovedovalec zgodbe o raubšicih v že objavljenem prispevku, je odkril, kdo je neznanec v lovski obleki s slike, ki izvira iz zapuščine Franca Trudna iz Podcerkve. Gre za Alojza Strleta, Knauskovega, ki se je […]
še novic