Na Poetry Expo 2024 sodeluje več kot 90 organizacij

Misli, 3. februar ― Svetovni digitalni sejem poezije, ki ga organizira evropska platforma Versopolis in je v celoti posvečen poeziji, človeški ustvarjalnosti in literaturi, je ponovno odprl svoja vrata. Na letošnjem Poetry Expo sodeluje več kot 90 organizacij, so danes sporočili iz Beletrininega mednarodnega projekta evropske pesniške platforme Versopolis.
Neža Vilhelm: Sotto voce

Neža Vilhelm: Sotto voce

MMC Knjige, 3. februar ― Neža Vilhelm je profesorica latinskega in grškega jezika ter svobodna prevajalka. Prevaja tako filme kot knjige ter vodi literarne prireditve. Njena pesniška zbirka z naslovom Sotto voce je razdeljena na štiri sklope.
V CD prva izvedba Glasbe za 18 glasbenikov Steva Reicha

V CD prva izvedba Glasbe za 18 glasbenikov Steva Reicha

Misli, 3. februar ― V Cankarjevem domu bodo nocoj prvič v Sloveniji izvedli enourno skladbo Glasba za 18 glasbenikov predstavnika glasbenega minimalizma Steva Reicha. Delo iz leta 1976 velja za enega od mejnikov glasbe 20. stoletja ter za enega najbolj priljubljenih del tega ameriškega skladatelja. Izvedba je povezala tri glasbene ustanove s plesno skupino Fourklor.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 3. februar ― Založba Mladinska knjiga je s področja stvarne literature izdala knjigo Anatomija tesnobe avtorice Ellen Vora. Pri Založbi ZRC je izšla knjiga Človek je najhujša zver: Živali v folklori, literaturi in kulturi Marjetke Golež Kaučič, Knjižnica MGL pa je bogatejša za eseje Blaža Lukana Tretja predstava.
Računalniška omrežja: Prve velike podatkovne zbirke

Računalniška omrežja: Prve velike podatkovne zbirke

Računalniški muzej, 3. februar ― V novi seriji prispevkov smo se podrobneje posvetili pojavu računalniških omrežij. Razpiramo celovit pogled na to kako so se razvojne stopnje in posamezni vidiki računalniških omrežij dotaknili domačega računalništva in kako se v računalniških omrežjih na edinstven način kaže in udejanja tesna prepletenost računalništva, informatike in telekomunikacij. Zametki informacijskih sistemov so pri nas začeli nastajati […] The post Računalniška omrežja: Prve velike podatkovne zbirke first appeared on Računalniški muzej.
Pred 150 leti rojstvo "matere modernizma" Gertrude Stein

Pred 150 leti rojstvo "matere modernizma" Gertrude Stein

Misli, 3. februar ― Ameriška avantgardna pisateljica, pesnica, dramatičarka in zbirateljica Gertrude Stein se je rodila v ZDA na današnji dan pred stoletjem in pol. Večino svojega življenja je preživela v Franciji. Velja za eno od najvplivnejših književnic 20. stoletja. Pogosto so jo imenovali "mati modernizma".

V Bodeju otvoritvena slovesnost EPK

Misli, 3. februar ― V norveškem Bodeju bo danes otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture (EPK). Organizatorji napovedujejo celodnevno dogajanje, ki se bo pričelo ob 10. uri in bo potekalo na različnih prizoriščih po mestu.
Frikcija v vodi

Frikcija v vodi

Glave (Apparatus), 2. februar ― Anže in Pižama gledata tehnično gledano dober film. Tehnično gledano. Postelja preživi. Če so ti Glave všeč, jih lahko podpreš in dobiš dodatno mini epizodo. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj Glave Glave: #168 Zapiski: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 Ezy-G: Egotrip
Brezčasovnost slikarja Franceta Miheliča v Bežigrajski galeriji 2

Brezčasovnost slikarja Franceta Miheliča v Bežigrajski galeriji 2

Loški muzej, 2. februar ― V Bežigrajski galeriji 2 v Ljubljani je od 26. januarja do 20. marca postavljena razstava Nekoč z deli slikarja Franceta Miheliča, ki se je rodil leta 1907 v Virmašah pri Škofji Loki. Razstava sodi v programsko zasnovo historičnih razstav Bežigrajske galerije 1 in 2. Gre za risbe, slike in grafike, pa tudi skice in fotografije iz predstave Sinja ptica (Lutkovno gledališče Ljubljana​, 1964), ki jo je likovno zasnoval France Mihelič, režiral pa Jože Pengov. Miheličeve risbe in grafike so shranjene v Miheličevi galeriji na Ptuju, zbirko njegovih grafik in slik pa hranimo tudi v stalni zbirki Loškega muzeja v Galeriji Franceta Miheliča v Kašči v Škofji Loki.

Vrtec na obisku v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. februar ― Konec januarja in v prvih dneh februarja smo v Občinski knjižnici Vransko gostili otroke vseh starostnih skupin, ki obiskujejo Vrtec Vransko. Ker vemo, da za rokovanje s knjigo, branje in pripovedovanje nikoli ni prepozno in nikoli ni prezgodaj, so organizirani obiski knjižnic ena izmed pomembnejših oblik bibliopedagoškega dela z otroki. Otrokom smo v knjižnici pripravili raznolik program, prilagojen njihovi starosti. Spoznavali smo Prešernovo življenje in državne simbole, prisluhnili ljudskim pripovedkam, z najmlajšimi ugibali, katere živali se skrivajo v hiškah. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel knjižničar Andrej, ki je otrokom predstavil ...

Tehnologije plesa / Ples tehnologij (7.2.2024 18:00)

Španski borci, 2. februar ― S tridnevnim Fokusom se En–Knap znova odpravlja v širšo krajino sodobnega plesa v virtualnem prostoru. Ob tem se loteva formata dogodka kot dinamičnega plesnega laboratorija, predstave kot potopitvene izkušnje, kot proces iskanja umetniškega in estetskega vmesnika, ki bi brezhibno prepletel fizično telo na odru z njegovim ustreznikom v digitalnem prostoru.

Oder 360 Naprej Nazaj (8.2.2024 16:00)

Španski borci, 2. februar ― Oder 360 "na zahtevo". V poljubnem zaporedju popoldneva si oglejte VR plesno produkcijo, ki so jo od začetka projekta leta 2020 do danes, ustvarili En–Knap v sodelovanju s plesnimi ustvarjalci oz. ustvarjalkami in umetniki oz. umetnicami širšega polja.

Za pedagoško dušo – priporočilo

Kinodvor, 2. februar ― Vabljeni v kino - toplo priporočamo ogled filma Bartonova akademija. Alexander Payne (Stranpoti) se z obilo človeške topline in humorja poglobi v nemalo zapleten odnos med učečim in učenci, profesorjem in njegovimi dijaki. Od 7. februarja v Kinodvoru, ne zamudite.
Slovenska matica ob 160-letnici s slavnostno akademijo

Slovenska matica ob 160-letnici s slavnostno akademijo

Misli, 2. februar ― Na Slovenski matici je dopoldne potekala slavnostna akademija ob 160-letnici matice. Kot je v nagovoru poudarila slavnostna govornica, predsednica republike Nataša Pirc Musar, so pred nami številni izzivi. Izrazila je prepričanje, da bo Slovenska matica kot v preteklosti prispevala k iskanju ključnih kulturno-družbenih usmeritev družbe.
še novic