SO_OBSTOJ: BORIS BEJA, MAJA SMREKAR, URŠA VIDIC, MIHA GODEC

SO_OBSTOJ: BORIS BEJA, MAJA SMREKAR, URŠA VIDIC, MIHA GODEC

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. februar ― Naslov razstave se navezuje na misel filozofa Timothyja Mortona, ki v svoji knjigi Dark Ecology: For a Logic of Future Coexistence opredeli ekosistem kot medsebojno povezanost in ekološko misel kot razmišljanje o medsebojni povezanosti in kakšna bi morala biti okoljska filozofija v antropocenu. Štirje uveljavljeni intermedijski umetniki (večina ustvarja na stičišču umetnosti, znanosti in novih tehnologij) bodo v svojih najnovejših projektih na temo razmerja etika-civilizacija-okolje razmišljali o nekaterih ključnih segmentih razmerja med človekom in naravo, ki so družbo pripeljali do roba dopustnega ravnanja z okoljem. Štiri sicer različne umetniške prakse povezuje skupna pozicija in odnos do problematike naše skupne prihodnosti onkraj trenutnega antropocentrizma, kjer človek mora sestopiti iz nadrejene pozicije v vključujoč odnos z naravo, saj predstavlja le delček našega celotnega ekosistema Čeprav gre za večno temo, je njena obravnava vedno znova dobrodošla. V zadnjem času je skorajda preplavila velik del umetniških projektov, kar kaže, kako aktualna je in kako je vsaka progresivna umetniška izjava v tej smeri hkrati družbeno odgovorna gesta, ki vodi k premisleku, kar je eden od pomembnih izzivov sodobne umetnosti, pa tudi programa Mestne galerije Ljubljana. Kot pravi nemški sociolog Ulrich Beck v svojem delu Risikogesellschaft (Družba tveganja), je bila že družba dvajsetega stoletja ,vulkan civilizacije‘, tik pred izbruhom. Izbrani umetniki bodo skozi svoja dela predstavili, kako oni razmišljajo in vidijo realnost 21. stoletja, v katero smo »pravkar« vstopili. The exhibition’s title relates to the thought of the philosopher Timothy Morton, who, in his book Dark Ecology: For a Logic of Future Coexistence, defined the ecosystem as interconnectedness and ecological thought as thinking about interconnectedness, as well as what should philosophy of ecology be in this Anthropocene era. Four established intermedia artists (who mostly focus on the intersection of art, s

ART YARD & Prešernovanje v CELOVŠKIH DVORIH! (8.2.)

Ana Monro, 9. februar 8. 2. smo v čast največjega slovenskega kulturnega praznika v Celovških dvorih v Ljubljani izvedli projekt sosedskega gledališča Art Yard z naslovom KUL-TURA MED BLOKI, ki je bil t. i. Prešernovanje na ulično-gledališki način. V sodelovanju z našo partnersko organizacijo Mladi zmaji smo v sosesko pripeljali njihov mobilni mladinski center Ljuba & Drago, ob katerem ... The post ART YARD & Prešernovanje v CELOVŠKIH DVORIH! (8.2.) appeared first on Ana Monro.

PESNIŠKA NAGRADA FANNY HAUSSMANN – RAZPIS

Društvo slovenskih pisateljev, 9. februar ― ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec razpisuje pesniško nagrado Fanny Haussmann, imenovano po prvi slovenski pesnici, za najboljši ciklus pesmi v Sloveniji v enem letu. Tematika je poljubna. Avtorice in avtorje vabimo, da na natečaj prijavijo ciklus pesmi v slovenskem jeziku; ta naj ne bo daljši od 200 verzov. S poslanimi pesmimi ne smejo sodelovati […]
Celjska knjižnica ob kulturnem prazniku z razstavo Prešernovih in Maistrovih del (foto)

Celjska knjižnica ob kulturnem prazniku z razstavo Prešernovih in Maistrovih del (foto)

Celje.info, 9. februar ― Praznična sreda je v Osrednji knjižnici Celje poskrbela za bogat kulturni program. Dogodek, poimenovan Prešernovanje, je privabil številne ljubitelje književnosti, ki so se lahko prepustili razstavi del Franceta Prešerna in ... Beri dalje The post Celjska knjižnica ob kulturnem prazniku z razstavo Prešernovih in Maistrovih del (foto) appeared first on Celje.info.
Prešernov dan v Loškem muzeju

Prešernov dan v Loškem muzeju

Loški muzej, 9. februar ― Na Prešernov dan nas je na vseh naših lokacijah skupaj obiskalo 2403 obiskovalk in obiskovalcev. Naše zbirke in razstave ste si ogledali samostojno, kar 296 pa se vas je udeležilo raznolikega programa vodstev in delavnic. Hvala, da ste kulturni praznik preživeli v naši družbi in veselimo se vašega ponovnega obiska!

Teja Savelli, Tine Kljun: Kompresorska postaja Idrija

OUTSIDER, 9. februar ― Med manj znanimi segmenti tehnične dediščine rudnika živega srebra v Idriji, ki je vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine, je njegova kompresorska postaja, ki je bila namenjena strojem za proizvodnjo stisnjenega zraka. Ta je od leta 1914 do 2006 poganjal vrtalne stroje, kladiva, ventilatorje in drugo rudniško mehanizacijo, s tem pa omogočal hitrejše in bolj […]

Na koncu tunela

Airbeletrina, 9. februar ― Na koncu tunela je zelena goščava, ki obroblja sivi asfaltni trak. Pust in prazen. Brez pločevine, brez motorja, brez motorista. The post Na koncu tunela appeared first on AirBeletrina.

Hanna Bervoets: Vse to smo videli

MMC Knjige, 9. februar ― Kot večina fikcije, ki želi vzpostaviti neposreden stik z zunajliterarno stvarnostjo, se kratki roman nizozemske pisateljice Hanne Bervoets konča z navajanjem virov in pojasnilom, da podobnosti z resničnostjo niso naključne, temveč namenske in ključne.

Podelili nagrade 52. literarnega natečaja Mladike

Revija Primus, 9. februar ― Avtor: STA, Uredništvo Založba Mladika je na slovenski kulturni praznik v Peterlinovi dvorani razglasila in podelila nagrade nagrajencem 52. literarnega natečaja revije Mladika. Za prozo je prvo nagrado prejela zgodba Trg svobode avtorja Žige Šmidovnika, za poezijo pesmi iz ciklusa Besede avtorja Franja Frančiča. Prvonagrajeno zgodbo Trg svobode je komisija označila kot “tenkočutno pripoved o ...

Podelili nagrade 52. literarnega natečaja Mladike

Misli, 9. februar ― Založba Mladika je na slovenski kulturni praznik v Peterlinovi dvorani razglasila in podelila nagrade nagrajencem 52. literarnega natečaja revije Mladika. Za prozo je prvo nagrado prejela zgodba Trg svobode avtorja Žige Šmidovnika, za poezijo pesmi iz ciklusa Besede avtorja Franja Frančiča.
še novic