MARUŠA NOVOSEL: OTROK NAŠEGA ČASA

MARUŠA NOVOSEL: OTROK NAŠEGA ČASA

Revija Primus, 20. oktober ― Pesem Otrok našega časa izpod peresa Maruše Novosel je zmagovalka natečaja revije Mentor pod imenom Mentorjev feferon. Z dovoljenjem JSKD in avtorice jo poobjavljamo tudi v Primusu, saj gre za izjemno poetično in družbeno angažirano, predvsem pa pretresljivo  pesem, ki resnično “zadene v srce in dušo”, kot pogosto rečemo za dobro  poezijo. Občutek nemoči in ...

Odpeljal nas je 9. filmski festival Kinotrip!

Kinodvor, 20. oktober ― V soboto, 19. oktobra, so mladi z razprodano projekcijo filmske klasike Sovraštvo (Mathieu Kassovitz, 1995) sklenili 9. mednarodni filmski festival Kinotrip. V treh razgibanih dneh so si ogledali šest celovečernih filmov in en program kratkih. Na filmskih potovanjih pa se jim je pridružilo skoraj 900 gledalcev, predvsem mladih.
30. in 31. oktober 2024: Jesensko počitniške dejavnosti za otroke in odrasle, Slovenski planinski muzej

30. in 31. oktober 2024: Jesensko počitniške dejavnosti za otroke in odrasle, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 20. oktober ― Jesenski počitniški program bo potekal v sredo in četrtek med 15. in 18. uro. Rdeča nit dejavnosti bodo gorsko in etnološko obarvane pravljice za otroke in odrasle, ki jih bomo popestrili z zabavnim lovom na skalne pajke in ustvarjalnimi delavnicami. Program: Skalni pajki fototeka SPM - GMJ Sreda, 30. 10. 2024: LOV ZA PAJKI 15:00 – 16:00: predstavitev domačih in [...] The post 30. in 31. oktober 2024: Jesensko počitniške dejavnosti za otroke in odrasle, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Vajenec

Vajenec

MMC Gledamo, 20. oktober ― Ker je prvi dadaistični predsednik kakšne velesile v sodobni zgodovini čisto prelahka tarča poceni satire in plehkega moraliziranja, sem bil do filma Vajenec sprva zadržan, vendar so se pomisleki in predsodki izkazali za povsem odvečne.

Izšel je Slovenski gledališki letopis 2022/2023

SiGledal Novice, 20. oktober ― Izšel je Slovenski gledališki letopis 2022/2023, ki pod tem imenom redno izhaja od leta 1994, in je obenem 36. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč (1867–1967), ki je prvič izšel ob stoletnici ustanovitve Dramatičnega društva (1967). Letopis temelji na spletno dosegljivi bazi podatkov o slovenski gledališki produkciji (na portalu sigledal.org), a tam zbrane podatke tudi bistveno nadgrajuje – z uvodniki, podatki o festivalih in nagradah, s podatki o reprizah in gostovanjih ter s povzetkom in primerjavo podatkov med posameznimi gledališči.

Predstava MGL Bodočnost na festivalu Ruta v Skopju

SiGledal Novice, 20. oktober ― Mestno gledališče ljubljansko bo s predstavo Bodočnost v režiji Žige Divjaka gostovalo na festivalu Ruta v Dramskem teatru Skopje, s čimer predstava zaokrožuje svojo balkansko turnejo. Predstava brez besed govori o možnostih in nezmožnostih bivanja človeka kot nebogljenega, a tudi vase zagledanega bitja in drugih bitij na planetu.
Filipini častna gostja FKS pod geslom Domišljija v zraku

Filipini častna gostja FKS pod geslom Domišljija v zraku

Misli, 20. oktober ― Filipini bodo prihodnje leto častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS). Na nedavni novinarski konferenci v nemški finančni metropoli so že ponudili prvi pogled v svojo predstavitev na FKS 2025. Ta bo potekala pod motom Domišljija v zraku. Od letošnje častne gostje Italije bodo ta naslov prevzeli danes.
še novic