Solze bogov, nanizane na ogrlico

Solze bogov, nanizane na ogrlico

Koridor, 9. julij 2016 ―     Če boste potovali v katero izmed baltskih držav ali na Poljsko, boste jantar nedvomno našli v vsaki trgovini s spominki, na stojnici v centru mesta ali v bližini pomembnejših znamenitosti. Jantar zaznamuje baltske države na najrazličnejše načine; angleško ime za jantar, »amber«, je tu uporabljeno za imena ljudi, restavracij, hotelov, festivalov, muzejev itd. […] The post Solze bogov, nanizane na ogrlico appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

The Witch: A New-England Folktale

Koridor, 9. julij 2016 ― Ljudska pripovedka o čarovnicah Nove Anglije, kot se glasi podnaslov grozljivke The Witch, se odvija v 30. letih 17. stoletja. V času, ko so ljudje še verjeli v krute zgodbice o coprnicah, ki kradejo otroke, letijo s pomočjo ročnih čistilnih naprav in plešejo s hudičem. Zgodba je preprosta in sledi življenju angleške puritanske družine, ki […] The post The Witch: A New-England Folktale appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Odgovor Evaldu Flisarju

Odgovor Evaldu Flisarju

Airbeletrina, 9. julij 2016 ― Evald Flisar se je po predvčerajšnjih obtožbah o seksizmu in včerajšnji peticiji, naj odstopi z mesta predsednika centra PEN, odzval na STA, kar so povzeli na portalu MMC in v Delu. Naj spomnimo, mladi kritičarki je med drugim v službeni korespondenci pisal o tem, kaj mu »ga spravi pokonci,« ob njenem nelagodju zaradi načina komunikacije pa ji odrekel delo.

Vizije življenja: Friderich Kiesler

OUTSIDER, 9. julij 2016 ― V dunajskem Muzeju uporabnih umetnosti (MAK) je med 15.6. in 2.10. 2016 razstava del Friedricha Kieslerja (1890-1965). Njegov raznolik opus še danes inspirira sodobne arhitekte, scenografe, oblikovalce in umetnike. Razstava v MAK z naslovovm Life Visions (Vizije življenja) reflektira ponovno aktualnost Kieslerjeve konceptualne in holistične filozofije. Rojen je bil 22.9.1890 v ukrainskem mestu Czernowitz, delu [&hellip

VITRUVIUS 30/1: ANGELI

OUTSIDER, 9. julij 2016 ― Bum. Sekunde, ki sledijo eksploziji v Veeraswamy’s Tavern, kjer Hagenbohmova dekleta, inkognito pa tudi Mariela Žašler in Varja Blonardini, obhajajo dekliški večer z razkrivanjem družinskih tajnosti, se zdijo dolge kot večnost – ali pa vsaj kot trideset dni. Skrivnosti večera tridesete epizode sage Vitruvius, ki naj bi končno razkrila motiv in vpletene v smrt Daniela [&hellip
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. julij 2016 ― Pri založbi Mladinska knjiga sta izšla roman ameriške pisateljice Harper Lee Pojdi, postavi stražarja in roman Zgaga izpod peresa ameriške igralke Leah Remini. Založba Miš je izdala roman avstralske pisateljice Di Morrissey Opalna puščava, založba Modrijan pa roman Črna voda izpod peresa ameriške pisateljice Joyce Carol Oates.
1968 Cerknica – Stalaktiti (2)

1968 Cerknica – Stalaktiti (2)

Stare slike (Cerknica), 9. julij 2016 ― Tudi to fotografijo je leta 1968 posnel Štefan Bogovčič. Fotografija prikazuje mladinski ansambel Stalaktiti. Moj sošolec Janez Žnidaršič je bil pobudnik ustanovitve tega ansambla. Janez je tudi izvrsten harmonikar. Že v osnovni šoli je na šolskih prireditvah igral harmoniko. Stalaktitom je stala ob strani sindikalna organizacija Tovarne pohištva Brest Cerknica, saj jim je podarila stare […]

Dunaj z več razstavami ob 100-letnici smrti Franca Jožefa

Misli, 9. julij 2016 ― Različni muzeji v avstrijski prestolnici obeležujejo 100-letnico smrti habsburškega cesarja Franca Jožefa z več razstavami, ki pričajo o njegovem življenju in vladanju. V dvorcu Schönbrunn, Muzeju pohištva Dunaj, Avstrijski nacionalni knjižnici in dvorcu Belvedere so na ogled različni dokumenti in predmeti iz njegovega življenja.
Puljska arena danes odpira vrata 63. filmskega festivala

Puljska arena danes odpira vrata 63. filmskega festivala

Misli, 9. julij 2016 ― Hrvaški celovečerec Vse najboljše režiserke Snježane Tribuson bo danes zvečer odprl letošnji 63. puljski filmski festival, ki bo potekal do 16. julija. Festival bo uradno odprla ugledna madžarska režiserka in scenaristka Marta Meszaros, ki bo ob tem prejela nagrado zlata arena za življenjsko delo.
še novic