Recital britanske orglavke Gillian Weir

Recital britanske orglavke Gillian Weir

ARS Obiski kraljice, 22. julij 2018 ― Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu. V svoji koncertni karieri beleži več kot tisoč nastopov, med njimi so koncerti v najbolj uglednih dvoranah in katedralah po svetu, sodelovala je tudi z mnogimi priznanimi dirigenti in orkestri. Na njenem repertoarju so orgelska dela od renesanse do sodobnosti, še posebno pozornost pa umetnica posveča glasbi francoskega skladatelja Oliviera Messiaena. Na koncertu v baziliki sv. Jakoba v Pragi je pred nekaj leti izvajala dela Josepha Jongena, Johanna Sebastiana Bacha, Jirija Ropka in Franza Liszta.  

Misija: Nemogoče – Izpad

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Agent Hunt se bo tudi tokrat odpravil na novo nemogočo misijo, ki spet obljublja niz dih jemajočih akcijskih prizorov na robu mogočega. Nekatere franšize svojo zgodbo vedno znova nadgradijo s presenetljivimi preobrati ter postrežejo z napetimi akcijskimi preobrati, ki predstavljajo popolni odklop od vsakdanjika. Med njimi ima svoje častno mesto nedvomno tudi Misija: Nemogoče, ki svoja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    La La Land (2016)  The First Purge (2018)  Captain America: Civil War (2016)  Léon (1994)  Gone Girl (2014) Copyright © Deseta umetnost [Misija: Nemogoče - Izpad], All Right Reserved. 2018.

Mamma mia: Spet začenja se

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Deset let po prvem delu uspešnice, ki je osvojila gledalce po vsem svetu, se filmska ekipa vrača na velika platna. Tudi tokrat bo veliko plesa, petja, zabave, smeha in še in še. Da si malce osvežimo spomin, preverimo, kdo je (in bo) igral koga – v vlogi Donne bo znova blestela oskarjevka Meryl Streep, njeni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  Prisoners (2013)  Terminal  Annihilation (2018)  Frank (2014) Copyright © Deseta umetnost [Mamma mia: Spet začenja se], All Right Reserved. 2018.

Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Nalezljivi humor in neverjetne pustolovščine Drakule in njegove pošastne ekipe nas bodo letos odpeljali na najbolj odbito križarjenje, za katerega ne boste hoteli, da se konča. Najbolj znana družina pošasti se bo vrnila na velika platna v enaki sestavi, ampak z novimi dogodivščinami in nevšečnostmi ter v povsem novem okolju. Čas je za dopust! Ker se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mamma mia: Spet začenja se  Nocturnal Animals (2016)  Spider-Man: Homecoming (2017)  Ready Player One (2018)  I Feel Pretty (2018) Copyright © Deseta umetnost [Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje], All Right Reserved. 2018.

1941 – Dan vstaje naroda Slovenije

Zgodovina na dlani, 22. julij 2018 22. julija leta 1941 je Šmarnogorska ilegalna skupina izvedla prvo oboroženo akcijo med Tacnom in Šmartnim v podnožju Šmarne gore, s čimer se je aktivno pričela narodnoosvobodilna vojna v Sloveniji. Ta dan je bil kasneje zaznamovan kot dan vstaje naroda Slovenije. Po tej akciji se je skupina združila še z … Preberi The post 1941 – Dan vstaje naroda Slovenije appeared first on Zgodovina na dlani.

22. julija 1880 se je rodil Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma

Kamra.si, 22. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. julija 1880 se je v Ljubljani rodil Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Umrl je 19. oktobra 1948 v Ljubljani.  Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.
še novic