Konferenca: Vključevanje NVO v EPK 2025

Asociacija, 16. september 2018 ― Naziv Evropska prestolnica kulture je zagotovo ena pomembnejših priložnosti za evropske države, predvsem pa mesta, da dodatno okrepijo razvoj na področju kulture, tako v smislu ustvarjalnosti, kulturne ponudbe, kulturnega turizma in na številnih drugih področjih. Evropska prestolnica kulture (EPK) se leta 2025 ponovno vrača v Slovenijo, hitro pa se bliža tudi čas za oddajo kandidatur. … Preberi več o Konferenca: Vključevanje NVO v EPK 2025

Vsi vedo

Deseta umetnost, 16. september 2018 ― Laura (Penélope Cruz) se po 14 letih vrne iz Buenos Airesa, kjer si je z možem Alejandrom (Ricardo Darín) ustvarila družino, v domačo vas blizu Madrida, da bi se udeležila sestrine poroke. Snidenje je nadvse prisrčno, znova pa se sreča s staro ljubeznijo Pacom (Javier Bardem), ki je zdaj poročen z učiteljico Beo (Barbara Lennie). […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Logan Lucky (2017)  Coexister  Martyrs (2008)  [Pozor, hud prizor] – Sherlock Holmes (2009)  Life of Pi (2012) Copyright © Deseta umetnost [Vsi vedo], All Right Reserved. 2018.

Zgodovinski trenutek za slovenski film

Festival slovenskega filma, 16. september 2018 ― Po vesnah za režijo, ki sta ju prejeli Hanna Slak lani za film Rudar in Maja Weiss leta 2002 za film Varuh meje, prejme film Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart letošnjo vesno za najboljši celovečerni film. Gre za zgodovinski trenutek za slovenski film, saj se do sedaj v zgodovini podeljevanja vesen […]

21. Festivalu slovenskega filma v slovo

Festival slovenskega filma, 16. september 2018 ― Spet je prišel. Kot vedno, prehitro. Čas slovesa. Čas zaključka Festivala slovenskega filma. Čas, ko se bomo morali posloviti od intenzivnega gledanja filmov izbrane slovenske avdiovizualne produkcije, čas sproščenih druženj s filmskimi ustvarjalci in ljubitelji filma, čas zanimivih pogovorov povezanih s filmskim ustvarjanjem, čas strokovnih razprav, iskrenih komentarjev, večernih koncertov in čas sončnih dni. Za […]

Abonma Kromatika že 63. vabi na simfonična popotovanja

Misli, 16. september 2018 ― Simfonični orkester RTV Slovenija bo konec septembra začel novo, 63. sezono abonmaja Kromatika. S prvim od devetih koncertov, ki bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu 27. septembra, se bodo poklonili dolgoletnemu šefu dirigentu En Shau, ki se s tega položaja poslavlja.
Ana Čigon - Uporni duh (trailer) (2017) Animacija

Ana Čigon - Uporni duh (trailer) (2017) Animacija

DIVA nove pridobitve, 16. september 2018 ― Zgodba o birokratskih težavah na Uradu za mačje zadeve, ko se le-tam zglasi mačka/ek, ki ji/mu je pridobitev uradnega dokumenta onemogočena zaradi njene/njegove spolne identitete. (Vir: Ana Čigon) OPOMBA: Na željo avtorice spletni arhiv Postaje DIVA predstavlja zgolj krajši napovednik (trailer). Celotni video hranimo in je na ogled v mediateki Postaje DIVA na Metelkovi 6 v Ljubljani.

Ilustratorka Marjanca Jemec Božič praznuje 90 let

Misli, 16. september 2018 ― Ilustratorka Marjanca Jemec Božič danes praznuje 90 let. Njena risba je v desetletjih ilustratorske dejavnosti ostajala živa in neposredna ter ob domišljijskem bogastvu tudi po izrazu močna, so leta 2006 zapisali ob Smrekarjevi nagradi za življenjsko delo. V spomin mnogih se je zapisala s slikanicami, kot sta Piko Dinozaver in Nana, mala opica.

1745 – Rojen Mihail Kutuzov

Zgodovina na dlani, 16. september 2018 16. septembra leta 1745 se je v Sankt Peterburgu rodil ruski plemič, vojskovodja, maršal in diplomat Mihail Ilarionovič Goleniščev-Kutuzov. Služil je trem vladarjem ruskega cesarstva: Katarini II., Pavlu I. in Aleksandru I. Smatra se ga za enega najboljših ruskih in evropskih generalov v zgodovini. Sodeloval je v treh rusko-osmanskih vojnah … Preberi The post 1745 – Rojen Mihail Kutuzov appeared first on Zgodovina na dlani.
V Torontu se bo sklenil 43. mednarodni filmski festival

V Torontu se bo sklenil 43. mednarodni filmski festival

Misli, 16. september 2018 ― V Torontu se bo danes sklenil 43. mednarodni filmski festival (TIFF). Ob zaključku festivala, ki velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev, bodo nagradili najboljši film po izboru občinstva. Podelili pa bodo tudi tretjo nagrado audentia, namenjeno ženskim ustvarjalkam v svetu filma.

16. september 1849, slovesnost ob prihodu prvega vlaka v Ljubljano

Kamra.si, 16. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. september 1849, slovesnost ob prihodu prvega vlaka v Ljubljano Glavne slovesnosti ob odprtju kolodvora so se odvijale 16. septembra 1849, o čemer sta obširno poročala časopisa Kmetijske in rokodelske novice in Illyrisches Blatt. Prva lokomotiva z vagoni je v Ljubljano pripeljala 18. avgusta 1849, na 19. rojstni dan cesarja Franca Jožefa. O tem dogodku so poročale Kmetijske in rokodelske novice 22. avgusta 1849, poleg ostalih slovesnosti ob praznovanju godu novega mladega cesarja. Takole so zapisali:»Druga imenitna prigodba tega dneva (18. t. m.) je bila, de se je popoldne ob treh pervikrat po železni cesti iz Celja v Ljubljano perpeljal hlapón (Lokomotiv, kterimu kmetje luka matija pravijo)! Brez vse spotike se je pripeljal, lično ovenčan, v 4 urah in pol iz Celja. Drugo pot pa bo lahko v 3 urah prišel, ker ne bo imel po poti nič preiskati, kakor zdej, ko je bila perva  poskušnja. Neizrečena množica ljudi, deželni poglavar in več druzih uradnikov ga je z veseljem sprejelo v kolodvoru (Bahnhof).«     
še novic