Dan D so si umili roke

Dan D, 25. november 2018 ― Naročila ne-albuma Milo za drago sprejemamo na e-naslovu info@dan-d.net. Glasbo, ki je eno leto nastajala v živo, pred publiko v njihovem placu za vaje, je skupina Dan D izdala v nenavadnem formatu – kosu mila. Single Boli me k, napoveduje precej nenavadno izdajo nove glasbe skupine Dan D. Nastajala je v živo, pred publiko, ki […] The post Dan D so si umili roke appeared first on Dan D.
29. LIFFe: Dogman, Dovlatov, Jezdec, Smrt v enem kadru in Visoka družba

29. LIFFe: Dogman, Dovlatov, Jezdec, Smrt v enem kadru in Visoka družba

Koridor, 25. november 2018 ― Dogman (rež. Matteo Garronem; Italija, Francija, 2018) Piše: Aljaž Vogrin Ocena: +   Nov film italijanskega režierja Mattea Garronea je milo rečeno nenavaden. Glavna skrb protagonista Marcella je mlada hči, toda ko se v sicer umirjeno življenje majhne italijanske skupnosti, kateri pripadata, usodno vmešajo čedalje bolj srhljivi izpadi Simonea, s kokainom zasvojenega grobjana, Marcellu postane […] The post 29. LIFFe: Dogman, Dovlatov, Jezdec, Smrt v enem kadru in Visoka družba appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
ADRIJAN PRAZNIK : ČISTA ŠPEKULACIJA

ADRIJAN PRAZNIK : ČISTA ŠPEKULACIJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 25. november 2018 ― Adrijan Praznik se v Galeriji Miklova hiša predstavlja s serijo slik na platnu, nastalih v zadnjem ustvarjalnem obdobju. Slike velikih dimenzij z začetka umetnikove kariere so zamenjali manjši formati, ki se lahko sestavijo v kompozicije mnogoterih možnosti. Podobe superjunakov, filmskih pošasti in »pin-up« deklet, ki so razkrivale umetnikovo navezanost na čas odraščanja, so nadomestile pretežno monokromne površine, s poudarkom na teksturi barve, ustvarjeni z uporabo pleskarskih valjčkov z vzorcem. Če so teorije abstrakcije v preteklosti govorile o osvobajanju iz ujetništva podobe, o univerzalnih vrednotah in o čistem izrazu, je umetnikov pristop k abstrakciji popolnoma drugačen. O svojem delu ne razmišlja zgolj v kontekstu umetniškega ustvarjanja in umetniškega trga, marveč v širšem družbenem kontekstu. Umetniško delo obravnava kot stranski produkt v procesih njegove produkcije in reprodukcije, ki vse bolj določajo materialno in pomensko vrednost umetniškega dela. V svoji špekulativni praksi ustvarja predmete, ki se izdajajo za slike, v upanju, da se znajdejo digitalizirane na spletu. Čista špekulacija obstaja v prekarnem prostoru med pristno individualnostjo umetnikovega ustvarjanja in totalno dematerializacijo umetniškega dela. Zdaj je mogoče vse! Kustos Jure Kirbiš
Enya Belak Gupta

Enya Belak Gupta

Koreografski imenik, 25. november 2018 ― plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, oblikovalka in režiserka Enya Belak Gupta (1992, Ljubljana), magistrica filmske režije na Goldsmiths Univerzi v Londonu, deluje na področju filma, sodobnega plesa, gledališča in vizualnih komunikacij. Sodobni ples začne plesati pri petih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Jani Kovač Valdés. Kasneje se…

25. novembra 1923 je v Rogaški Slatini umrl Josip Stritar, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, kritik in prevajalec

Kamra.si, 25. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. novembra 1923 je v Rogaški Slatini umrl Josip Stritar, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, kritik in prevajalec. Rodil se je 6. marca 1836 v Podsmreki pri Velikih Laščah. Josip Stritar se je rodil 6. marca 1836 v Podsmreki kot zadnji izmed osmih otrok kmetu Andreju in njegovi ženi Uršuli (roj. Jakič). Prva dva razreda osnovne šole je obiskoval v Velikih Laščah, kjer je spoznal pet let starejšega Frana Levstika. Jeseni 1846 je s tretjim razredom nadaljeval v Ljubljani, kjer ga je poučeval strogi učitelj Martin Ivanetič.
Knjiga leta je Ivan Cankar: podobe iz življenja

Knjiga leta je Ivan Cankar: podobe iz življenja

Misli, 25. november 2018 ― Na zadnji dan Slovenskega knjižnega sejma so razglasili tudi knjigo leta. Komisija je izbrala pet nominirancev, zadnjo besedo pa so imeli obiskovalci sejma. Ti so največ glasovalnih lističev namenili knjigi Ivan Cankar: podobe iz življenja avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića.

Predavanja šestih mladih doktorjev znanosti

Arheoportal, 25. november 2018 ― Slovensko arheološko društvo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Podiplomska šola ZRC SAZU vabijo na predavanja šestih mladih doktorjev znanosti: dr. Anja Hellmuth Kramberger dr. Maja Jerala dr. Bine Kramberger dr....

Tommy Wieringa: To so imena

Koridor, 25. november 2018 ― Tommy Wieringa je idejo za svoj četrti roman To so imena, ki je leta 2012 izšel na Nizozemskem, dobil med branjem časopisa. Že več kot deset let pred pisanjem romana je bral novico o skupini beguncev, ki so, po mesecih tavanja po ukrajinski stepi, umazani in sestradani prišli v neko obrobno mestece. Nizozemskega pisatelja sta […] The post Tommy Wieringa: To so imena appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
S triom Vaska Atanasovskega na pot nostalgije in nesrečne ljubezni

S triom Vaska Atanasovskega na pot nostalgije in nesrečne ljubezni

Misli, 25. november 2018 ― Sezono intimnih nedeljskih koncertov v ljubljanski Drami, imenovano Drama akustika, bodo zvečer nadaljevali mednarodno uveljavljeni umetnik Vasko Atanasovski in zvesta člana njegovega tria, kitarist Dejan Lapanja ter virtuozni bobnar Marjan Stanić. Večer nosi naslov Melem, kar je tudi ime njihovega zadnjega studijskega izdelka.

1923 – Umre Josip Stritar

Zgodovina na dlani, 25. november 2018 25. novembra leta 1923 je v Rogaški Slatini umrl slovenski literarni vzgojitelj, pesnik, pripovednik, prevajalec, dramatik, pisatelj kritičnih in esejističnih spisov, satirik, mladinski pisatelj ter urednik Josip Stritar. Star je bil 87 let. Pokopan je na ljubljanskem pokopališču Navje. Stritar je v šestdesetih letih 19. stoletja Slovencem razkril umetniško vrednost… Preberi The post 1923 – Umre Josip Stritar appeared first on Zgodovina na dlani.

25. november 1909 - Edvard Rusjan je prvič poletel z letalom lastne izdelave

Kamra.si, 25. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. november 1909 - Edvard Rusjan je prvič poletel z letalom lastne izdelave Edvard Rusjan, slovenski letalski konstruktor, pilot in pionir letalstva se je rodil 6. junija 1886 v Trstu.  Umrl je 9. januarja 1911 v Beogradu. Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. Edvardov oče Franc Rusjan je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam pa se je junija 1886 rodil sin Edvard.
Stari Kot – Cerkev sv. Frančiška Ksaverja (3)

Stari Kot – Cerkev sv. Frančiška Ksaverja (3)

Stare slike (Cerknica), 25. november 2018 ― Na gričku, vedno obsijanim s soncem, je poleg cerkve sv. Frančiška Ksaverja tudi pokopališče. Tu imam pokopane starše in sorodnike. Kadarkoli jim pridem prižgat svečko, mi zaigra srce, ko vidim, kako lepo je urejena in obnovljena tudi okolica cerkve (komunalna ureditev, grobovi, obzidje okrog pokopališča). Cerkev, krajanom in nam, ki smo se odselili veliko pomeni, saj so tu pokopani […]
V Parizu razstava o Michaelu Jacksonu

V Parizu razstava o Michaelu Jacksonu

Misli, 25. november 2018 ― V pariškem muzeju Grand Palais je na ogled razstava o Michaelu Jacksonu. Pop zvezdnik je bil eden najbolj pogosto upodabljanih osebnosti na svetu, upodobili so ga od Keitha Haringa in Andyja Warhola do Davida LaChapellea in Yan Pei-Minga. Izbor del več kot 40 umetnikov in fotografov, ki je prikazan, ilustrira njegov vpliv na umetnost.
Igrani film Izbrisana Miha Mazzinija z mednarodno premiero v Tallinnu

Igrani film Izbrisana Miha Mazzinija z mednarodno premiero v Tallinnu

Misli, 25. november 2018 ― Celovečerni igrani film Izbrisana režiserja Miha Mazzinija in korežiserja Dušana Joksimovića bo doživel mednarodno premiero v Tallinnu na festivalu Black Nights, ki je po podatkih Slovenskega filmskega centra (SFC) eden najpomembnejših festivalov na Baltiku ter zadnji festival svetovnih in mednarodnih premier v tem letu. Prvič bo na ogled danes.
Anja Štefan

Anja Štefan

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 25. november 2018 ― Pripovedovalka in raziskovalka ljudskih pravljic, pesnica in pisateljica že 25 let ustvarja za otroke in mlade Anja Štefan je za svojo zbirko pesmi Drobtine iz mišje doline, ki jo je ilustrirala Alenka Sottler, letos septembra prejela nagrado večernica za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo. Nominirana je tudi za prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA), ki jo podeljuje Švedski svet za umetnost. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom je govorila o svojem otroštvu, o razliki med branjem in pripovedovanjem, pa tudi o toplih odzivih bralcev na njeno delo. Z njo se je pogovarjala Ana Rozman.
še novic