Aliens (1986)

Aliens (1986)

Deseta umetnost, 5. januar 2019 ― Kako naslediti temeljno delo moderne znanstvene fantastike in vesoljskega terorja, ki ga je leta 1979 posnel Ridley Scott? Zagotovo ne s posnemanjem in kopiranjem, saj je original pač neprekosljiv, česar se je James Cameron dobro zavedal. Zato je izbral drugačen žanr in je posnel akcijski teror, poln zapomljivih enovrstičnic in prizorov, ki so vredni večkratnega ogleda. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Last of the Mohicans (1992)  Silence (2016)  Ghostbusters (1984)  Znani so nominiranci za zlate globuse!  Aquaman (2018) Copyright © Deseta umetnost [Aliens (1986)], All Right Reserved. 2019.

Andrej Omejc, saksofon, in Teja Komar, klavir (GM oder, april 2019)

Glasbena mladina, 5. januar 2019 ― Andrej Omejc je študent saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dejanu Prešičku in na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu pri prof. Danielu Gauthieru, vzporedno pa študira medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je prejemnik več zlatih priznanj in prvih nagrad na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist je nastopil s Simfoničnim […]
Kulturni večer in predstavitev knjige: PREVARANI SOKOLI

Kulturni večer in predstavitev knjige: PREVARANI SOKOLI

Muzej Žiri, 5. januar 2019 ―                    Kulturni večer in predstavitev knjige PREVARANI SOKOLI     V knjigi avtorja odkrivata povsem nova dejstva o vstopu Sokolov v Osvobodilno fronto in ju zanima vprašanje, kaj je bilo s Sokoli, ki so stopili v OF. »Njun odgovor je presenetljiv. V OF niso vstopili Sokoli, ampak […]
Bumblebee (2018)

Bumblebee (2018)

Deseta umetnost, 5. januar 2019 ― Šesti celovečerec dobičkonosne akcijske franšize Transformerji, ki kinodvorane osvaja od leta 2007, prvič ni delo kalifornijskega režiserja Michaela Bayja. Travis Knight je predzgodbo Bumblebee naredil po vzoru opusa Johna Hughesa (Sobotni klub, 1985). Ko govorimo o franšizi Transformerjev, je z vidika vsebine stvar zelo enostavna. V osnovi so ti filmi domišljijska vojna pripoved planeta Kibertron, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Submarine (2010)  Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu  Moj kuža Patrick  Želja po maščevanju  Solo: A Star Wars Story (2018) Copyright © Deseta umetnost [Bumblebee (2018)], All Right Reserved. 2019.
Johnny English spet v akciji (Johnny English Strikes Again)

Johnny English spet v akciji (Johnny English Strikes Again)

Koridor, 5. januar 2019 ― Rowan Atkinson je bil ustvarjen za to vlogo. Leta 1955 rojeni britanski komedijant in igralec, ki je najbolj poznan po svoji vlogi v humoristični nadaljevanki Črni gad (The Black Adder, 1982–1983) in prigodah univerzalno duhovitega lika Mr. Beana, se je oborožen z najnovejšimi vohunskimi izumi in pripomočki še enkrat več podal na misijo, katere uspeh je odvisen izključno od njegovih (ne)sposobnosti. […] The post Johnny English spet v akciji (Johnny English Strikes Again) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Razstava Oeltjenovih del: Ljubil je Elso, gorice in Ptuj

Štajerski tednik, 5. januar 2019 ― V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož (PMPO) hranijo raznoliko Oeltjenovo likovno zapuščino, ki jo sestavljajo slike, grafike, akvareli, risbe, skicirke in nekaj ohranjenih osebnih predmetov. Za izbor iz slikarjeve zapuščine, ki je do 3. februarja 2019 pod naslovom Plovba k soncu Jan Oeltjen (1880 - 1968) na ogled v Miheličevi galeriji, je poskrbela kustodinja galeristka Stanka Gačnik.
Maria by Callas

Maria by Callas

MMC Film, 5. januar 2019 ― Da bi zaslutili, kakšne vrste biografski film je Maria Callas režiserja Toma Volfa, se moramo onkraj slovenskega prevoda ozreti k izvirnemu naslovu, ki se glasi Maria by Callas.

5. januarja 1845 se je na Kompolah rodil Gašpar Vrečer, teharski učitelj in častni občan

Kamra.si, 5. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. januarja 1845 se je na Kompolah rodil Gašpar Vrečer, teharski učitelj in častni občan. Umrl je 14. februarja 1898 na Teharjah.  Gašpar Vrečer je bil teharski učitelj in narodnjak, ki se je rodil v Sv. Lovrencu pod Prežinom (danes Kompole) v zaselku Vreče pod Šentjanžem. V ljudsko šolo je hodil v Prežinu in na Teharjah, v Celju pa je končal šest razredov gimnazije. Poročen je bil z Marijo, rojeno Nasko iz Celja. Kar nekaj njegovih otrok se je odločilo tudi za poklic šolnika in druge ugledne poklice, med njimi Rajko Vrečer, dr. Ivo Vrečer je bil šolski nadzornik, Rihard železniški uradnik v Beogradu, Albert trgovec na Dunaju, hčerka Anka pa operna pevka in gledališka igralka.

Same babe – vsi za enega, eden za vse

Kino Šiška, 5. januar 2019 ― Pred premierno predstavitvijo četrtega albuma z naslovom Vražji bend, ki bo 19. januarja v Kinu Šiška, so Same babe Viki, Miha in Ugo spregovorili o petnajstih letih bendovanja, o ustvarjanju komadov, kameradstvu, snemanju in še marsičem.

5. januarja 1907 se je na Spodnji Polskavi rodil Anton Ingolič, slovenski pisatelj, profesor in urednik

Kamra.si, 5. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. januarja 1907 se je na Spodnji Polskavi rodil Anton Ingolič, slovenski pisatelj, profesor in urednik. Umrl je  11. marca 1992 v  Ljubljani. Anton Ingolič se je rodil v obrtniško-kmečki družini. Bil je najstarejši otrok v družini, kjer jih je od 16 rojenih otrok le pet preživelo. Kot najstarejši naj bi prevzel družinsko obrt, vendar je bilo njegovo veselje do knjig močnejše. Prvo pesem je napisal v zadnjem razredu ljudske šole. S trinajstimi leti se je napotil v mariborsko realko. Začel je pisati in kot tretješolec ustanovil literarni list Žarki. V Parizu je preživel eno šolsko leto na pariški Sorboni in se vrnil z diplomo profesorja francoščine v inozemstvu. Že drugo visokošolsko leto v Ljubljani se je poročil z učiteljico Adelo. 
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 5. januar 2019 ― Mladinska knjiga je izdala prvi del druge knjige trilogije Kingsbridge, s katero je Ken Follett zaslovel po vsem svetu, Forum Ljubljana strip Domna Finžgarja Finžgarjev Spiedermann, Založba Škuc poezijo Milana Šelja Slediti neizgovorjenemu, Založba Zala pa slikanico uveljavljenega pisatelja in ilustratorja Benjija Daviesa Babica in ptica.

1919 – Začetek Spartakovega upora v Berlinu

Zgodovina na dlani, 5. januar 2019 5. januarja leta 1919 se je po abdikaciji cesarja Viljema II. in odstopu premierja von Badna v Berlinu začel upor, ki ga je organizirala komunistična organizacija Spartakova zveza. Upor sta organizirala Rosa Luxemburg in Karl Liebknecht, poleg Berlina pa so se spartakovci uprli še v Bremnu, Hamburgu, Turingiji, na Bavarskem… Preberi The post 1919 – Začetek Spartakovega upora v Berlinu appeared first on Zgodovina na dlani.
V Doževi palači razstava Canaletto in Benetke

V Doževi palači razstava Canaletto in Benetke

Misli, 5. januar 2019 ― V Doževi palači bo od 23. februarja na ogled razstava Canaletto in Benetke, posvečena beneškemu settecentu in njegovemu glavnemu akterju, Canalettu. Ta je bil poznan predvsem kot izjemen vedutist, ki je Benetke večkrat upodobil, ob njegovih pa bodo na ogled tudi dela drugih umetnikov iz omenjenega obdobja.
In memoriam Zdenka Golob

In memoriam Zdenka Golob

ARS Likovni odmevi, 5. januar 2019 ― 1928 - 2019 Ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta smo izgubili izjemni umetnici, samosvoji grafičarki, Zdenko Golob in Tinco Stegovec. Poklonili se jima bomo tudi v oddaji Likovni odmevi s ponovno objavo pogovorov, ki so nastali ob njunih retrospektivah v Mednarodnem grafičnem Likovnem centru. Nocojšnjo oddajo posvečamo Zdenki Golob, slikarki, ilustratorki, grafičarki in pedagoginji. Rodila se je leta 1928 v Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, po meščanski in trgovski šoli se je zaposlila kot tekstilna delavka, pozneje pa je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1954 in nato sprejela različne službe, le da je lahko ustvarjala neodvisno, iskreno in svobodno, kot je večkrat sama poudarila. Leta 1968 je dobila status svobodne umetnice. Ob njeni 85- letnici so v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani pripravili veliko pregledno razstavo, na kateri je bil na ogled njen grafični opus, akvareli, risbe in slike. Tako so se poklonili umetnici, katere opus do tedaj ni doživel večjih javnih predstavitev, ker je tudi sama dajala prednost ustvarjanju pred publiciteto. Ustanovi je takrat tudi donirala 105 del na papirju. Umetniški opus Zdenke Golob je neznačilen, njen motivni svet ni obsežen, zato pa je vsak motiv obdelala do skrajnih interpretativnih možnosti in v več različicah. Za njeno umetniško ustvarjanje je od vsega začetka značilna vzporednost abstraktnih likovnih prvin in poenostavljenih realnih oblik ter premišljena atmosferska uporaba barve. Zdenka Golob je tudi veliko ilustrirala, bila je ena prvih umetnic, ki so za svoje ilustracije uporabile kolažiranje z različnimi recikliranimi materiali. Po letu 1969 se je povsem posvetila grafiki in v tehnikah globokega tiska so nastala njena najboljša dela, večinoma v ciklusih. Njeni umetnosti so večkrat očitali hermetičnost, sama pa je dejala, da motivna raznolikost in atraktivnost nista potrebni, saj je bistven pretehtan odziv na probleme časa in prostora. Zdenka

Konkretno o konkretni utopiji

MAO, 5. januar 2019 ― Arhitektura in spomeniki v Jugoslaviji po MoMI - Ali je razstava jugoslovanske arhitekture (1948–80) v Muzeju sodobne umestnost v New Yorku prelomnica v vrednotenju tega obdobja? Dan po zaprtju razstave Toward a Concrete Utopia, Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na ogled v New Yorku, to odmevno razstavo o arhitekturi socialistične Jugoslavije simbolno zapiramo tudi v MAO.
še novic