Povabilo k natečaju Refresh Video Art Award

ZZMS, 4. januar 2019 ― Združenje zgodovinskih mest skupaj s partnerji v projektu REFRESH vabi vse, ki rad ustvarjajo videje, da sodelujejo v natečaju za REFRESH Video Art Award. K sodelovanju vabimo vse, ki imajo idejo, kako v videu predstaviti: bogastvo kulturne dediščine, njeno izročilo in izpoved njenega stoletnega in tisočletnega bivanja med nami, kulturno dediščino na dinamično mladosten, hkrati brezmejno […] The post Povabilo k natečaju Refresh Video Art Award appeared first on ZZMS.
Notranje muziciranje?

Notranje muziciranje?

Odzven, 4. januar 2019 ― Doživljanje glasbe je del našega vsakdanjika. Notranje glasbeno življenje omenjamo med raznoraznimi pogovori; pravimo na primer, da nas glasba spremlja kot v filmu, da svet skoznjo doživljamo in razumemo. Glasbena notranjost odzvanja tudi kot izvedba, in to ne le v smislu predanega nastopanja, temveč tudi kot vsakdanje žvižganje ali pomrmravanje. Ob vsakem trenutku pa imamo možnost, da muziciramo navznoter.

DiKUL - ponovno vzpostavljen dostop do celotnih besedil

CTK, 4. januar 2019 ― Ponovno je vzpostavljen prikaz informacije o dostopnosti in povezovanje do celotnih besedil gradiv različnih založnikov iz rezultatov iskanja v DiKUL. Zaradi obsežnega izpada servisa konec novembra še sistematično preverjamo pravilnost trenutnih nastavitev, zato so še možne določene motnje v dostopu. Potrudili se bomo, da preverjanje zaključimo čim prej.

4. januarja 1834 se je v Šoštanju rodil Josip Vošnjak, (s psevdonimom J. Skalec, J. M.Dravinjski), politik, zdravnik in pisatelj

Kamra.si, 4. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. januarja 1834 se je v Šoštanju rodil Josip Vošnjak, (s psevdonimom J. Skalec, J. M. Dravinjski), politik, zdravnik in pisatelj. Umrl je 21. oktobra 1911 v Visolah pri Slovenski Bistrici.  Josip Vošnjak se je rodil v trgu Šoštanj na št. 27 »Pri Mihelnu«, v hiši usnjarja in uglednega meščana Mihaela Woschnagga in Jožefe, rojene Križan. Najstarejši sin Franz je bil po tradiciji določen, da bo prevzel usnjarsko obrt, mlajša brata Josipa in Mihaela pa je oče poslal na študije. Osnovno šolo je najprej obiskoval v Šoštanju, od 1843–1946 je obiskoval tretji razred Glavne šole in drugi razred gimnazije v Celju, od 1846–1950 je nadaljeval gimnazijo v Gradcu in jo v letih 1850–1952 dokončal na Dunaju. 1852 je na Dunaju začel študirati medicino in jo zaključil 1857. 1858 je bil promoviran v doktorja medicine in istega leta še v doktorja kirurgije. Dr. Josip Vošnjak je malo donosno zasebno prakso opravljal v Šoštanju (1858–1859), Ljubljani (1859), Kranju (1859–1861). V Ljubljani je dobil mesto sekundarija na kirurškem oddelku (1861); nato je bil okrajni zdravnik v Slovenski Bistrici (1861–1870), okrajni zdravnik v Šmarju pri Jelšah (1870–1872). 1872 je dobil državno službo in mesto primarija v prisilni delavnici v Ljubljani in to delo opravljal  triindvajset let. Po upokojitvi 1895 se je preselil na svoje vinogradno posestvo na Visole pri Slovenski Bistrici. Poslej se je ukvarjal s publicističnim delom in pisanjem spominov. Poročen je bil s Katarino, rojeno Ozmič (1845–1910), z bližnje Tinjske gore. V njunem zakonu so bili rojeni Maria, Rosa, Ludmila in sin Samo Mihael. V letu po smrti žene je Josip vidno hiral in umrl 21. oktobra 1911. Pokopan je na pokopališču na Venčeslu.

Lutkar in režiser Črt Škodlar slavi 85 let

Misli, 4. januar 2019 ― Na današnji dan 85 let slavi priznani lutkar in režiser Črt Škodlar. Odlikoval se je kot domiseln, duhovit in tehnično izvrsten animator marionet, ustvaril pa je več dokumentarnih, eksperimentalnih in kratkih animiranih filmov ter bil pobudnik in animator prvega barvnega slovenskega celovečernega lutkovnega filma Zvezdica Zaspanka.

Z delovanjem pričenja Servis za ustvarjalce

Asociacija, 4. januar 2019 ― Imate kot samozaposleni na področju kulture in kreativnih industrij vprašanja iz področij administracije, računovodskih obveznosti, prava, razpisov, davkov, itd.? Morda imate kot samostojni ustvarjalec_ka težave z določanjem lastnega delavnika, s postavljanjem cene svojega dela, s sodelovanjem pri projektih in sorodnimi t.i. mehkimi veščinami. Samostojni ustvarjalci so pogosto strokovnjaki za delo s katerim se ukvarjajo, hkrati … Preberi več o Z delovanjem pričenja Servis za ustvarjalce
Muse – Simulation Theory

Muse – Simulation Theory

RockOnNet, 4. januar 2019 ― Morda so priznali, da je čas za priznanje, da so v svoji srži bili od nekdaj pop bend. Morda je vse zgolj eksperiment, morda je prišlo do napake v osnovnem programu, morda pa se za vsem skupaj skriva nekaj več in se motim sam.

Servis: Štipendije in porodniški dopust

Asociacija, 4. januar 2019 ― V razpisu za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi je navedeno, da so do prijave upravičene osebe, ki so trenutno vpisane v razvid samozaposlenih v kulturi in bodo v njem ostale vpisane do konca leta, v katerem bodo štipendijo prejemale, pri tem pa se zastavlja vprašanje, če se lahko na ta razpis prijavijo osebe, … Preberi več o Servis: Štipendije in porodniški dopust

Ples za hudiča / Kokoro (31.1.2019 20:00)

Španski borci, 4. januar 2019 ― “Ples za hudiča” je čudovit razmislek o spolu in spolnosti ter o ujetništvu svoje lastne identitete. Solo, v izjemni izvedbi Hilde Sandvold, vas bo tako nasmejal, kot vam dal razmišljati. V drugem delu »Kokoro« pa vas bo Luna Cenere popeljala na popotovanje, v katerem bo njeno telo postalo graciozna skulptura, ki zbuja tako nelagodje kot čarobnost.

Kokoro / Ples za hudiča (31.1.2019 20:00)

Španski borci, 4. januar 2019 ― V prvem delu »Kokoro« vas bo Luna Cenere popeljala na popotovanje, v katerem bo njeno telo postalo graciozna skulptura, ki zbuja tako nelagodje kot čarobnost. Drugi del večera, “Ples za hudiča” pa je čudovit razmislek o spolu in spolnosti ter o ujetništvu svoje lastne identitete. Solo, v izjemni izvedbi Hilde Sandvold, vas bo tako nasmejal, kot vam dal razmišljati.

100 dni vlade na področju kulture

Asociacija, 4. januar 2019 ― Sredi decembra je vlada Marjana Šarca prešla mejnik 100 dni delovanja, kar po navadi označuje obdobje, po katerem so že razvidne ključne strateške politične usmeritve nove vlade. Asociacija se je pridružila pobudi nevladnih in civilnodružbenih organizacij in sodelovala pri oceni prvih 100 dni vlade. Preglede prvih potez ministrstva za kulturo je do neke mere spodbuden, … Preberi več o 100 dni vlade na področju kulture

Na 11. festivalu Bobri se bo veliko plesalo in gibalo

SiGledal Novice, 4. januar 2019 ― V prestolnici bo od 19. januarja do 8. februarja potekal ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V enajsti izdaji bo ponudil več kot 160 dogodkov, ki bodo skozi različne umetniške zvrsti predstavljali možnosti in načine za ustvarjalno izražanje z gibom oz. plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja.
O jugonostalgiji

O jugonostalgiji

Zgodovina na dlani, 4. januar 2019 ― Nostalgij(e) po socialistični preteklosti v današnji vzhodni Evropi obravnavajo odnos med sedanjostjo in družbenimi spremembami v (post)socialističnem obdobju.[1] Večina socialističnih družbenih in ekonomskih institucij ter državnih tvorb se je v letih po 1990 razgradila, posledice tega pa so pojavi nostalgičnih spominov na vzorce socialističnega vsakdanjega življenja.[2] Zgodovinopisje je pokazalo, da… Preberi The post O jugonostalgiji appeared first on Zgodovina na dlani.

1813 – Rojen Alexander Bach

Zgodovina na dlani, 4. januar 2019 4. januarja leta 1813 se je v mestecu Loosdorf rodil avstrijski politik, diplomat in pravnik baron Alexander von Bach. Bil je glavni predstavnik avstrijskega absolutizma in centralizma. Čas njegove politične dejavnosti je znan kot Bachov absolutizem ali neoabsolutizem. Po zadušitvi marčnih revolucij leta 1848 je po prihodu Franca Jožefa I.… Preberi The post 1813 – Rojen Alexander Bach appeared first on Zgodovina na dlani.
Ekipa Bled

Ekipa Bled

ARS Svet kulture, 4. januar 2019 ― Na Prvi program Televizije Slovenija prihaja nova kriminalistična serija Ekipa Bled, prvič bo na ogled to nedeljo ob 20. uri Na Prvi program Televizije Slovenija prihaja nova kriminalistična serija Ekipa Bled, prvič bo na ogled to nedeljo ob 20. uri. Skozi 18 delov, ki prepletajo elemente nanizanke in nadaljevanke, bomo spremljali tri kriminaliste na delu. Majhen kraj, kot je Bled, poleg turistične idile prinaša tudi svoje temne plati. O novi seriji bomo spregovorili z režiserjem in soavtorjem Blažem Završnikom. V oddaji Svet kulture se bomo posvetili še izzivom kulture in umetnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji. Vabljeni k poslušanju.
Stephen Karam: Ljudje

Stephen Karam: Ljudje

Koridor, 4. januar 2019 ― Prva uprizoritev broadwayske uspešnice Ljudje zvezdniškega ameriškega dramatika mlajše generacije Stephena Karama je k nam prišla v pravem trenutku. Četudi primarno osvetljuje stanje ameriškega srednjega razreda, bo slovenski publiki ta »družinski triler«, kot ga je poimenoval avtor, nevarno blizu, in to ne samo zaradi priljubljenosti ameriških televizijskih serij.   Tako sam naslov kot tudi osrednji […] The post Stephen Karam: Ljudje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic