3. januar 1919 - začetek izhajanja v Sloveniji natisnjenih poštnih znamk

Kamra.si, 3. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. januar 1919 - začetek izhajanja v Sloveniji natisnjenih poštnih znamk Slovenske poštne znamke Verigar je serija znamk, ki so bile izdane in dane v poštni promet kmalu po razpadu Avstro-Ogrske in veljajo za prve »slovenske« poštne znamke.  Serijo je leta 1918 zasnoval slovenski slikar Ivan Vavpotič. Seriji znamk je skupen motiv sužnja, ki trga verige. Znamke se sicer ločijo po barvi in izpisani vrednosti v avstro-ogrskih kronah. Kot suženj je upodobljen telovadec Stane Derganc z vzdevkom Verigar. Kljub napisoma »Država SHS« v cirilici (zgoraj) in v latinici (spodaj) je znamka dejansko prišla v promet šele leta 1919, ko se je Država SHS že preimenovala v Kraljevino SHS. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Verigar  

3. januarja 1883 se je v Novem mestu rodil Milan Pugelj, pripovednik, pesnik, urednik, prevajalec in režiser

Kamra.si, 3. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. januarja 1883 se je v Novem mestu rodil Milan Pugelj, pripovednik, pesnik, urednik, prevajalec in režiser. Umrl je 3. februarja 1929 v Ljubljani.  Milan Pugelj je bil rojen 3. januarja 1883 v Kandiji pri Novem mestu kot najmlajši otrok v družini. V krstno knjigo je vpisan z imenom Emil Franc Pugelj. Rodil se je očetu organistu in cerkovniku, pomožnemu učitelju ter posestniku Francu Puglju in materi Mariji, rojeni Muhič. V hišo v Kandiji, s hišno številko 30, kjer je bil Milan Pugelj rojen, sta se starša preselila leta 1876 in v njej odprla gostilno. Hišo, kjer je bila vzidana spominska plošča, so po vojni zaradi obnove kandijskega križišča porušili, obeležje pa prenesli v avlo takratne Študijske knjižnice. V Kandiji je Pugelj preživel le zgodnja otroška leta, saj je oče hišo kmalu prodal kovaču Gorupiču in se z družino preselil na takratno Karlovško cesto oz. današnjo Pugljevo ulico blizu starega lesenega mostu čez Krko.

1969 – Rojen Michael Schumacher

Zgodovina na dlani, 3. januar 2019 3. januarja 1969 se je v nemškem Hürthu rodil eden najboljših in do zdaj najuspešnejši voznik v zgodovini formule 1, Michael Schumacher. V najhitrejšem cirkusu na svetu je skupaj nastopal 19 sezon, v katerih je podrl skoraj vse rekorde, vključujoč tudi sedem naslovov svetovnega prvaka. Udeležil se je 308 dirk,… Preberi The post 1969 – Rojen Michael Schumacher appeared first on Zgodovina na dlani.
“Absolutno ‘ferderbana’ ženska”

“Absolutno ‘ferderbana’ ženska”

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. januar 2019 ― Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita v torek, 15. januarja, ob 18.30 uri v prostore arhiva na predstavitev zadnje številke znanstvene revije Zgodovina za vse. Tokratni osrednji del predstavitve revije bo namenjen osvetlitvi ene od tem, ki so objavljene v rubriki razprave. Tjaša Konovšek, mlada raziskovalka na Inštitutu za novejšo zgodovino bo predstavila […]
The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)

The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)

Deseta umetnost, 3. januar 2019 ― Kolosalni zaključek (več zaključkov pravzaprav, nad čemer se mnogi radi pritožujejo) pustolovske sage Froda in bratovščine prstana. Sauron je končno poražen, prstan uničen in skorajda vsi preživeli. Še stvor Gollum je dobil svoj spokoj. Tretji del pa poleg izjemnih spopadov vsebuje tudi gigantskega pajka, feministično enovrstičnico – ‘I am no man!” – in pa dramatični […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    No Country For Old Men (2007)  Fight Club (1999)  Marija Škotska  Room (2015)  Thor: The Dark World (2013) Copyright © Deseta umetnost [The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)], All Right Reserved. 2019.
Urša Menart, nova predsednica Društva slovenskih režiserjev

Urša Menart, nova predsednica Društva slovenskih režiserjev

ARS Gremo v kino, 3. januar 2019 ― "Vodenje društva sem prevzela v trenutku, ko je slovenski film v dobri ustvarjalni in katastrofalni finančni kondiciji". - Urša Menart Pogovarjali se bomo z Uršo Menart, novo predsednico Društva slovenskih režiserjev, ter ocenili filme z rednega sporeda. Srbski akcijski triler Južni veter je že postal regionalna uspešnica, premiero pa sta v naših kinih doživela še filma Starec in pištola, zgodba o šarmantnem bančnem roparju z menda zadnjo vlogo Roberta Redforda, ter v Cannesu nagrajeni prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta Dekle, ki ga v teh dneh vrtijo v ljubljanskem Cankarjevem domu. V izbranih kinematografih Art kino mreže si lahko ogledate še dokumentarec o operni divi Marii Callas.
Saša Spačal: »Fenomeni, ki me spremljajo skozi moj celoten opus, so: povezave, simbioza, pretočnost.«

Saša Spačal: »Fenomeni, ki me spremljajo skozi moj celoten opus, so: povezave, simbioza, pretočnost.«

Koridor, 3. januar 2019 ― Saša Spačal, foto: Kelsey Hayden/arhiv umetnice     Aktualna razstava Saše Spačal nas v Galeriji Vžigalica posrka v postčloveško sedanjost, kjer lahko ob narekovanemu ritmu dihanja bakterij sreče opazujemo soodvisnost in neprekinjeno povezavo človeka z okoljem, v katerem brezbrižno živi. Tri večje prostorske biotehnološke instalacije so povezane z domiselnim krogotokom številnih mikrobiomov. Ti nas opomnijo […] The post Saša Spačal: »Fenomeni, ki me spremljajo skozi moj celoten opus, so: povezave, simbioza, pretočnost.« appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

3biro: Enodružinska hiša Puštal

OUTSIDER, 3. januar 2019 ― Arhitekti iz pisarne 3biro so v škofjeloškem predmestju zasnovali enodružinsko hišo neobičajne geometrične oblike. Pod vznožjem hribovja, ki Škofjo Loko obroblja z jugozahoda, v mesto vodi stara cesta, ob kateri se pobočja začnejo zelo strmo dvigovati. Kljub temu je tam zraslo dolgo obcestno naselje in prazno parcelo v njem je preteklo leto zasedla nova enodružinska…
Verigarji na dopisnici

Verigarji na dopisnici

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 3. januar 2019 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov vam predstavljamo dopisnico z Verigarji. Objavo dopisnice, ki jo hranimo v zbirki SI_ZAC/1573 Zbirka gradiva filatelije in numizmatike, posvečamo obeleževanju okroglemu jubileju. V januarju 2019 namreč mineva natančno 100 let, odkar so bile izdane znamke, ki jih štejemo za prve slovenske znamke. Znamke, imenovane Verigarji po sliki sužnja, ki […]
500 let od smrti Leonarda da Vincija

500 let od smrti Leonarda da Vincija

ARS Svet kulture, 3. januar 2019 ― Leonardu da Vinciju, ki je preminil 2. maja leta 1519, se bodo poklonili z več sto dogodki - ne samo v sosednji državi, ampak tudi drugod po svetu Kulturno leto 2019 bosta v Sloveniji zaznamovali 100-letnica Univerze v Ljubljani in 100. obletnica priključitve Prekmurja matični domovini. V Italiji pa bo kulturno leto minevalo predvsem v znamenju 500-letnice smrti genija Leonarda Da Vincija. Trenutno najodmevnejšo razstavo so že oktobra odprli v Galeriji Uffizi v Firencah, gre pa za pregled mojstrovih rokopisov, med katerimi izpostavljajo tako imenovani »Kodeks Leicester«. V prvi oddaji leta 2019 se bomo dotaknili tudi dveh novih kulturnih prestolnic Evrope – bolgarskega mesta Plovdiv in južnoitalijanskega mesta Matera, ob koncu pa predstavili projekt prenove med drugo vojno porušene graščine v Arboretumu Volčji potok. Vabljeni k poslušanju!
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 3. januar 2019 ― Kulturni dogodki v letu 2019 V letošnji prvi Kulturni panorami bomo napovedali nekatere večje dogodke v letošnjem letu na področju kulture, predvsem v Sloveniji. Tako se bomo o prednostnih projektih pogovarjali z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom, letos bomo proslavljali dve pomembni okrogli obletnici – 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani in 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini, letos bosta ponovno mednarodni bienalni prireditvi – Grafični bienale in Bienale oblikovanja, ob koncu oddaje pa vas bomo seznanili še z letošnjima kulturnima prestolnicama – to bosta Matera v Italiji in Plovdiv v Bolgariji.
še novic