Fotografski natečaj KFBK: “V škrlat oblači veje, povsod bogastvo seje”

Kamnik.info, 4. november 2020 ― Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik objavlja fotografski natečaj z naslovom V škrlat oblači veje, povsod bogastvo seje. Naslov smo si izposodili v pesmi Daneta Zajca (1929-2005) z naslovom Jesen, jesen (1955).  Udeležence fotografskega natečaja vabimo, da se odpravijo v naravo in s fotografskim objektivom skušajo na najbolj izviren in prepričljiv način ujeti jesensko vzdušje. Ker želimo, da bi bil natečaj dostopen ... Prispevek Fotografski natečaj KFBK: “V škrlat oblači veje, povsod bogastvo seje” je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Imenitna ljubljanska družina Dolničar

Imenitna ljubljanska družina Dolničar

Zgodovina na dlani, 4. november 2020 ― Družina Dolničar je bila najpomembnejša ljubljanska meščanska družina intelektualcev 17. in 18. stoletja, ki je tlakovala pot ljubljanskemu baroku in zanimanju za antično Emono. Leta 1626 se je rodil ljubljanski mestni sodnik in župan Janez Krstnik Dolničar. Izhajal je iz šentjanškega predmestja, ki obsega območje današnje Trubarjeve ceste, kjer so… Preberi The post Imenitna ljubljanska družina Dolničar appeared first on Zgodovina na dlani.
Glasovi tišine

Glasovi tišine

Odzven, 4. november 2020 ― Alain Corbin je francoski zgodovinar, ki se je uveljavil kot eden pomembnih predstavnikov tako imenovane mikrozgodovine. Prisluhnite tišini med vrsticami njegove knjige Zgodovina tišine.

Pogovori z avtorji besedil, nominiranimi za nagrado Slavka Gruma in dobitnico nagrade za mladega dramatika

SLOGI, 4. november 2020 ― Pogovori z avtoricami in avtorjem besedil, ki so bila nominiranima za nagrado Slavka Gruma 2020, ter s prejemnico nagrade za mladega dramatika 2020: Izo Strehar, Tjašo Mislej, Simono Semenič, Katarino Morano in Žigo Divjakom, Simono Hamer ter Varjo Hrvatin!   Varja Hrvatin, nagrajena mlada dramatičarka 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz […] The post Pogovori z avtorji besedil, nominiranimi za nagrado Slavka Gruma in dobitnico nagrade za mladega dramatika appeared first on SLOGI.
Žigan Krajnčan

Žigan Krajnčan

Koreografski imenik, 4. november 2020 ― Plesalec, koreograf, performer, igralec, pevec, glasbenik, edukator, iniciator Žigan Krajnčan (1995, Kranj) se je rodil v glasbo. Pri treh letih spoznava violino, pri štirih gledališče, kot osnovnošolec doda še nastopanje v dveh muzikalih in celovečernem filmu, med šolanjem na Umetniški gimnaziji Ljubljana, smer sodobni ples, pa že profesionalno sodeluje v…
Žigan Krajnčan

Žigan Krajnčan

Koreografski imenik, 4. november 2020 ― Plesalec, koreograf, performer, igralec, pevec, glasbenik, edukator, iniciator Žigan Krajnčan (1995, Kranj) se je rodil v glasbo. Pri treh letih spoznava violino, pri štirih gledališče, kot osnovnošolec doda še nastopanje v dveh muzikalih in celovečernem filmu, med šolanjem na Umetniški gimnaziji Ljubljana, smer sodobni ples, pa že profesionalno sodeluje v…

Gledališki delovni listi, e-raziskovalna gradiva

SLOGI, 4. november 2020 ― V časih, ko se življenje odvija v veliki meri pred raznimi ekrani, se nam je zdelo pomembno, da ponudimo za naše najmlajše možnost kvalitetnega preživljanja časa vsaj malo stran od ekrana. Ne le, da to razbremeni že tako preutrujene oči naših najmlajših, informacije, ki jih napišemo z roko, se v našem spominu zadržijo dlje časa, […] The post Gledališki delovni listi, e-raziskovalna gradiva appeared first on SLOGI.

Pred enim letom je vrata odprl STUDIO GAM!

Ana Monro, 4. november 2020 ― V sredo, 4. novembra, je minilo natanko leto dni, odkar smo s slavnostnim prerezom traku otvorili našo gledališko dvorano Studio GAM, ki je namenjena izvedbi manjših in tehnično manj zahtevnih predstav, ki prenesejo bližino publike in intimnost izvedbe. Do spomladanskih ukrepov zaradi epidemije virusa COVID-19 smo v njem gostili predstave Tabletol (Gledališče Ane Monro), Sosedi ... The post Pred enim letom je vrata odprl STUDIO GAM! appeared first on Ana Monro.
Marijan Rupert za STA: Prijateljstvo med Finžgarjem in Plečnikom simbioza dveh zelo različnih ljudi

Marijan Rupert za STA: Prijateljstvo med Finžgarjem in Plečnikom simbioza dveh zelo različnih ljudi

Misli, 4. november 2020 ― Skrbnik Rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) Marijan Rupert je v Plečnikovi hiši pripravil razstavo Finžgar in Plečnik: Prijateljstvo brez meja. Pripoveduje o prijateljstvu med značajsko popolnoma različnima ustvarjalcema, ki pa je trajalo več kot tri desetletja in je bilo, kot je Rupert povedal za STA, "trdno in lepo".

Arhitektura iz zemlje: Convent Studios, ZDA

OUTSIDER, 4. november 2020 ― Prenova in dozidava stavbe v umetniški atelje v historičnem predelu Tucsona v Arizoni. V četrti Barrio Historico v arizonskem Tusconu je stala hiša iz zemlje (adobe) v zelo slabem stanju. “Ko sem prvič prišel na lokacijo, je bila hiša pravzaprav ruševina,” piše arhitekt Rick Joy v svoji knjigi Desert Works (Puščavska dela). Od nekdanje stavbe… The post Arhitektura iz zemlje: Convent Studios, ZDA appeared first on OUTSIDER.
Jajce

Jajce

eRast, 4. november 2020 ― Kratka zgodba je del zbirke Nož v ustih, Založba Goga, 2020. Skodelica za kavo je imela na robu debelo trojno…

Pismo moji igralki Nini Ivanišin

SiGledal Novice, 4. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Davorin Juhart piše igralki Nini Ivanišin.

Pismo moji igralki Janji Majzelj

SiGledal Novice, 4. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Maja Ličen piše igralki Janji Majzelj.

Uprizoritev Zajčeve igre Otroka reke za uvod v Zvočne drame

Misli, 4. november 2020 ― V SNG Drama Ljubljana danes z bralno uprizoritvijo igre Otroka reke Daneta Zajca začenjajo z novo programsko platformo Zvočne drame. Ta je namenjena predstavljanju slovenske dramatike, še posebej redko uprizorjenih dram. Takšna je tudi Otroka reke, ki je na odru zaživela le enkrat leta 1962 v produkciji Odra 57 in režiji Tarasa Kermaunerja.

Gledališki e-detektivi, e-igre (e-izobraževanje)

SLOGI, 4. november 2020 ― Preizkusite svoje znanje o gledališču in rešite naše spletne raziskovalne naloge. Kaj veste o gledališču? Kaj potrebujemo za gledališko predstavo? Kje je kaj v gledališču? Kdo vse dela v gledališču? In še raziskovanje skozi kostumske in scenske skice, gledališke stavbe ter gledališke izraze.   Vstopite med Gledališke e-detektive na platformi Zlata paličica The post Gledališki e-detektivi, e-igre (e-izobraževanje) appeared first on SLOGI.

Pismo dramatičarki Katji Gorečan

SiGledal Novice, 4. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Liu Zakrajšek piše dramatičarki Katji Gorečan.
V madridskem Pradu svež vpogled v Boschev Vrt zemeljskih naslad

V madridskem Pradu svež vpogled v Boschev Vrt zemeljskih naslad

Misli, 4. november 2020 ― V Madridskem muzeju Prado so po zaprtju muzeja zaradi covida-19 sedaj prvič ponovno omogočili ogled galerije, posvečene nizozemskemu renesančnemu slikarju Hieronymusu Boschu. Ob podpori podjetja Samsung so za priložnost pripravili novo postavitev, ki omogoča drugačen vpogled v Boschevo delo s pomočjo sodobne tehnologije, piše Art Daily.

4. novembra 1952 je umrl Josip Nikolaj Sadnikar, slovenski veterinar in zbiratelj umetnin

Kamra.si, 4. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. novembra 1952 je v Kamniku umrl Josip Nikolaj Sadnikar, slovenski veterinar in zbiratelj umetnin.  Rodil se je 5. decembra 1863 v Ljubljani. Po končani ljudski šoli je obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani. Leta 1882 je odšel na Dunaj na Visoko šolo za veterino (en), kjer je leta 1886 diplomiral. Po študiju se je tu izpopolnjeval tudi iz mikrobiologije, serologije (en) in higiene mleka. Po zaključenem izpopolnjevanju se je kot mlad veterinar vrnil in po krajših službah v Ljubljani (1886), Radovljici (1887) in Črnomlju (1887-1889) prišel 1889 v Kamnik. Vse do upokojitve 1926 je deloval kot okrajni veterinar in veterinarski inšpektor. V kamniškem okraju je organiziral veterinarsko službo, uredil higiensko službo in v Krtini pri Domžalah zgradil živalsko grobišče.
Dostava koncertov na dom

Dostava koncertov na dom

SIGIC - Novice, 4. november 2020 ― Kino Šiška nadaljuje s hibridnimi koncerti tudi v novembru z indie rock asi MRFY, enim najbolj svežih novih glasbenih izrazov na domači sceni Tschimyem, prekaljenima akterjema domačega podtalja Darlo Smoking in sanjajočimi AKA Neomi, konec meseca pa sledi posebno sodelovanje Kino Šiška x Mixcloud: Flying Lotus!
Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

BSF, 4. november 2020 ― Četrti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bi morali potekati že meseca marca, a so se zaradi posledic epidemije prestavili na november in bodo potekali od 11. do 13. novembra, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.
še novic