Vlada s položaja direktorice Jaka razrešila Renato Zamida

Vlada s položaja direktorice Jaka razrešila Renato Zamida

Misli, 12. november 2020 ― Vlada je na današnji seji s položaja direktorice Javne agencije za knjigo RS (Jak) razrešila Renato Zamida, piše v sporočilu za javnost po seji vlade. Renta Zamida je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018, imenovana je bila za obdobje petih let. Zgodba z njenim razreševanjem z mesta direktorice sicer sega že v začetek letošnjega leta.
Glas generacije in širše

Glas generacije in širše

Odzven, 12. november 2020 ― Tschimy Obenga je s svojim pred kratkim povitim mini albumom Human OS vrnil diskreten romantičen šarm urbano ubranih not in besedil. Tokrat se je predstavil v živo v hibridnem koncertu v Kinu Šiška.
Tone Mlakar

Tone Mlakar

Loški muzej, 12. november 2020 ― Na veliko žalost se poslavljamo od Toneta Mlakarja – arhitekta, scenografa in priznanega fotografa, ki je s svojimi projekti vidno zaznamoval tudi podobo Škofje Loke.
Take Shelter (2011)

Take Shelter (2011)

Deseta umetnost, 12. november 2020 ― Michael Shannon je eden od tistih filmskih igralcev, ki vedno postrežejo z odličnimi predstavami, a hkrati niso nikoli deležni zaslužene pozornosti. Na srečo je režiser in scenarist Jeff Nichols opazil njegov talent in mu dal glavno vlogo v psihološkem trilerju Take Shelter, ki je eden najboljših filmov leta 2011. Zgodba se vrti okoli gradbenika Curtisa, ki ga vse pogosteje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Toy Story (1995)  Lawrence Of Arabia (1962)  Pri mami  Prevajalci  True Detective - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [Take Shelter (2011)], All Right Reserved. 2020.

Žan Malek Petrovič: Najprej, ne škoduj

OUTSIDER, 12. november 2020 ― Primum non nocere* Kremplji koronavirusne pandemije počasi cefrajo družbeno tkivo, ki ga različne roke že tako vlečejo vsaksebi. Nočem komentirati ideoloških spopadov, temelječih na polpretekli zgodovini in utopični prihodnosti. Verjamem, morda naivno, da so takšni razdori prehodne narave, popravljivi, da ne morejo biti usodni. Z večjo zaskrbljenostjo in strahom pospremim nekatere ideje spletnih znalcev, ki… The post Žan Malek Petrovič: Najprej, ne škoduj appeared first on OUTSIDER.

Nagrada Radojke Vrančič prevajalki Lari Unuk

Misli, 12. november 2020 ― Letošnja prejemnica nagrade Radojke Vrančič je prevajalka Lara Unuk. Nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil prevajalcem, starim do 35 let, je prejela za sklop prevodov štirih romanov: Številka 31328, Bog mi je priča, Dendriti in Eksperiment.

115 let naše knjižnice

Knjižnica Postojna, 12. november 2020 ― Letos zaokrožujemo častitljivo 115-letnico naše knjižnice (1905 – 2020). S spoštovanjem se oziramo nazaj v njeno bogato zgodovino. V tem času se je velikokrat selila iz hiše v hišo in našla svoje dokončno in reprezentančno mesto v veliki in lepi stavbi sredi mesta. Ponosni smo na njeno rast in širitev, na njene vsebine in poslanstvo.

Dan in teden slovenskih splošnih knjižnic

Knjižnica Postojna, 12. november 2020 ― Pridružujemo se  TEDNU (od 16. do 20. 11.) in DNEVU SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC, 20. novembra, letos pod sloganom MOJA KNJIŽNICA POVEZUJE. Vabimo vas k brezplačnemu vpisu v vseh naših enotah. Enota potujoče knjižnice - na bibliobusu od 16. do 27.11. , v krajih in vaseh postojnske in pivške občine, kjer vozi po ustaljenem urniku in kjer ste doma, v enotah osrednje knjižnice v Postojni in Pivki pa bo brezplačni vpis 20. 11.2020. Lepo povabljeni!
Dornava: Razstava v baročnem dvorcu

Dornava: Razstava v baročnem dvorcu

Štajerski tednik, 12. november 2020 ― V dvorcu Dornava so to jesen na ogled postavili razstavo, ki prikazuje stanje grajskih vrtov v preteklosti in danes. Razstavne panoje, na katerih so fotografije iz preteklosti, so namestili po celotnem kompleksu dvorca. Na fotografijah je stanje nekoč, v živo pa vidimo stanje danes.
Razstava “LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi 1980 -1995” za zaprtimi galerijskimi vrati čaka na obiskovalce

Razstava “LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi 1980 -1995” za zaprtimi galerijskimi vrati čaka na obiskovalce

Galerija Murska Sobota, 12. november 2020 ―   Razstava “LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi 1980 – 1995, ki bi morala biti na ogled od danes, 12. novembra 2020 naprej, je sicer postavljena, a žal zaradi pandemije koronavirusa ostaja za zaprtimi galerijskimi vrati. Upamo, da si jo boste lahko kmalu ogledali v živo. Razstavo bomo zaradi nastale situacije predvidoma podaljšali v […]
Prirodoslovni muzej v selitvi na Metelkovo prepoznava možno rešitev

Prirodoslovni muzej v selitvi na Metelkovo prepoznava možno rešitev

Misli, 12. november 2020 ― Prirodoslovni muzej Slovenije na prostorsko stisko opozarja desetletja. Da bi bila Metelkova 6 možna rešitev, ni novost, direktorici Bredi Činč Juhant pa je bila na oktobrskem sestanku pri ministru za kulturo prvič zagotovljena ustrezna kvadratura. Če bi Metelkova 6 zagotavljala trajne varne prostore za zbirke, se direktorici "tudi to zdi rešitev".
Pogledi v preteklost

Pogledi v preteklost

Loški muzej, 12. november 2020 ― Škofja Loka, znana predvsem po svoji slikarski dediščini, je že od začetkov fotografskega medija na naših tleh svojevrsten magnet tudi za fotografe, predvsem za tiste, ki se navdušujejo nad slikovitostjo staroveške arhitekture in nenavadnimi detajli.
Umrla priljubljena hrvaška pisateljica Anđelka Martić

Umrla priljubljena hrvaška pisateljica Anđelka Martić

Misli, 12. november 2020 ― V sredo je v Zagrebu umrla priljubljena hrvaška pisateljica in prevajalka Anđelka Martić, so sporočili iz Društva hrvaških književnikov (DHK). Najbolj znana je po kratkem romanu za mlade bralce Pirgo, ki je dostopen tudi v slovenskem prevodu, sicer pa je Anđelka Martić v hrvaščino prevajala dela slovenskih avtorjev.

Ljubljana ima odslej Trg Fraceta Štiglica!

Društvo slovenskih režiserjev, 12. november 2020 ― France Štiglic, fotografija je iz Arhiva Slovenske kinoteke Na pobudo Slovenskega filmskega centra ima Ljubljana od danes Trg Franceta Štiglica, ki je v neposredni bližini Lokacije na Kersnikovi 12, kjer domujejo strokovna združenja s področja produktivne kinematografije. Upamo, da bo trg kmalu lahko zaživel s programskimi vsebinami in postal redno srečališče vseh, ki jim je […]
Deljenje resničnosti

Deljenje resničnosti

LUD Literatura, 12. november 2020 ― "Robovi" se pokažejo in v vsej svoji (socialni, časovni, družbeni, kulturni, zgodovinski, jezikovni, intimni …) mnogoličnosti izrišejo šele postopoma, a zbirko kot celoto vendarle narekuje zavest o skrajnem robu – kjer/ko se ni več mogoče izogniti vprašanju življenja in smrti.

Pismo namišljenemu abonmaju

SiGledal Novice, 12. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Kaja Novosel piše svojemu namišljenemu abonmaju.

Pismo mojemu igralcu Gregorju Bakoviću

SiGledal Novice, 12. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Katka Slosar piše igralcu Gregorju Bakoviću.

Pismo mojemu igralcu Radku Poliču - Racu

SiGledal Novice, 12. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Anastazija Leščak piše igralcu Radku Poliču - Racu.
Pred 180 leti se je rodil znameniti kipar Auguste Rodin

Pred 180 leti se je rodil znameniti kipar Auguste Rodin

Misli, 12. november 2020 ― Pred 180 leti se je rodil francoski kipar Auguste Rodin. Kipar, ki je z deli, kot so Mislec, Poljub in Calaijski meščani, vplival na mnoge umetnike, se je uveljavil šele v zrelih letih. Sodobniki so njegovo kiparstvo zavračali, ker so bile njegove figure videti kot žive, danes pa je slaven ravno zato, ker je kiparstvu vrnil živost.

12. novembra 1930 je v Celju umrl Peter Majdič, trgovec in mlinar

Kamra.si, 12. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. novembra 1930 je v Celju umrl Peter Majdič, trgovec in mlinar. Rodil se je 12. februarja 1862 v Jaršah pri Mengšu.  Peter Majdič izhaja iz ugledne mlinarske družine, ki je sprva živela v Jaršah pri Mengšu. Po zaključenem osnovnem in strokovnem šolanju se je sprva zaposlil v očetovem mlinu, leta 1888 pa mu je le-ta na Spodnji Hudinji pri Celju od švicarskega podjetnika Lutza kupil parni mlin. S tem začetnim kapitalom je začel uspešno pot samostojnega podjetnika in kmalu prerasel v najpomembnejšega slovenskega industrialca in posestnika v Celju. Majdičev mlin je bilo prvo večje celjsko podjetje, ki je bilo povsem v slovenskih rokah. To je bilo zlasti pomembno v času, ko so Slovenci na gospodarskem in političnem polju šele začeli zavzemati položaje, ki jih je prej zaznamoval nemški monopol.

12. novembra 1839 se je v Primožu pri Šentjurju rodil Franc Guzej (var. Guzaj), slovenski kriminalec in junaški izobčenec

Kamra.si, 12. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. novembra 1839 se je v Primožu pri Šentjurju rodil Franc Guzej (var. Guzaj), slovenski kriminalec in junaški izobčenec. Umrl je 10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju.* Franc Guzej (var. Guzaj) se je rodil 12. novembra 1839 v revni kmečki družini v Sv. Primožu pri Šentjurju. Kot edinec je moral v vojsko, kjer si je pridobil znanje orožnika. Nato se je vrnil domov in se zaposlil kot pomožni delavec na Dobrni, na večji kmetiji, ki je imela tudi gostilno. Zaradi podtaknjene tatvine na Dobrni je bil obsojen na 7 let zaporne kazni v celjskem zaporu Stari pisker. Iz zapora je pobegnil in začel ropati trgovce, župnije, graščake. Svoj plen je vedno razdelil med revne. Na begu je bil 5 let. Ustreljen je bil 10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju.* Brez obreda so ga pokopali izven pokopališča pri cerkvi sv. Ane v Lopaci.
Ljubljana ima Trg Franceta Štiglica

Ljubljana ima Trg Franceta Štiglica

BSF, 12. november 2020 ― Slovenski filmski center je ob lanski 100. letnici rojstva režiserja Franceta Štiglica na Mestno občino Ljubljana naslovil pobudo za poimenovanje trga po tem velikem režiserju. Ljubljanski svetniki so na svoji 11. seji mestnega sveta odločili, da se bo trg, ki je nastal na strehi parkirne hiše Kozolec II poimenoval v Trg Franceta Štiglica. »Trg obsega urbano površino med stanovanjskim blokom na Slovenski cesti 55 in hišami na Kersnikovi ulici številka 4, 6, 10. Na jugu je omejen s slepo fasado Knjižnice Otona Župančiča, na severu z Dvorakovo ulico,« je zapisano v odloku. Slavnostno odprtje trga bi moralo potekati prav na današnjo, 101 obletnico rojstva tega velikega režiserja, v času Slovenskega tedna filma, ki pravkar poteka. A žal je zaradi pandemije praznovanje in slavnostno odprtje do nadaljnjega prestavljeno. Praznovanju pa se pridružuje Društvo slovenskih režiserjev, ki vas vabi k udeležbi treh dogodkov na daljavo, ki so jih pripravili na današnji dan in ga poimenovali Štigličev dan. Dogodki se začnejo ob 16. uri. Društvo od leta 2015 podeljuje tudi nagrado Franceta Štiglica za izjemne dosežke na področju filmske in televizijske režije ter za življenjsko delo.
še novic