Stringy pošiljajo svež EP iz vzhoda

Stringy pošiljajo svež EP iz vzhoda

SPRP, 26. januar 2021 ― Stringy so ukrajinski melodični punk rock bend, ki je pravkar navrgel svež EP. Ta nosi naslov ´Твоей подруге надоест´ oz. ´Vaše dekle se bo dolgočasilo´, če gre verjeti prevajanju iz cirilice. Na izdaji se je znašlo pet štiklov, izšla pa je v samozaložbi.  Твоей подруге надоест by STRINGY!   Zasedba prihaja iz Kijeva, z igranjem pa je pričela v letu 2007. Od takrat so izdali že več kot deset mini albumov, nazadnje ´No monkeys, no war´ septembra 2019. Za sabo imajo že več kot 300 nastopov po bližnjih krajih in deželah. Mogoče pa jih bo kdaj pot zanesla tudi v našo soseščino.  Piše: Matej Urbanč

ANINA DVIŽNICA – dviguje energijo in moralo!

Ana Monro, 26. januar 2021 ― Od 26. januarja si lahko vsak torek ob 10.00 na kanalu SIMS ogledate neposredni prenos kratkega vadbeno-motivacijskega online programa Anina dvižnica.  Pridružite se nam in razmigajte telo, poživite krvni obtok ter usmerite pozornost in duha – brezplačno, brez predhodnih prijav in priprav ter brez prostorskih zahtev! Primerno za vse starosti in velikosti!   PRIKLOPI SE ... The post ANINA DVIŽNICA – dviguje energijo in moralo! appeared first on Ana Monro.

Dušan Ščap z novo knjigo o zgodovini Apaškega polja

Misli, 26. januar 2021 ― Ljubiteljski zgodovinar Dušan Ščap je napisal novo knjigo o Apaškem polju z naslovom Apaško polje skozi zgodovino: izbor posameznih poglavij. Knjiga prinaša 17 člankov, ki so razdeljeni v štiri sklope: geografsko-družbeno dogajanje, Dvorec v Črncih in nova odkritja, Župnija Apače ter dogodki 20. stoletja.

Agata Tomažič: Zigurat iz Zaloga

OUTSIDER, 26. januar 2021 ― Sredi rodovitnih planjav se dviguje stolp. Daleč naokrog valovijo klasja žita (ali se klanjajo zeljnate glave), ničesar ni (dobro, samo neki nižji objekti so in v daljavi se na obzorju riše ranžirna postaja). Le stolp, viden že od daleč, prebada nebesni svod. Ko se znajdeš tik pod njim, si manjši od mravlje. Nekakšno strahospoštovanje in… The post Agata Tomažič: Zigurat iz Zaloga appeared first on OUTSIDER.

Studio Mehanizem: Stanovanje PP

OUTSIDER, 26. januar 2021 ― Nežno, a temeljito prenovo stanovanja v večstanovanjski hiši v Ljubljani sta zasnovala arhitekta Studia Mehanizem Ana Doles in Martin Gustinčič. Izhodišče projekta je narekoval izziv, kako doseči sodobno osvežitev brez radikalnih prostorskih posegov: »Ko sta naju prijatelja prosila za izvedbo prenove, sva najprej s presenečenjem spraševala, ali je prenova zares potrebna, saj je imelo stanovanje… The post Studio Mehanizem: Stanovanje PP appeared first on OUTSIDER.

E-Literarna postaja z Borutom Gombačem

Kamra.si, 26. januar 2021 ― Gost tokratne Literarne postaje je pesnik, pisatelj, dramatik in aktualni Veronikin nagrajenec Mariborčan Borut Gombač, ki je pred kratkim pri založbi Litera izdal zbirko pravljic Skrivnost lebdeče knjige. Z mojstrom besednega ustvarjanja se je pogovarjal glavni urednik Litere Orlando Uršič. Pogovor je z Gombačevimi uglasbenimi songi popestril kantavtor Marko Grobler. Zaradi epidemioloških razmer smo dogodek preselili na splet, ogledate pa si ga lahko na spodnji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=H8ifgOQAjkA Prijetno literarno druženje!

Nina Granda: Skupni prostor, odprta fronta

OUTSIDER, 26. januar 2021 ― V začetku tedna so neznanci poškodovali fresko na južni fasadi ljubljanske stolnice. Vanjo je nekdo vrgel balon, napolnjen z barvo. Storilec ni znan. Dejanje so enotno obsodili vsi, ga označili za oskrunjenje dediščine, in se od njega distancirali. Poseg v fasado stolnice razumejo vsi na enak način, sprejet je konsenz, da gre za vandalizem. Po… The post Nina Granda: Skupni prostor, odprta fronta appeared first on OUTSIDER.
Nismo sami

Nismo sami

Odzven, 26. januar 2021 ― Dan D so ob podpori svojega strokovnega tehničnega osebja in pomoči ekipe Cankarjevega doma zasedli prezračevalni prostor ali, kot mu pravijo, pljuča našega kulturnega hrama.
Prizori z grajskega griča Maksima Sedeja

Prizori z grajskega griča Maksima Sedeja

Loški muzej, 26. januar 2021 ― V naslednjem kotičku Fokus bomo predstavili tri likovna dela akademskega slikarja Maksima Sedeja, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Gre za risbe v tehniki oglja, upodobljeni motivi na njih pa so stolp Loškega gradu, grajski vrt in Škoparjeva hiša. 

Cesarski piškoti

Medobčinski muzej Kamnik, 26. januar 2021 ― Doma lahko spečete cesarske piškote, za katere je recept zapisala Magdalena Pleiweis v Slovenski kuharici leta 1890. Ali so cesarski, in kaj posebnega, pa sami poskusite. »V mesengastem kotliču ali skledi tolci 7 dekagr. (4 lote) cukra, 2 celi jajci in 1 rumenjak, pa malo vaniljnega cukra za duh, da se zgosti; potem deni na […] The post Cesarski piškoti appeared first on MM:K.
Umetnice in umetniki zaskrbljeni nad problematiziranjem razstave v Rimu

Umetnice in umetniki zaskrbljeni nad problematiziranjem razstave v Rimu

Misli, 26. januar 2021 ― Enaindvajset slovenskih umetnic in umetnikov je danes v skupni izjavi izrazilo zaskrbljenost, potem ko so slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj ter ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve prejšnji teden problematizirali sodelovanje Moderne galerije pri razstavi Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije v rimskem muzeju MAXXI.
Podaljšan rok vabila za občine: Odprta ulica v vaši občini

Podaljšan rok vabila za občine: Odprta ulica v vaši občini

Inštitut za politike prostora, 26. januar 2021 ― Rok za pošiljanje prijave za Odprto ulico v vaši občini je podaljšan do 5. 2. 2021! Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki želijo preizkusiti Odprto ulico – ukrep za izboljšanje pogojev za kolesarjenje in hojo, ki omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Izbrani... The post Podaljšan rok vabila za občine: Odprta ulica v vaši občini appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Na Jesenicah se začenja snemanje novega celovečernega filma

Na Jesenicah se začenja snemanje novega celovečernega filma

Misli, 26. januar 2021 ― Jesenice bodo od danes dalje prizorišče snemanja novega celovečernega narativnega filma Zbudi me produkcijske hiše Vertigo in večkrat nagrajenega režiserja Marka Šantića. Snemanje bo na Jesenicah, kjer bo posneta približno tretjina filma, potekalo do 6. marca. V času snemanja so predvidene kratkotrajne zapore nekaterih cest.

Izjava Društva DSR

Društvo slovenskih režiserjev, 26. januar 2021 ― V Društvu slovenskih režiserjev obsojamo brutalno uporabo nasilja nad uporabniki Avtonomne tovarne Rog, nad protesniki in nad opazovalci fizičnega rušenja in hkrati simbolnega ukinjanja prostora neinstitucionalizirane umetnosti in kritične misli. Kot družba smo v zadnjih mesecih deležni čedalje pogostejše uporabe surove sile oblasti. Dialog in širši javni konsenz, zaupanje v moč argumentov in družbeno povezanost […]
Na spletu premiera Gromovega filma Komaj čakam, da prideš

Na spletu premiera Gromovega filma Komaj čakam, da prideš

Misli, 26. januar 2021 ― Preko spletne povezave je danes ves dan brezplačno premierno na ogled film Komaj čakam, da prideš avtorja Tomaža Groma. Stojan Pelko je film označil za umetniški izraz: "Ne samo zato, ker se z njim izraža dokazan glasbeni ustvarjalec, ampak zato, ker se ob izzivu soočenja s težko izgubo v resnici radikalno sooča z medijem, s katerim se izraža."

Posredovano gledališče: razglednica z Univerze Komenskega v Bratislavi

SiGledal Novice, 26. januar 2021 ― Med koronakrizo si gledalci po svetu lahko na različnih platformah ogledujejo gledališke predstave od blizu in daleč. Tako tudi študentje slovenščine na tujih univerzah gledajo predstave slovenskih gledališč, ki so dostopne na spletu. V rubriki "Posredovano gledališče" objavljamo njihove vtise. – Iz Slovaške nas pozdravljajo študentje Nikoleta Biela, Mária Krutá, Patrik Pavlásek, Katarína Franková, Daniel Poláš, Lujza Laudárová in njihova učiteljica Saša Vojtech Poklač s Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi.

Filmarija #008: V živo z Vibe

Društvo slovenskih režiserjev, 26. januar 2021 ― Na voljo je nova, osma epizoda podkasta Filmarija; moderatorka Zala Opara povzema dogajanje pred začetkom snemanja dveh celovečernih filmov, Zbudi me Marka Šantića in Kapa Slobodana Maksimovića. Podkast, ki je na voljo tukaj, nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
še novic